Základy frézování

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
koumes9

28. 9. 2015, 8:52

Zdravím všechny fachmany,

rád bych si do své dílny časem pořídil ještě k soustruhu malou nástrojářskou frézku. Už teď mi ale vrtá hlavou, jak bych co udělal. Časem jistě přibyde více takových dotazů.

Vezměme si třeba primitivní situaci, kdy je na hřídel zapotřebí vyfrézovat drážku pro pero. S ustavením hřídele do svěráku (abych frézoval souose), bych si asi ještě poradil, nicméně už nevím, jak bych udělal, abych byl při frézování přesně v ose. Jak to na konvenční frézce odměřit, abych nefrézoval sice souběžně s osou, ale hozený o kousek do boku? Vůbec nevím, jak bych si třeba s takovouto prkotinou poradil.

Se soustruhem (Žebrák) jsem se zžil poměrně rychle a dokážu si s různýma věcma sám poradit. Nicméně nejsem z tohoto oboru a známých, kteří by mi s tímto pomohli mám poskrovnu. Nevíte třeba o nějaké knížce, která se týká frézování na konvenčních mašinách? Nejlépe staršího data vydání. O soustruzích znám pár povedených knížek. Bohužel, co se frézek týká, je to pro mě zatím země naprosto neprobádaná.
TOS S32
qwer

28. 9. 2015, 9:11

Do osi sa dostaneš úplne jednoducho- spravíš si dotyk na kraj hriadele buď nástrojom, alebo dotykovým trnom, pridáš 1/2 nástroja(trnu) a 1/2 obrobku (hriadele), a si presne v osy. Spôsobov ako spraviť dotyk je viac- páčkové hodinky, mikroskop. Keď sa chceš dotknúť nástrojom, je niekedy dobré priložiť na obrobok tenký papier, aby po nástroji neostala značka
005.JPG
002.JPG
elbarto

28. 9. 2015, 9:44

Bud v klidu, stejne tape hodne hobbiku. Lousknul jsem dost knizek od kamaradu i z technicke knihovny. Knizky cloveku hodne daji, ale praxe tam proste neni. Tohle ukazuji nactiletum klofakum mistri na ucnaku, ale tem je to mam obavu zcela sumak :-( Uz par se nas snazi nejaky ucnak offiko ci neoffiko poresit, ale vysledek to zatim zadny nema.
aleshonsa

28. 9. 2015, 9:50

Nějaká kniha je zde http://www.tumlikovo.cz/download/technicka-literatura/" onclick="window.open(this.href);return false; na stránkách Tumlika. Jestli je tam popsané zrovna toto netuším. Nicméně princip je vlastně stejný jako u soustruhu. Tam si nožem přeci najedeš na obvod polotovaru, vynuluješ si kotouč se stupnicí, a zabereš třísku. Tady to samé děláš, ale ve 3 osách. Akorát musíš dávat pozor, aby ses dotýkal dostatečně dlouhou částí frézy a ještě si jí natočit tak abys jí měl břitem k ploše kde, které chceš nulovat pozici. Jinak by se ti mohlo stát, že se trefíš do zubové mezery a budeš o něco blbě. U válcových ploch se to dělá přes měrku (jako třeba u hřídele). Samozřejmě musíš s citem, abys neuštípl břit. Důležité je, že jakmile najedeš na hranu tak už nesmíš jet zpět posuvem, jinak se ti tam načtou vůle v posuvovém šroubu a je to blbě.
Nejlepší je podle mě si na tohle koupit hranový detektor. Je to sice primárně určené k frézkám s DRO, ale já to používám i na FN22 bez DRO. Pro svislou osu se pak dá koupit speciální úchylkoměr, který se postaví na referenční ploch (třeba dosedací plocha svěráku - u frézek bez DRO je potřeba pak vypodložit paralelkami, nebo přesnými broušenými kvádry aby ses dostal s frézou při nulování nad rovinu obrobku právě abys nemusel jet posuvem zpět nahoru, nebo v nejhorším používat na svislé ose hodinky a měrky, anebo když víš, že máš vrchní plochu polotovaru paralelní s vodorovnou rovinou tak to můžeš postavit i na něj) a frézou se na něj najede tak aby hodinky ukazovali 0. Přístroj má přesně definovanou výšku, takže pak víš, že jsi X mm nad referenční rovinou. Kvalitní hranový detektor se ještě dá pořídit celkem levně, ale ten úchylkoměr už stojí několik tisíc. Já používám zjednodušenou verzi, kde nejsou hodinky, ale jen kontrolka, která se rozsvítí, když jsem na 0. Nicméně funguje to jen pro vodivé obrobky, protože je to na principu přesného spínače a obvod se uzavírá přes frézku.
Hranový detektor a ten indikátor jsou podle mě nejlepší z hlediska přesnosti a taky to je šetrnější k břitům nástroje.
Jinak DRO se dá u nástrojařských (alespoň u FN22 a FN25, jak u jiných netuším) nahradit používáním hodinek a základních měrek.

Do přílohy jsem ti dal o frézování drážek jedno PDFko a ještě ti něco detailnějšího pošlu přes SZ (je to soubor větší velikosti).
Přílohy
01 Frézování drážek 4.pdf
(273.15 KiB) Staženo 2654 x
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
testone
Sponzor fora

29. 9. 2015, 12:34

pořiď si šmajdátko
to je to na první fotce od quer
stojí to pár stovek a funguje to dobře
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
koumes9

29. 9. 2015, 10:05

Děkuju všem. Přesně tohle jsou ty rady a zkušenosti, ke kterým nemám jinak přístup.

Mně by se moc líbilo, kdyby se třeba u nějakého fachmana z fóra udělala akce, kde by se prakticky předváděly nějaké základy frézování a soustružení. Určitě by se našlo dost zájemců, kteří by z toho byli nadšeni podobně jako na akci lití hliníku v Lomnici nad Popelkou. Já osobně bych moc rád za něco takového i zaplatil, popřípadě přivezl flašku, nechal přítelkyni něco napéct a podobně.
TOS S32
RaS

29. 9. 2015, 10:09

tak čtu a nestačím se divit... "Já osobně bych moc rád za něco takového i zaplatil, popřípadě přivezl flašku, nechal přítelkyni... " :D pak jsem to dočetl..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
koumes9

29. 9. 2015, 10:12

Zas až tak moc vděčný bych za to asi nebyl. :D
TOS S32
filla
Kontaktovat uživatele:

29. 9. 2015, 10:15

jako prvni se nauc zuhlovat kostku, potom muzes jit dal
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
testone
Sponzor fora

29. 9. 2015, 12:10

na trubce jsou ruská výuková videa
opravdu od základů, finty, jak upínat atd atd
cca před rokem tu na to dokonce někdo dával odkaz
nechtěj po mně abych to hledal :D
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
aleshonsa

29. 9. 2015, 3:06

Tady jsem k tomu náhodou našel video https://www.youtube.com/watch?v=YyN7XUyfJsg" onclick="window.open(this.href);return false;
Kdybys frézoval uzavřenou drážku tak bys samozřejmě ještě najížděl na čelo kulatiny.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 9. 2015, 9:06

koumes9 píše:..........Vezměme si třeba primitivní situaci, kdy je na hřídel zapotřebí vyfrézovat drážku pro pero. S ustavením hřídele do svěráku (abych frézoval souose), bych si asi ještě poradil, nicméně už nevím, jak bych udělal, abych byl při frézování přesně v ose. Jak to na konvenční frézce odměřit, abych nefrézoval sice souběžně s osou, ale hozený o kousek do boku? Vůbec nevím, jak bych si třeba s takovouto prkotinou poradil.
Já bych začal tím, že bych si napsal do profilu odkud jsem :wink: Třeba tady máš souseda, který má "šéma" a ani o tom nevíš :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
elbarto

29. 9. 2015, 10:28

Pokud Sokolik neni nase vekova skupina bude na videjkach zizat na obrazky, protoze rusky spis nebude umet. Odkud kdo je tady pise malo lidi, pritom to povazuju za zakladni informaci a jsou sami proti sobe v nakupech, prodejich i ruzne pripadne pomoci.
Habešan
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2015, 4:56

Místo působení je pro nové členy povinná položka, takže ho vyplněné má, ale je vidět jenom v profilu a ten nevidí nepřihlášení (neregistrovaní) uživatelé.
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
RaS

30. 9. 2015, 5:07

no a jakto že ho nevidím třeba já? v profilu má Hradec ale takhle u příspěvku to nevidím.. narozdíl od všech ostatních, kde to vidět je..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“