Pokud dokaze dotycny mistr i frezy tim lepe. Poradte please. Idealne stredocesky kraj.
Milan199 píše: ↑2. 7. 2020, 6:38 Tyhle "hvězdičky" se brousí pouze z čela zubu. Pokud ti přebrousil hřbety tak ji vyhoď.
Jednotlivé zuby nejsou přesně po 120° ale asi o 5° "rozhozené". Blbě se to brousí, protože každý výrobce to má trochu své a nejprve musíš optikou oměřit "rozteče" zubů. Většina brusičů na to dlabe a přebrousí to po svém // po 120° // a pak je hrana oskákaná.
Ta "spirálová" hřbetní plocha má úhel k tangentě zubu do 2°, aby nedocházelo k zakusování. Při práci "v ruce" se nástroj opírá o hřbet a měl bys jej tedy mazat. Pokud to jedeš strojně tak bývá posuv max 0,03/ot - abys to nerval do toho hřbetu.
Tam som daval par krat ostrit vrtaky a celkom ok.. Skusal som aj frezy 4brite a cista katastrofa ako zatial vsade... proste prebrus vydrzi cca 30% novej a stoji cca 50% takze ekonomicky to nevychadza...LukasGunther píše: ↑2. 7. 2020, 8:43 Oni maji cnc brusky http://www.planickanastroje.cz/
Takze si myslim ze to zvladnou i kdyz me rikal ze to tak delaji kazdemu zakaznikovi jen ja si porad stezuji![]()
to video je standardní katastrofa.
Nevím jestli se jedná o frézy HSS nebo SK. Já jsem řešil podobný problém u SK s přebrušováním a víceméně potvrzuji ty hodnoty 30% životnost / 50% cena. Pak jsem zjistil, že frézy použité jenom na hliník vydrží po přebroušení to samé jako nová. Takže se domnívám, že jak chvíli děláš tou už skoro otupenou frézou, tak se tam vytvoří mikrotrhlinky a ty po přebroušení dělají problémy.