MN80 - Redukce MN807 1:20 pro MK1

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Odpovědět
Francotirador

16. 2. 2016, 1:09

Koupím redukční pouzdro do vřetena soustruhu MN80 označené MN807 (vnější kužel 1:20 vnitřní MK1).
1.jpg
1.jpg (29.38 KiB) Zobrazeno 3432 x
Eventuálně, kdyby měl někdo navíc "tuningové" redukční pouzdro pro MK2 :wink: které se v originálním příslušenství nenebízelo.
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Kvako1
Sponzor fora

16. 2. 2016, 8:01

mam dvě, jedno bych ti pustil, odkud jsi ?
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 2. 2016, 4:44

Francotirador píše:Eventuálně, kdyby měl někdo navíc "tuningové" redukční pouzdro pro MK2 :wink: které se v originálním příslušenství nenebízelo.
Ty tuningové Me24/Mk2 jsem dělal já :) , myslíš asi tohle. Oni ale trochu trčí ven z vřetene, konkrétně 25mm, na jedné fotce je to naražené ve vřeteni a pozor není to kvůli průměru, ale kvůli tomu, že ten origoš kužel co tam je je zkrácený, Ta Mk2 by se tam tou délkou zkrátka nevlezla tak ab jsi to pak byl schopen vyrazit ven :wink:
20160218_170146.jpg
20160218_170211.jpg
20160218_170253.jpg
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Francotirador

19. 2. 2016, 10:46

Tumlíku dík za nakopnutí, pochopitelně mám v plánu tu originální vložku pro MK1 přetočit na MK2 :wink: .
Tak jak to popisuješ jsem nad tím nepřemýšlel (spokojil jsem se s tím, že se kužel vejde průměrově :roll: ). Chápu tvou připomínku správně tak, že by po vytočení MK2 do původní vložky zůstala na jejím zadním čele malá plocha pro vyražení skrz 18 mm vrtání (naznačeno červeně)?
1.jpg
1.jpg (49.27 KiB) Zobrazeno 3250 x
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2016, 11:44

Francotirador píše:Tumlíku dík za nakopnutí, pochopitelně mám v plánu tu originální vložku pro MK1 přetočit na MK2 :wink: .
Tak jak to popisuješ jsem nad tím nepřemýšlel (spokojil jsem se s tím, že se kužel vejde průměrově :roll: ). Chápu tvou připomínku správně tak, že by po vytočení MK2 do původní vložky zůstala na jejím zadním čele malá plocha pro vyražení skrz 18 mm vrtání (naznačeno červeně)?
JJ tak nějak to bylo myšleno, nechtěl jsem z toho dělat vysloveně šupinu, taky je zezadu malé vybrání aby se při vytloukání nepoškodil vnitřní kužel i když je to celé kalené, ale pro jistotu :wink:
Ten vnitřní kužel je broušený na kalibr, dá se pochopitelně z vnějšku ta vložka zkrátit, no já to dělám takto.

Moje původní idea byla udělat na vnějšku ještě závit a matici na snadné stáhnutí, asi by se to dalo vymyslet různě :)
Francotirador

25. 2. 2016, 2:45

Tak, redukční vložka MN807 z kuželu metrického 25 na morse 1 je doma. Díky Kvako1.
Tumlíkova správná poznámka o možnosti vyražení pouzdra po předělání na MK2 mě sice zaskočila, ale nakonec jsem se koukl kolik má vnitřní průměr dodávaná vložka ke kleštinám MN809 (na obr. vřetene z manuálu dole) a naměřil díru Ø 15, tzn. že hrana na její vyražení je jen 1,5.
Kdybych do pouzdra "zapustil" MK2 tak jak má být, tak by byla hrana na vyražení jen (teoretických) 1,108. Rozhodl jsem se tedy pouzdro udělat tak, aby malý průměr kužele byl také Ø 15. Vsazený trn pak bude vyčnívat o 15,7 více než by měl .
Pouzdro chci obrábět vsazené přímo do vřetene. Mezi hroty upnout vzorový trn MK2, podle kterého bych dle ručičkového úchylkoměru nastavil natočení pomocného suportu.
Tomuto bude předcházet kontrola polohy koníka na měřící trn mezi hroty. Zrada - teda chyba v úhlu vyrobeného kuželu může nastat v tím, že nemám vřeteník naprosto přesně rovnoběžně s osou lože - takže jestli po kontrole sezení MK2 na barvu trn nebude správně sedět, přijde na řadu shánění výstružníku :)
Problém je v tom, že disponuji pouze kontrolním trnem s MK2 (pro kontrolu vřeteníku bych potřeboval buď s 1:20 metrickým 25, nebo dostupnější MK1 kuželem). Nějak si nemůžu vzpomenout jak jsem ten trn kdysi upínal (použil), abych vřeteník podle něj srovnal :oops:
Kvako1
Sponzor fora

25. 2. 2016, 3:26

upni do skličidla vrtak nebo vystružnik aby ven trčel mk kužel a pak na hodinky.. ?? .. :lol: pujde to ? :lol:
Francotirador

25. 2. 2016, 3:37

Kvako1 píše:upni do skličidla vrtak nebo vystružnik aby ven trčel mk kužel a pak na hodinky.. ?? .. :lol: pujde to ? :lol:
Sklíčidlu nevěřím 8)
salus

25. 2. 2016, 3:39

No myslím si, že při tomto způsobu se vnese do nastavení úhlu nepřesnost uložení sklíčidla vůči vřetenu, nebo je to jinak?

P.S: Mezitím napsal Francotirador svůj příspěvek, takže vlastně potvrzuje to co jsem napsal.
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2016, 3:56

Kvako1 píše:upni do skličidla vrtak nebo vystružnik aby ven trčel mk kužel a pak na hodinky.. ?? .. :lol: pujde to ? :lol:
Eja :D to je teda divočina :D
Francotirador píše:Pouzdro chci obrábět vsazené přímo do vřetene. Mezi hroty upnout vzorový trn MK2, podle kterého bych dle ručičkového úchylkoměru nastavil natočení pomocného suportu.
Tomuto bude předcházet kontrola polohy koníka na měřící trn mezi hroty. Zrada - teda chyba v úhlu vyrobeného kuželu může nastat v tím, že nemám vřeteník naprosto přesně rovnoběžně s osou lože - takže jestli po kontrole sezení MK2 na barvu trn nebude správně sedět, přijde na řadu shánění výstružníku :)
Problém je v tom, že disponuji pouze kontrolním trnem s MK2 (pro kontrolu vřeteníku bych potřeboval buď s 1:20 metrickým 25, nebo dostupnější MK1 kuželem). Nějak si nemůžu vzpomenout jak jsem ten trn kdysi upínal (použil), abych vřeteník podle něj srovnal :oops:
Podle mě to takto zkurvíš :) a ten úhel přesně neuděláš.
šel bych na to na takovém malém soustruhu takto: na koníka bych hodil bobek, ten vůbec neřeš, upni kus kulatiny do sklíčidla a tu jemně desetinu nebo dvě lízni jen tím vrchním podélným suportem, změř mikrometrem jaký je rozdíl, pokud není tak to je v ose rotace, pokud je tak naklánět až nebude :wink:
Někam na zadní stranu té vrchní desky upni svěrkama broušenou kostku, nebo podložku tak, aby po přejetí vrchním suportem na kterém budou hodinky opřené o hranu té kostky byla tato v nule, prostě si uděláš svislou rovinu rovnoběžně s vrchním posuvem.
Na tu hranu/svislou rovinu pak dej sin, pravítko podložené s kostkama na kužel který chceš, dotáhni svěrkou a nakloň suportík podle toho pravítka a máš přesný kužel na první dobrou :wink:
A nebo tu variantu s laserovým ukazovátkem na zdi, tu jsem tady taky popisoval už aspoň třikrát :D Je to vždycky přesnější jak kopírovat rotační kužel hodinkama, u kterých nejsi schopný zajistit aby byly v jeho ose, no a když tam nebudou tak ho prostě neokopíruješ kdyby ses posral..........
Francotirador

25. 2. 2016, 4:05

Díky, s tím sinusovým pravítkem bych to mohl zkusit.
tumlik píše:… upni kus kulatiny do sklíčidla a tu jemně desetinu nebo dvě lízni jen tím vrchním podélným suportem, změř mikrometrem jaký je rozdíl, pokud není tak to je v ose rotace, pokud je tak naklánět až nebude :wink:
Tohle by vlastně mělo eliminovat i ten vyosený vřeteník :idea:
Odpovědět

Zpět na „Nákup“