Kde sehnat nerez a jak na ni?
Ahoj,potřeboval bych poradit kde (nejlépe v Brně nebo poštou) sehnat nerezovou tyč (hlazenku) třídy 1.4301 (17 040) o rozměru 40x80 mm nebo takový polotovar z kterého by se to dalo vyrobit.
Potřebuju z ní dělat kvádry 40x80x10 a 20 a 40 mmm.
V Italinoxu a v Metalsteelu mají jen pásovinu dělanou za tepla a jen v těch dvou menších rozměrech...To znamená škaredý povrch a žádný přídavek na obrobení.
Taky bych se chtěl zeptat co zvolit za nástroj tedy jakou frézu a řezné podmínky-hlavně řeznou rychlost.
Chci zkusit nástrčnou 10ti zubou HssCo frézu D 50mm a dát cca 0,01-0,02 mm na zub ale nevím řeznou rychlost.Odhadoval bych tak 20-25 m/min...
Díky za radu.
Potřebuju z ní dělat kvádry 40x80x10 a 20 a 40 mmm.
V Italinoxu a v Metalsteelu mají jen pásovinu dělanou za tepla a jen v těch dvou menších rozměrech...To znamená škaredý povrch a žádný přídavek na obrobení.
Taky bych se chtěl zeptat co zvolit za nástroj tedy jakou frézu a řezné podmínky-hlavně řeznou rychlost.
Chci zkusit nástrčnou 10ti zubou HssCo frézu D 50mm a dát cca 0,01-0,02 mm na zub ale nevím řeznou rychlost.Odhadoval bych tak 20-25 m/min...
Díky za radu.
já nerez shopuju tady http://www.nerezmaterial.cz/" onclick="window.open(this.href);return false; je to takový sparťanský ale vyhovuje. taky bych se přiklonil spíš k tvrdokovu
Díky za tipy,mrknu na to...Určitě by bylo lepší jít na to TK nástrojem ale nic co by mělo řeznou délku 40+ nemám.Zkusím to těma Hss (prý je důležité aby v nich byl kobalt což je) a když to nepůjde tak holt budu muset tu TK koupit.
Ještě mám nějaké čelní D 60 s letovanými plátky tak by se to dalo taky testnout.Ale asi to taky nebude úplně ono...
Ještě mám nějaké čelní D 60 s letovanými plátky tak by se to dalo taky testnout.Ale asi to taky nebude úplně ono...
jde o to kolik toho budeš frézovat a jak chceš být produktivní... naši dědové taky neměli TK a nerez frézovali..
chtělo by tu kobaltovku aspoň povlakovanou, pokud jen HSSCo5 bez povlaku tak bych šel s rychlostí někam na max 20 a pro tu 50ku frézu bych tomu dal určitě větší posuv na zub.. tvejch 0,01 je podle mě strašně málo šel bych někam na 0,06 - 0,08
chtělo by tu kobaltovku aspoň povlakovanou, pokud jen HSSCo5 bez povlaku tak bych šel s rychlostí někam na max 20 a pro tu 50ku frézu bych tomu dal určitě větší posuv na zub.. tvejch 0,01 je podle mě strašně málo šel bych někam na 0,06 - 0,08
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Tak nějak, jak píše RaS. Pro hss čelní frézu 50mm bych doporučil 125ot/min a posuv opravdu 0,06-0,08 na zub. S tím malým posuvem by sice byl lepší povrch, ale rychle bys tu frézu odřel.
Pro srovnání - v nástrojárně jsme na nerez používali čelní frézy pr. 100 při posuvu 40mm/min, byly asi 10ti zubé. Šlo by to i nějakou modernější hlavou, frézy s letovanými plátky nebudou to pravé a negativní hlavy s plátky SNHN taky ne. To nám na nerezu jen hořelo.
Pro srovnání - v nástrojárně jsme na nerez používali čelní frézy pr. 100 při posuvu 40mm/min, byly asi 10ti zubé. Šlo by to i nějakou modernější hlavou, frézy s letovanými plátky nebudou to pravé a negativní hlavy s plátky SNHN taky ne. To nám na nerezu jen hořelo.
Přesně takhle uvažuju...RaS píše:jde o to kolik toho budeš frézovat a jak chceš být produktivní... naši dědové taky neměli TK a nerez frézovali..

Potřebuju udělat 30 těch bločků a těch HSSek mám víc a za lacino tak zkusím něco obětovat.
Ale když to nepůjde tak nebudu litovat peněz za nějakou 20 mm monolitku.No budu ale co nadělám...

Tak to vypadá že by to šlo (nevím teda co znamená to pískání,zatím jsem nelaboroval s otáčkami).Nástroj po cca 10ti minutách práce nejeví známky opotřebení ale iluze o velké životnosti si nedělám.
Jediné co mi vadí je že fréza si občas nabere grótek z kraje a mázne ho po materiálu.Jinak by byl i pěkný povrch...
Řezné podmínky jsou popsané u videa (kromě špatné kvality jsem z toho ještě udělal horizontku...
).
https://www.youtube.com/watch?v=AGcQ5u4 ... e=youtu.be
Jediné co mi vadí je že fréza si občas nabere grótek z kraje a mázne ho po materiálu.Jinak by byl i pěkný povrch...
Řezné podmínky jsou popsané u videa (kromě špatné kvality jsem z toho ještě udělal horizontku...

https://www.youtube.com/watch?v=AGcQ5u4 ... e=youtu.be
to chce nesousledný frézování a kvalita povrchu jde výrazně nahoru
Ty větší plochy jsou dělané čelně.Je to v podstatě jen hrubované,asi by pomohlo to pak ještě líznout třeba 0,4 mm...
Nebo si tu stranu z které leze otřep napřed líznout a udělat tam schodek.
Ty malé boční plochy jedu sousledně a povrch je dobrý.Ale zkusím jet i naopak
Nebo si tu stranu z které leze otřep napřed líznout a udělat tam schodek.
Ty malé boční plochy jedu sousledně a povrch je dobrý.Ale zkusím jet i naopak
sry myslel jsem nesousledne frezovani celni, to jsou lepsi vysledky vzdy. kazdpoadne bude urcite lepsi sousledne hrubovat nechat si 0,2mm a pak to prejet nesousledne
- Pepa z depa
Co zkusit menší trysku na chlazení a per to na zuby mimo řez, jde vidět na videu, že ty špony tam moc nedrží, tak je pěkně odplavíš a nebudou se vracet do řezu 
edit: kdyby jsi chtěl máme v práci tabule 10, 20 i 40mm nerezu 1.4307 (máme i zbytky čistě 1.4301, ale toho se zbavujeme, většina plechů 1.4307 je dvojitě atestována na 1.4301/1.4307 tak to zákazníkům vyhovuje), ale ty jsi psal že sháníš 4hran, tak jen kdyby náhodou
jinak kamery všude, tak jen ofiko koupit
... pálíme CNC plazmou

edit: kdyby jsi chtěl máme v práci tabule 10, 20 i 40mm nerezu 1.4307 (máme i zbytky čistě 1.4301, ale toho se zbavujeme, většina plechů 1.4307 je dvojitě atestována na 1.4301/1.4307 tak to zákazníkům vyhovuje), ale ty jsi psal že sháníš 4hran, tak jen kdyby náhodou

Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.