Návrh vrtacího přípravku.
Dobrý den, jsem student a máme vytvořit sestavu a výrobní výkresy vrtacího přípravku. Vrtat se budou díry po 120 stupních a na levé straně hřídele o průměru 6 mm a na pravé o průměru 4 mm. Bohužel jsou rozteče děr na každé straně pootočené o 20%. Hřídel má neprůchozí díru, která je už předobrobená.
Cílem je snadné upnutí, snadné a přesné polohování a rychlé vyjmutí. Máte nějakou myšlenku nebo nápad, jak co nejlépe vytvořit fungující přípravek? Díky za odpovědi.
Cílem je snadné upnutí, snadné a přesné polohování a rychlé vyjmutí. Máte nějakou myšlenku nebo nápad, jak co nejlépe vytvořit fungující přípravek? Díky za odpovědi.
naco přípravek? vždyť to chytnu do třípaknovky můžu si to i opřít hrotem v té díře z čela (ale je to krátké tak to ani není potřeba.. ) první tři díry se mi trefí mezi pakny a druhé tři díry tam už pakny nebudou.. předpokládám 4tou osu u cnc.. vzít váleček dorazit ho o doraz stáhnout univerzálku a pustit start osa se mi 6x pootočí a za minutu mi tam opice hodí další kus..
a až ten NÁVRCH budeš dávat učiteli tak pozor aby to po tobě NEVRHL
a až ten NÁVRCH budeš dávat učiteli tak pozor aby to po tobě NEVRHL

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
no tak ono jde o to jak je pojaté zadání.. pokud to má někdo vrtat na stojanovce bez rotační osy tak ten přípravek bude potřebovat.. pak by to mohl být nějaký 6ti hranný patvar s nějakou stahovací kleštinou která by stáhla váleček uvnitř proti pootočení a v tom patvaru by byly vodící díry.. celé kalené.. pak by do toho opice strčila váleček stáhla kleštinu a ručně by vrtala 3+3 díry.. vymýšlet pro školní příklady se dá jakákoliv kravina, která v dnešní době nebude potřeba..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
ta "kleštinka" stačí jen z jedné strany zafrézovaný váleček pod úhlem cca 5st kterej zapadne do toho vybrání a bude to tím jak bude šikmo tlačit ten obrobek dovnitř na dno..
A nechtěl's třeba něco zkusit vymyslet sám?george13 píše:Díky za návrh, zkusím si to promyslet a pokud se někdo jiný nepochlubí se svým nápadem, tak to tak udělám.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
no o tom to ale jeRaS píše:.... vymýšlet pro školní příklady se dá jakákoliv kravina, která v dnešní době nebude potřeba..

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Mě napadl odlitek ve tvaru V, kam by se hřídel položila. Vyvrtala by se jedna díra. Po té by se hřídel natočila tak, aby se vytvořenou dírou v obrobku prostrčil kolík a to dírou v odlitku, která by odpovídala požadované rozteči děr. Z vrchu by obrobek přidržoval šroub.
Tímto způsobem jsem chtěl vědět, jak by jste postupovali vy, Strojaři. Proto si řeči o blbečkách apod nechte na doma. Díky
Tímto způsobem jsem chtěl vědět, jak by jste postupovali vy, Strojaři. Proto si řeči o blbečkách apod nechte na doma. Díky
no já bych udělal dve prizma nebo s rádiusem přesně pro ten díl a s fixací z boku a z hora ,první díru vyvrtá a další už by se od té první aretevaly načervíky s odpruženou kuličkou těch červíků by tam bylo víc podle potřeby dělení
To máš složitý - s těma "blbečkama" (pouze jsem zkopíroval označení, co už tu sebevědoměgeorge13 píše:Mě napadl odlitek ve tvaru V, kam by se hřídel položila. Vyvrtala by se jedna díra. Po té by se hřídel natočila tak, aby se vytvořenou dírou v obrobku prostrčil kolík a to dírou v odlitku, která by odpovídala požadované rozteči děr. Z vrchu by obrobek přidržoval šroub.

Protože pokud někdo chce poradit vrtací přípravek a přitom ani tazatel není schopen definovat seriovost, nejsou jasné rozměry, tolerance a ani dokonce materiál, tak jediné, co k tomu lze dodat.....
Situace v školství je očividně zcela tragická

Pokud navrhuje na ten čudl jako vrtací přípravek odlitektumlik píše:no o tom to ale jeRaS píše:.... vymýšlet pro školní příklady se dá jakákoliv kravina, která v dnešní době nebude potřeba.., kvůli tomu jim to zadal, aby se nad tím zamysleli a ne hodili do lidového fóra. Jestli to k něčemu je a nebo ne je úplně jedno, v opačném případě nezamyšlení se nad problémem z něj bude celý život jen ta ládovací cvičená opice

Já bych to zadal do fóra, kde se schází spousta šikovných lidí.
Tohle je ještě ta nejmírnější ukázka toho, jak hluboko kleslo naše školství a strojírenství.
EDIT: Oodlitek je samozřejmě moc, když se to dá vyobrobit z plné tyče.
Pohyblivý přípravek bych udělal jako trojboký hranol 3x60°, vlastně by mohl stačit šestihran.
Vkládal by se do přípravku s drážkou 60°, skloněnou o 10° a utahoval shora rychloupínákem.
Nejprve by se vyvrtaly 3 díry u jednoho konce (2 otočení kolem osy X), pak by se otočil (kolem osy Z).
Tohle je ještě ta nejmírnější ukázka toho, jak hluboko kleslo naše školství a strojírenství.
EDIT: Oodlitek je samozřejmě moc, když se to dá vyobrobit z plné tyče.
Pohyblivý přípravek bych udělal jako trojboký hranol 3x60°, vlastně by mohl stačit šestihran.
Vkládal by se do přípravku s drážkou 60°, skloněnou o 10° a utahoval shora rychloupínákem.
Nejprve by se vyvrtaly 3 díry u jednoho konce (2 otočení kolem osy X), pak by se otočil (kolem osy Z).
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.