Otestování krokového motoru BergeLahr Intellidrive
Ahoj všem, potřeboval bych někde otestovat intellidrive IDS93/2PD2-DS/-I-B54/O-001RPP41 (BERGER-LAHR). Nepoužíváte někdo tyhle motory na mašině nebo nemáte někdo k zapůjčení servisní kabel do RS232 nebo USB?
SW se mi podařilo stáhnout ale už se týden mořím s převodníkem na RS485 a prostě se mi s motorem nespojí. Mám chuť to zahodit i s rukama a přitom tak krásný motor s vestavěným driverem....
SW se mi podařilo stáhnout ale už se týden mořím s převodníkem na RS485 a prostě se mi s motorem nespojí. Mám chuť to zahodit i s rukama a přitom tak krásný motor s vestavěným driverem....
Naposledy upravil(a) melsoft dne 27. 2. 2017, 4:28, celkem upraveno 1 x.
Objednal jsem převodník USB-RS485, koupil zdroj na 36V/350W (předtím jsem zkoušel s 24V zdrojem) ale stále se nedaří. V aktuální situaci by se mi ten motor hodně moc hodil ale prostě nevím jak ho rozchodit. Opravdu nikdo nemáte zkušenost s těmihle motory?
Jo něco mám. Ale z protikusů ke konektorům mám jen ten na RS485 a připojení k PC se softwérem se nedaří. Zvláštní mi přijde, že po připojení napájení se ani nerožne ledka, která má při aktivním servozesilovači svítit nebo blikat kód chyby. Předpokládám, že mu chybí nějaký aktivační nebo uvolňovací signál ale veškeré pokusy zatím končí nezdarem.
Oproti manuálu na desce elektroniky chybí konektor "Power enable" a jumper k jeho přemostění (deska je oproti obrázkům v manuálu kratší. Tak nevím
Oproti manuálu na desce elektroniky chybí konektor "Power enable" a jumper k jeho přemostění (deska je oproti obrázkům v manuálu kratší. Tak nevím
I tak bych čekal, že něco nějak svítit bude. Mají konektory nějaký popisky, jsou popsaný v manuálu, dodáš nějaký fotky?melsoft píše:Předpokládám, že mu chybí nějaký aktivační nebo uvolňovací signál ale veškeré pokusy zatím končí nezdarem.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Ono to klidně může být zakázkovka. Já takhle ladil drivery od yaskawy a oproti běžné verzi bylo zapojení i částečně označení úplně jiné.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
Tak dnes proběhl testík v Positecu v Brně a elektronika motoru je mrtvá. Zároveň jsem se dozvěděl, že se nejedná o servomotor ale o krokový motor s vestavěným driverem a halovou sondou, která je schopna 1x za otáčku detekovat ztrátu kroku. No nic, stejně je to jedno, protože teď asi nastane definitivní vykuchání elektroniky a nahrazení externím driverem.
Sice si ještě hodlám originál elektroniku "proklepnout" ale moc tomu nedávám...
Sice si ještě hodlám originál elektroniku "proklepnout" ale moc tomu nedávám...
Nedalo mi to a pokusil jsem se ověřit tu informaci s hallovou sondou. Rozebral jsem nástavec/domeček elektroniky a nakonec jsem ho i úplně demontoval. Na hřídeli motoru je kolečko cca 3cm v průměru. K němu přiléhá plošňák se dvěma "SMD tranzistory" což budou DVĚ hallovky, podle mě pro generování A a B signálu. Uspořádání silně připomíná enkodér, jen není optický ale magnetický. Fotky budou a zkusím i nějak oměřit, kolik pulsů na otáčku to dává.....
Stay tuned!
Stay tuned!
to by tam pak stačila jedna
podle mě jsou tam dvě dráhy na tom kotoučku. Není to úplně nepoužívané metody. Jinak by to nemělo smysl .
Je to něco podobného jako
https://www.ichaus.de/news/143" onclick="window.open(this.href);return false;
podle mě jsou tam dvě dráhy na tom kotoučku. Není to úplně nepoužívané metody. Jinak by to nemělo smysl .
Je to něco podobného jako
https://www.ichaus.de/news/143" onclick="window.open(this.href);return false;
IQ156
IQ156
Netvrdím že tam je ten čip. Ten čip toho umí daleko více než jen dělat signál jako enkoder.
Pokud jsou tam 2 halovky očividně posunuté o několik stupnů mezi sebou tak by to bylo logicky určené jako nekodér. Pak by se ten krokáč mohl v pohodě chovat jako servo. A zjistit to jde jednoduše co to vlastně je, tj co z toho leze.
Pokud jsou tam 2 halovky očividně posunuté o několik stupnů mezi sebou tak by to bylo logicky určené jako nekodér. Pak by se ten krokáč mohl v pohodě chovat jako servo. A zjistit to jde jednoduše co to vlastně je, tj co z toho leze.
IQ156
IQ156