Drevena (lamino) CNC modelarska frezka

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
TimeCop

22. 3. 2016, 9:45

Chlapci zdarec, jde mi hlavou takova vec, proc se delaji pojizdny portaly u modelarskych frezek, kdyz to trpi radou neduhu - krouti se to, prici se to a ve finale si spocitejte co ten chudak krokacek dole co to vleka za sebou musi tahat - dve (!) pomerne tezke osy, ne vzdy lehke vreteno a uz to samo o sobe je pro nej myslim zahul a postavit tim padem dostatecne tuhy pojizdny portal z lamina je vylouceno.

Neni lepsi dat potom lamino stojiny na tvrdo k zakladne a tahat sem a tam stolek s obrobkem ?
U dreva a modelariny, potazmo i mozna toho Al-ka se preci nepredpoklada, ze na ten stul nalozim delovou vez tanku, ale budu na stolku vozit lehky drivka atd. (hlavne male obrobky) a tim padem je pomer torznich sil v ose UPLNE o necem jinem.

Taky nekdy zasnu jak se vetsina lidi snazi udelat osu Z vysokou jako prase (co kdybych tam mozna, jednou, snad osmrdlaval celo vysoke desky) a ve finale se tam pak smrdla trojka blasa, hlinikovy plechy apod..
Podle me ani neexistuje univerzalni masina, ktera by zvladala temer vsecko, vzdy narazite na nejaky omezeni a cupitate s nim pak hezky k sousedovi, o kterym vite ze ji ma jeste vesi apod., cize tato teorie univerzalnosti za kazdou cenu (i vysokeho jako rosol se chvejiciho se portalu) je podle me zcestna uz od pocatku uvahy o masince:).

Cize kdyz to shrnu - pevna Y / Z + posuvny stul X (ted nevim zda mam osy pojmenovane spravne) a osu Z co nejnize a jen kratky zdvih (do 100mm max.) kvuli torznim momentum co vznikaji na vreteni a v osach pri hlodani tvrdsich materialu.
Aspon tak mi to jednoduchou logikou vychazi, mel jsem ted zapocatou s pojizdnym portalem, ale uplne jsem to zavrhl uz v zacatku a prepracovavam to uplne cele na pojizdny stul.
Uz kdyz jsem se to snazil sesroubovat (zacal jsem prave portalem abych zjistil co mam cekat) jak je to vachrlate a rosoluje to uz jen pri tvrdsim pohledu na ten kram:))).

Jo, abych nezapomnel, rozjezdy mam (dane podeprenymi lineary - tycemi 20mm a 16mm prumer) a jsou 460 x 360 x 100 mm(max. osa Z a max 100 mm nad stolem).
Kazdopadne chci zustat u lamina, pac sice mam litinovy (i castecne zafrezovany) ram, ale nechci tezkou kravu tahat po baraku, uz neni celkem ani duvod, jen ta modelarina, obcas slitinku Al-ka si vyhudlam:).

Diky za Vase nazory k veci:).

Tento system mam na mysli, pusobi na me odolneji, nez tahat utrapenym krokacem cely nalozeny portal s nejakym tezsim vretenem:).

Obrázek
lubos
Sponzor fora

22. 3. 2016, 10:33

Jde o to že modeláři chtějí většinou alespon metr délku ( na celé prkénko balsy) .
Navíc na modelařinu neoptřebuješ nějaké super výkoné a tězké vřeteno , stačí 300W.
Problém je v tom že každý modelář řekne že chce balzu, překližku a občas dural ( případně někdy ocel) :-)
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
RaS

22. 3. 2016, 11:42

jak jsi napsal nic není univerzálního a každé má pro a proti.. někdo třeba řeší místo.. a když budeš chtít obrábět na délku metr tak u koncepce jezdícího portálu potřebuješ třeba 120cm a u koncepce pevného portálu už potřebuješ přes 2m .. obrobit 120cm a nebo třeba 200cm je taky sakra rozdíl v ceně a dostupnosti mašiny.. takže nic není tak černobílé..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
pavlaxy

22. 3. 2016, 1:52

Univerzální stroj je nesmysl ...
A ten na fotce má řadu neduhů v koncepci ...
Velice podobný je bez výrazných změn možná cesta i pro tebe ...
Stává se už legendou fóra a pro ty kteří nečtou ...zase znova...
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=5177" onclick="window.open(this.href);return false;
:D :P
Thomeeque

22. 3. 2016, 1:55

pavlaxy píše:Velice podobný je bez výrazných změn možná cesta i pro tebe ... http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=5177&start=30" onclick="window.open(this.href);return false;
Stavba trvala cca 4 týdny a náklady nepřesáhly 80.000,- (plus práce, samozřejmně :-) )
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
TimeCop

22. 3. 2016, 2:36

RaS píše:jak jsi napsal nic není univerzálního a každé má pro a proti.. někdo třeba řeší místo.. a když budeš chtít obrábět na délku metr tak u koncepce jezdícího portálu potřebuješ třeba 120cm a u koncepce pevného portálu už potřebuješ přes 2m .. obrobit 120cm a nebo třeba 200cm je taky sakra rozdíl v ceně a dostupnosti mašiny.. takže nic není tak černobílé..
Jo, to mi je jasny, potrebujes delsi stul, ale neee, bavime se fakt o tech rozjezdech co popisuju, metr nepozaduju ani nedopatrenim:).
TimeCop

22. 3. 2016, 2:40

pavlaxy píše:Stává se už legendou fóra a pro ty kteří nečtou ...zase znova...
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=5177" onclick="window.open(this.href);return false;
:D :P
Dikes za link, necetl jsem tu nekolik roku, hehe, to mas pravdu, jsem mel lineary a kulickace zakonzervovany a zabaleny v papire na horsi casy :D.
To je moooc hezky stroj, pekna legenda :-), uzavrene profily to musi byt tuhy jako hrom, tato koncepce ma 100% neco do sebe:).
Zkouknu to, urcite:)
Mex

22. 3. 2016, 5:26

TimeCop píše:Jo, to mi je jasny, potrebujes delsi stul, ale neee, bavime se fakt o tech rozjezdech co popisuju, metr nepozaduju ani nedopatrenim:).
Podle mě má jezdící stůl ještě jedno drobné mínus.
Dost často frézuju plošné materiály, třeba z velké tabule 3mm polystyrénu mnoho drobných dílů. Je velký problém takovou tabuli upnout, hlavně na konci procesu, když už je rozfrézovaná na kusy a nemá žádnou pevnost.
Ideální by samozřejmě byl vakuový stůl, ten mám sice v plánu, ale ještě na něho nedošlo.
Nebo to můžeš lepit, což je děsný opruz a zasírá to špičku frézy. Případně udělat hodně pevné můstky, ale pak mám zase spoustu práce s dokončováním.
Takže na to já používám "biologické upínky", tj. za chodu to přitlačuju prstama co nejblíž fréze. No a tohle se na pevném stole dělá určitě mnohem líp, než na něčem, co ti jezdí pod rukama.
bobik

22. 3. 2016, 5:56

Každou upínku jednou přefrézuješ. :D Já tedy místo prstů přitlačuji materiál dřívkem.
pavlaxy

22. 3. 2016, 6:09

Já nevím ...
měnit koncepci stroje jen kvůli tomu že nemám vakuový stůl :?:
nebo riskovat zranění :?: kolik asi stojí ufiknutý prst :?:
Vím že modelářství je bezedná propast na finance ...
Ale házet do ní i zdraví :mrgreen:
Mex

22. 3. 2016, 6:26

bobik píše:Každou upínku jednou přefrézuješ. :D Já tedy místo prstů přitlačuji materiál dřívkem.
Biologické upínky ne, ty jsou inteligentní a mají reflexy. ;-)
Moje frézka není řádný divočák, v řezu jedu F1200 a rychloposuv F3000. Navíc je pohyb nástroje snadno predikovatelný, takže tady se fakt nebojím (na rozdíl od cirkule, například).
Na své sranda-frézce používám nástroje s malýmu průměry a tedy s malými zuby, ty naštěstí zas tak moc nekoušou.
WatchManiac
Kontaktovat uživatele:

22. 3. 2016, 6:43

OT: No malé nemusí byť bezpečné, ja už som mal závit M2 cez ukazovák durch :)
„Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom mistr. Pokud nejsi blb.“
Obrázekwatchmania.skObrázekAmateur WatchmakingObrázekYouTube kanál
Mex

22. 3. 2016, 6:47

WatchManiac píše:OT: No malé nemusí byť bezpečné, ja už som mal závit M2 cez ukazovák durch :)
No to musí být super. Člověk často potřebuje přidržet něco malého (třeba při pájení SMD).
Mít tak možnost si to na ukazováček našroubovat musí být k nezaplacení. ;-)
TimeCop

22. 3. 2016, 10:46

Hehe, to mi pripomnelo - nedavno me seknul konec vrtulky 2508 (prumer cca 60mm) na 2gramy tezkym(!) HobbyKing 3f. brushles moturku se 7000kV a byl to celkem mazec, nez jsem zareagoval :D).
Jsem si to heky "uzil", nic o co bych stal znovu :-).
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“