kružnice (a posléze jiné dotazy) v inkscape

CAD software, shareware, freeware
karelsklo

8. 8. 2015, 8:23

Ahoj
Nevěděl by někdo prosím jak se v inkscapu (nebo zoneru calisto) udělá aby se při kreslení kružnice zadal středový bod a kružnice se pak roztahovala od něj?

A vůbec bych potřeboval osvětlit proč se u těchto programů ta kružnice konstruuje takhle (podle mě) nelogicky,tedy že se při roztahování pohybuje střed...

Děkuji velmi pěkně
Thomeeque

8. 8. 2015, 9:31

karelsklo píše:Ahoj
Nevěděl by někdo prosím jak se v inkscapu (nebo zoneru calisto) udělá aby se při kreslení kružnice zadal středový bod a kružnice se pak roztahovala od něj?
https://youtu.be/cdShtgXEcaA?t=43s - CTRL+SHIFT
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
karelsklo

8. 8. 2015, 10:41

Díky.Ta angličtina je holt problém který se nevyřeší raz dva.Když mě někdo natočí správným směrem tak už to nějak snad přelouskám... :)
Thomeeque

8. 8. 2015, 11:28

Pán tam říká, že máš při kreslení kruhu držet zároveň zmáčklý klávesy CTRL a SHIFT. Schválně jsem si to teď nainstaloval a taky vyzkoušel. Přijde mi, že na to, abys začínal ze středu, slouží SHIFT. CTRL zamyká poměr stran do nějakejch pevnejch hodnot (aby se dala kreslit např. přesná kružnice, čtverec atd., ale jsou tam i jiný poměry než 1:1).

Jinak, hafo louskání na toto téma je tady..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
karelsklo

9. 8. 2015, 10:57

Jé to je fajn.Ta tabulka kláv.zkratek je dobrá věc,zkusím si ji vytisknout a sestříhat to nejdůležitější.
Nevím že by to třeba zoner měl někde takhle přehledně.
A vůbec mi ten inkscape připadá pro začínající lamu zatím tak nějak nejlepší.Samozřejmě nemluvím o nějakém profesionálním využití.
Mex

9. 8. 2015, 10:06

Tak jsem si taky zkusil Inkscape nainstalovat, a byl jsem z toho docela zoufalý. Víc než hodinu se mi nepovedlo namalovat kružnici nebo čtvereček, prostě nic. Dokonce jsem to Inkscape přeinstaloval, napřed portable verzi, pak běžnou, ale pořád nic.
A pak to najednou po nějakém zběsilém klikání začalo malovat. Problém byl (asi) v tom, že to malovalo "neviditelně". Blbým nastavením barvy to nebylo, barvy jsem měnil. Navíc si to tohle špatné nastavení přeneslo i mezi nezávislými instalacemi.
Docela zrádné, zvlášť když to bylo první seznámení, kdy člověk pořád hledá chybu u sebe v domnění, že se teda ty objekty malujou jinak.
karelsklo

10. 8. 2015, 7:16

Mex píše:Tak jsem si taky zkusil Inkscape nainstalovat, a byl jsem z toho docela zoufalý. Víc než hodinu se mi nepovedlo namalovat kružnici nebo čtvereček, prostě nic. Dokonce jsem to Inkscape přeinstaloval, napřed portable verzi, pak běžnou, ale pořád nic.
A pak to najednou po nějakém zběsilém klikání začalo malovat. Problém byl (asi) v tom, že to malovalo "neviditelně". Blbým nastavením barvy to nebylo, barvy jsem měnil. Navíc si to tohle špatné nastavení přeneslo i mezi nezávislými instalacemi.
Docela zrádné, zvlášť když to bylo první seznámení, kdy člověk pořád hledá chybu u sebe v domnění, že se teda ty objekty malujou jinak.
Mě se takhle zase chová zoner calisto :( .Umísťuje třeba objekty jinam než chci.
V inkscape teď mám za úkol zjistit jak nastavit měřítko (ani nevím jestli to které se zobrazí jako výchozí je vůbec v mm) a nastavit tloušťku čáry (5 mm je fakt moc).
Včera jsem k tomu ale ani nesedl,hrošil jsem na se na koupališti a dělal tržbu pivovarům... :D
karelsklo

10. 8. 2015, 7:21

Tak pár věcí se podařilo ale ani za nic nedokážu zadat průměr (nebo poloměr) kruhu.
Nevíte někdo jak na to?
V tutoriálu je jen letecky jak kruh udělat,vyříznout,oříznout...Ale ne jak mu zadat přesný rozměr.
picom

10. 8. 2015, 7:32

karelsklo píše:Tak pár věcí se podařilo ale ani za nic nedokážu zadat průměr (nebo poloměr) kruhu.
Nevíte někdo jak na to?
V tutoriálu je jen letecky jak kruh udělat,vyříznout,oříznout...Ale ne jak mu zadat přesný rozměr.
Namalovat kruh/elipsu
F1 výběr transformace
nastavit x,y středu a w,h rozměry elipsy
karelsklo

10. 8. 2015, 8:04

Díky Ti duše dobrá,zkrátil jsi moje tápání... :D Jde to krásně.
karelsklo

11. 8. 2015, 6:14

Tak namalovat tvar a umístit ho už by jaksi šlo,nastavit jednotky taky.
Mohl by ale někdo poradit jak se objekty slučují a rozdělují?
Třeba na obrázku:chtěl bych udělat obdélník s kulatým koncem a centricky v tom kruhovém konci vytvořit díru...Děkuji předem za případnou radu. :)
Přílohy
CIMG2207.JPG
Mex

11. 8. 2015, 8:30

Je dobře, že se tady o to zajímáš. Aspoň jsi mě namotivoval se na to taky podívat. ;-)
Vyber jeden a druhý objekt (klitnutí + shift) a pak Ctrl-K, to ze dvou objektů udělá jeden.
Ale zůstanou tam původní obrysové čáry. Pokud je chceš zrušit, tak udělej sjednocení - Ctrl++.
Viz třeba tady, zhruba v půlce stránky: https://inkscape.org/en/doc/tutorials/a ... ed.en.html" onclick="window.open(this.href);return false;
karelsklo

12. 8. 2015, 6:35

Super,díky moc. :)
Musím říct že na tyhle věci jsem extrémní lama,nepatřím ke generaci která už vyrůstala s počítačem.Ale tenhle program je zatím jediný ve kterém se dokážu pohybovat kupředu.
Navíc má jedno eso v rukávu-měl by u určitých věcí umět vyplivnout přímo G-kód (jestli to tedy bude fungovat).
Mex

12. 8. 2015, 3:17

Ano, on by ten Inkscape měl být hodně použitelný a navíc rozšiřitelný SW. A ještě za pěknou cenu, tj. zdarma.
Proto jsem rád, že jsi to otevřel a přiměl mě tak přestat jeho průzkum odkládat na neurčito.
Měl by umět např. pracovat s PostScriptem, což je bezva třeba pro podklady pro osvitovku.
packa

12. 8. 2015, 4:20

on je dobrej i na trasování obrázků , a následný exportdo dxf, plt apodobně , z corelu mi lezly hrozný paskvily a při řezání grafiky na plotru to bylo nepoužitelný , ale křivky z inkscape jsou v pohodě , prefektně navazují .
Odpovědět

Zpět na „CAD“