dorazy
no priatelu je to jednoduche, mas tam +,- a vystup ak pretnes luc tak sa ti strati zem (aspon tak to niekedy bolo) ktore je + a - tak to musis odmerat meracim pristrojom na diody a samozrejme nevciem ci rezistor na intenzitu je vo vnutry alebo je nutne dat externy. ale ja by som dal externy nejakych470ohm a napajal by som to 5V. je tam len nejaky foto tranzistor (infra alebo fototdioda) a to je vsetko
v programe co pouzivas na na frezovanie , gravirovanie nastavis prislusny pin a definujes na aku hranu ma program reagovat. napriklad na vstup 11 definujes ako X limit (+ aleno -) a ze aktyvna je 1 . ak pretnes luc tak sa ti rozpoji (alebo rozopne pri diode) prechod a pull up rezistor ti da log 1 a pocitac to zaregistruje a stopne posun. je vela moznosti ako to spravit. ale paralelny port ma len 5 vstupov a teda su rozne moznosti ako to spravit.
no ono sa to roby tak.
1. pin na central stop alebo E-stop
2. X home
3. Y home
4. Z home
5. X,Y, limit + aj -
tak nejako sa to pouziva aj ked na na nektorych strojoch nemam ani estop ale to je moja vec. ak pouzije 3opto snimace tak na polohu home alebo referencny aby si vedel kde je tvoja nejaka poloha vedsinou 0 a ostane su len aby stroj vedel kde je koniec.
1. pin na central stop alebo E-stop
2. X home
3. Y home
4. Z home
5. X,Y, limit + aj -
tak nejako sa to pouziva aj ked na na nektorych strojoch nemam ani estop ale to je moja vec. ak pouzije 3opto snimace tak na polohu home alebo referencny aby si vedel kde je tvoja nejaka poloha vedsinou 0 a ostane su len aby stroj vedel kde je koniec.
naten pin pripojis tolko snimacou kolko len chces.
ak das pull up rezistor nejakych 40kohm a potom spinace ktore sa zopnu pri nabehu nakoniec posunu a zopnu - tak potom spojis vsetky do hromady a jeto . sak si to nakresli a uvidis ak sa budu spinace rozopinat tak musis ich dat seriovo ak spinat tak paralelne.
ak das pull up rezistor nejakych 40kohm a potom spinace ktore sa zopnu pri nabehu nakoniec posunu a zopnu - tak potom spojis vsetky do hromady a jeto . sak si to nakresli a uvidis ak sa budu spinace rozopinat tak musis ich dat seriovo ak spinat tak paralelne.
Tohle všechno je velmi pěkně popsáno v manuálu k Machu, včetně schémátek a připojení k LPT. Kousek výš je odkaz na anglickou i do češtiny přeloženou verzi.
Radek
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Tuším, že to prodávají v GM, nebo Gesu. Jsou u toho data-sheety. Koukni na net
no precital som si ten manual a je to tam pekne rozpisane. skoda ze tomu vobec nechapem. nemozete volakto napisat (alebo dat schemu) ako to mam uplne na blbo zapojit. mam na mysli taky system:
na + snimaca napojis cez odpor 470R 5V
-pripojis normalne na -
signal (treti pin) pripojis na pin cislo...na LPT
a potom pripojis vseky spolu takto...=>.... pochopte ja som uplny mantak, magor a do elektriky sa rozumiem, tolko ze mi svieti ziarovka na stole.
dakujem
na + snimaca napojis cez odpor 470R 5V
-pripojis normalne na -
signal (treti pin) pripojis na pin cislo...na LPT
a potom pripojis vseky spolu takto...=>.... pochopte ja som uplny mantak, magor a do elektriky sa rozumiem, tolko ze mi svieti ziarovka na stole.
dakujem
a ty si sa rozhodol ze postavis vlastne cnc. no ja som v elektronike a mechanike zbehly a nemal som tu odvahu. no napisem nieco a potom ti dam vediet co a ako .
ale prvorade by som nepouzival optosnimace ale klasicke spinace. koly jednoduchosti .
ale prvorade by som nepouzival optosnimace ale klasicke spinace. koly jednoduchosti .