Slava cnc 3020T
-
Trochu jsem měřil a výsledek nic moc.
Pokud jste měl někdo tuhle mašinku v ruce, tak mě zajímá jak jste jí seřídily.
Před podložením.
Na jedné straně jsem stůl musel podložit planžetami, ale Y se mně nedaří dat do pořádku.
Mám větší model 3040. V ose Z jsem měl taky dost velké odchylky, až 0.7mm. Navíc to utíkalo jinak zepředu dozadu a jinak zprava doleva.
Doladil jsem to plechovými podložkami.
Ostatní osy jsem neměřil.
Ten problém v ose Y, o kterém píšeš, je co? Že nejsou na sebe kolmé osy X a Y ? Ty vlastní tyčky, po kterých to jezdí, jsou snad rovné (aspoň u mě ano).
Doladil jsem to plechovými podložkami.
Ostatní osy jsem neměřil.
Ten problém v ose Y, o kterém píšeš, je co? Že nejsou na sebe kolmé osy X a Y ? Ty vlastní tyčky, po kterých to jezdí, jsou snad rovné (aspoň u mě ano).
-
Vlevo nastavím nulu a vpravo mám 7,5desetin do kopce
Kolmost os jsem zatím neměřil, nejdřív jsem chtěl dohnat rovinnost.
Otázka kde to podložit nebo upravit díry na tyčích. Kolmost os jsem zatím neměřil, nejdřív jsem chtěl dohnat rovinnost.
No tak to jsem měl stejně. Jak jsem psal - stůl byl výškově našikmo, a to jinak zleva doprava a jinak zepředu dozadu.
Vyřešil jsem to podložením různě tlustými plechy. Úplně dokonalé to není, ale už to utíká celkem málo (tak do 3-5 stovek na celé délce os).
Když jsem potřeboval dělat něco, kde mi hodně šlo o přesnost v ose Z, tak jsem na stůl dal desku a tu jsem přímo na stroji přefrézoval.
V prvním případě jsem bohužel použil sololit, a ten mi na tom přefrézování naprosto odrovnal HSS frézu. Netušil jsem, že je sololit taková svině na nástroje. Pak už jsem používal polystyrénové desky (HPS).
Vyřešil jsem to podložením různě tlustými plechy. Úplně dokonalé to není, ale už to utíká celkem málo (tak do 3-5 stovek na celé délce os).
Když jsem potřeboval dělat něco, kde mi hodně šlo o přesnost v ose Z, tak jsem na stůl dal desku a tu jsem přímo na stroji přefrézoval.
V prvním případě jsem bohužel použil sololit, a ten mi na tom přefrézování naprosto odrovnal HSS frézu. Netušil jsem, že je sololit taková svině na nástroje. Pak už jsem používal polystyrénové desky (HPS).
-
Jak je to z roztažností alu konstrukce předevčírem jsem sešteloval osy X Y na 2 stovky když jsem měl doma teplotu 30 stupňů, dnes mám 26 stupňů a lítá to cca kolem 3 desetin 

-
To je tedy dilo
ja resim 0,03mm na cinanovi

cvut.falconis.cz/semestr-3/fy2/02-teplotni-roztaznost.docx tady to máš zkušební vzorek tyčka délka 600mm
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
zkus si najít učebnici fyziky z 8. nebo 9. třídy, tam se to řešíSlava A123 píše:Jak je to z roztažností alu konstrukce předevčírem jsem sešteloval osy X Y na 2 stovky když jsem měl doma teplotu 30 stupňů, dnes mám 26 stupňů a lítá to cca kolem 3 desetin
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
spíš než tepelnou roztažností to bude sračkovitostí stroje.. když je někde jen něco sešroubované se šroubama s vůlema, žádné osazení, kolíky nic.. tak se dá těžko čekat nějaká stabilní přesnost.. pustíš rozklepe se to a hne..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
A jak by ta tepelná roztažnost při 4 stupních rozdílu měla udělat rozdíl 0.3mm?Slava A123 píše:Jak je to z roztažností alu konstrukce předevčírem jsem sešteloval osy X Y na 2 stovky když jsem měl doma teplotu 30 stupňů, dnes mám 26 stupňů a lítá to cca kolem 3 desetin
Celé je to z hlíníku (kromě těch nepodepřených tyček a šroubů), tak pokud by portál nebo základna ujely o tak moc (což samo o sobě nevychází při rozdílu pouhých 4 stupňů), tak by snad tepelně ujely obě strany.
Tak strašný rozdíl by snad mohl nastat jen kdyby tam byl nějaký pákový efekt.
Chybu hledej jinde.
Třeba si na chvíli v dílně přitop na těch 30 stupňů, schválně co to udělá.
-
Pravdu mněl Ras, zjistil jsem to při snaze srovnat kolmost os X Y která neseděla o 1 mm, sundal jsem portál a na 5 šroub 7díra a ještě zahloubená tak že se podložky zkroutily do kornoutu.
Děkuji za odkaz Fmodel to se bude hodit do budoucna.
Děkuji za odkaz Fmodel to se bude hodit do budoucna.