ahoj vsetci .
potrebujem poradit s prikazom alebo scim vynulujem polohu v EMC.
ak niekde idem (s nastrojom ) alebo rucne nastavim polohu tak potom potrebujem vynulovat osy x,y,z
skusal som prikaz G92 X0 Y0 Z0 a nulovalo to ale nieje niekde nieco ine alebo leopsi prikaz???
dakujem
nulovanie polohy...
Jestli myslím to, co myslíš ty, tak k tomu v prostředí Axis použij tlačítko Touch Off popř. klávesu End (tím se nastaví pro vybranou osu libovolná hodnota, tedy např. ta nula.
V prostředí TkEMC je to dle manuálu kliknutí pravým tlačítkem na jednotlivé souřadnice a zadáním ručně (TkEMC jsem moc nezkoušel, tak tolik manuál).
V prostředí MINI bud v kartě MANUAL klik na tlačítko "Zero All" (vynulují se všechny osy), nebo se to nechá "nějak" udělat na kartě Offset. Opět, MINI jsem měl spuštěno jen asi dvakrá, takže také výcuc z manuálu, kde je to popsáno dost kuse.
O prostřědí KEYSTICK se nevyjadřuji, nikdy jsem ho nezkoušel a ani manuál neříká nicpoužitelného.
V prostředí TkEMC je to dle manuálu kliknutí pravým tlačítkem na jednotlivé souřadnice a zadáním ručně (TkEMC jsem moc nezkoušel, tak tolik manuál).
V prostředí MINI bud v kartě MANUAL klik na tlačítko "Zero All" (vynulují se všechny osy), nebo se to nechá "nějak" udělat na kartě Offset. Opět, MINI jsem měl spuštěno jen asi dvakrá, takže také výcuc z manuálu, kde je to popsáno dost kuse.
O prostřědí KEYSTICK se nevyjadřuji, nikdy jsem ho nezkoušel a ani manuál neříká nicpoužitelného.
pletie ma machine position a relative position.
jedno je ako je stroj zapnuty a definuje polohu ked som zapol program alebo ked nabehne na ref spinace ale druhe zobrazenie (relative) je ked si nastavim polohu rucne . no trosku jeto odveci nemyslit??
jedno je ako je stroj zapnuty a definuje polohu ked som zapol program alebo ked nabehne na ref spinace ale druhe zobrazenie (relative) je ked si nastavim polohu rucne . no trosku jeto odveci nemyslit??
Nevím, v čem je problém, nastav si samozřejmě v menu View Relative coordinates, protože ty strojní tě při obrábění až tolik nezajímají. Najeď si joggováním na požadovanou polohu na obrobku, pak postupně vyber osy x, y a z (např. zatržením osy na kartě Manual. Pro každou osu stiskni klávesu End nebo tlačítko Touch Off a v dialogu zadej požadovanou hodnotu (třeba nastavuješ nulu, tak pro všechny osy zadej nulu). Nesmíš přitom měnit nastavený souřadný systém (G54, G55 .....). Funguje to, alespoň teď jsem to pro jistotu vyzkoušel.dzairo píše:pletie ma machine position a relative position.