hádzanie vretena/klieštiny (z ničoho nič)

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
WatchManiac
Kontaktovat uživatele:

20. 5. 2016, 8:55

Páni, dnes som si všimol (po dvoch zlomených 0.5 frézach), že mi zrazu hádže nástroj vo vretene, resp. v klieštine... Keď som zmeral vnútornú dutinu, tak je to pod stovku (ale je pravda, že som to meral dosť divoko), ale keď dám frézu do klieštiny, tak už hádže viac ako 0.15mm... Mám podozrenie na klieštinu, je to možné ju nejako pokaziť? Je to UP od wnt, s hádzavosťou 2um.
Keď tam dám pôvodnú klieštinu, čo bolo k vretenu, čínsku, tak hádže cca 0.1mm, ale neviem koľko hádzala pôvodne.
Matku mám tiež nejakú "presnejšiu", ale je na tom tak isto ako tá, čo bola k vretenu.
Ešte ma napadli ložiská, lebo pri ručnom otočení to tak trochu chrchle, ale to by asi hádzalo aj vnútri, nie?
Je to vreteno 1.5 kW čína, ER16, vzduchom chladené.

UPDATE: ešte som skúsil UP 3.175mm klieštinu a v nej fréza hádže asi 9 stoviek, čiže asi vreteno, a nie klieština... Je možné, že je "pokazená" tá spodná hrana, resp. závit? Lebo keď je dutina relativne OK, tak ma napadá jedine to. Ale nepamätám sa, že by som do toho niečim udrel, resp. ináč poškodil.
V čom to môže byť?
Keď dám do zveráku na stôl nôž alebo brúsny kameň a zídem zapnutým vretenom dolu, aby som "zrovnal" ten spodok upínača, pomôže to alebo to nadobro neopraviteľne pokazím???

Skúšali ste niekto meniť ložiská? Prípadne nejako samodomo to zrovnať, lebo pre malé frézy je to konečná... A potrebujem robiť :oops:
„Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom mistr. Pokud nejsi blb.“
Obrázekwatchmania.skObrázekAmateur WatchmakingObrázekYouTube kanál
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

20. 5. 2016, 9:49

Nemyslím si že se stalo něco s kleštinou, spíše bych tipoval že se něco hnulo ve vřeteni.
Ono vnitřní konstrukce není zrovna dokonalá, takže i pouhé rozdělání a opětovné složení znamená vždy jiný výsledek.
Ale zkusil bych to - vyčistit, zkontrolovat, pečlivě složit a pak znovu změřit.

Já jsem to ladil celkem komplikovaně, viz níže

http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=43&t=9138&start=195
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
WatchManiac
Kontaktovat uživatele:

21. 5. 2016, 12:44

Cjuz píše: Já jsem to ladil celkem komplikovaně, viz níže

http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=43&t=9138&start=195
Kedy budeš mať ďalšie voľné dopoludnie? :) :)

Jo a ešte jedna taká trochu debilná otázka - ako zistím, že sú vymlátené/na výmenu ložiská? Keď som kukal ceny 7004, tak sa mi moc nechce akože len tak kupovať ložiská "pre istotu"... :) By som ich menil/kupoval až vtedy, ak by to naozaj bolo v ložiskách.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 5. 2016, 2:41

Jednou jsem měl s kleštinami (ER20) podobný problém, ukázalo se nakonec, že je mimo osu závit pro matku kleštiny a celé dohromady to způsobovalo ošklivou házivost.
Aleš Procháska
WatchManiac
Kontaktovat uživatele:

21. 5. 2016, 3:02

prochaska píše:Jednou jsem měl s kleštinami (ER20) podobný problém, ukázalo se nakonec, že je mimo osu závit pro matku kleštiny a celé dohromady to způsobovalo ošklivou házivost.
Jj, ja som už "skontroloval" všetko, akurát problém je, že to doteraz bolo všetko relatívne OK. Neviem čo sa stalo, a ani som nenabúral, ani som do toho netĺkol kladivom... Tak neviem.

Ešte ma napadá, že či som to pri doťahovaní pred spustením nejak neprehnal, doťahujem to ručne skoro na krv, tak že či jak sa to zohrialo (bežne ide vreteno na 24k RPM aj 4 hodiny vkuse, a predsa len je pocitovo teplé), tak čí sa to nejako nesku*vilo :(

Normálne mám nervy...
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 5. 2016, 3:40

Zkus změřit ten vnější závit. Dej si závitový posuv, stojánek na stůl, dotek úchylkoměru do mezizávitové mezery (ideálně kdyby ten dotek měl průměr 0.895 :-) ) a nemělo by to házet, nebo aspoň ne moc.
Aleš Procháska
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

21. 5. 2016, 7:09

prochaska píše:Zkus změřit ten vnější závit. Dej si závitový posuv, stojánek na stůl, dotek úchylkoměru do mezizávitové mezery (ideálně kdyby ten dotek měl průměr 0.895 :-) ) a nemělo by to házet, nebo aspoň ne moc.
To je dobrý typ, mě třeba povrch nad závitem neházel vůbec, byl blbě nabroušený kužel.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Mi_los1

22. 5. 2016, 9:34

Cjuz píše:
prochaska píše:Zkus změřit ten vnější závit. Dej si závitový posuv, stojánek na stůl, dotek úchylkoměru do mezizávitové mezery (ideálně kdyby ten dotek měl průměr 0.895 :-) ) a nemělo by to házet, nebo aspoň ne moc.
To je dobrý typ, mě třeba povrch nad závitem neházel vůbec, byl blbě nabroušený kužel.
To není vůbec dobrý nápad, protože ti to neřekne vůbec nic.
Rozdíl stoupání vyrobený na různých strojích je zrovna v těch řádech, ve kterých vás zajímá ta házivost.
Neboli pokud vyrobím závit se stoupáním 1,5 mm na jednom stroji, nikdy to nebude to stejné, jako na typově jiném, s jinak poskládaným převodem.
M
bronek999

22. 5. 2016, 10:46

Menil som loziska v 800w cinskom vretene. Teda po rozobrani som tam nechal povodne, lebo to vreteno bolo tak poskladane,ze sa nedala nastavit-vymedzit vola. Podlozky neboli medzi loziskami ale mimo. Po spravnom poskladani funguje lepsie ako nove, 0.3 freza nie je problem a predtym to bolo len tak tak
jova
Kontaktovat uživatele:

22. 5. 2016, 11:01

Mi_los1 píše:
Cjuz píše:
To není vůbec dobrý nápad, protože ti to neřekne vůbec nic.
Rozdíl stoupání vyrobený na různých strojích je zrovna v těch řádech, ve kterých vás zajímá ta házivost.
Neboli pokud vyrobím závit se stoupáním 1,5 mm na jednom stroji, nikdy to nebude to stejné, jako na typově jiném, s jinak poskládaným převodem.
M
Tomu nějak nerozumím. Chceš tím říct, že stejné stoupání se u každého stroje bude na těch pár mm lišit v řádu setin mm?
Ale i kdyby to bylo, tak by to měla být při měření lineárně se zvětšující výchylka. Pokud by hodinky „kmitaly“ tak je něco asi opravdu něco špatně.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 5. 2016, 3:48

Mi_los1 píše:To není vůbec dobrý nápad, protože ti to neřekne vůbec nic.
M
Řekne, protože házivost závitu v setinách mě nějak vůbec nepálí, když je tam problém tak v desetinách, což už je hodnota, kdy se ta matka nesrovná sama podle kuželu té kleštiny. A to už se pozná, aspoň já to poznal když jsem podobný problém měl :-)
Aleš Procháska
WatchManiac
Kontaktovat uživatele:

23. 5. 2016, 9:56

Takže Akty X pokračujú - zmeral som toto:
(všetky zobrazené hodnoty sú maximálne namerané)
Závit - vonkajšok, hodinky  s plochým dotykom, to meranie spodku závitu podľa "prochaska" som nejako nevedel.
Závit - vonkajšok, hodinky s plochým dotykom, to meranie spodku závitu podľa "prochaska" som nejako nevedel.
Tá rovná plôška za vybratím na kľúč
Tá rovná plôška za vybratím na kľúč
Začiatok dutiny
Začiatok dutiny
Asi 3 mm vnútro dutiny
Asi 3 mm vnútro dutiny
Koniec dutiny
Koniec dutiny
Ešte ma napadlo zmerať aj čelo upínača
Ešte ma napadlo zmerať aj čelo upínača
No a potom ma napadlo upnúť do klieštiny tyčku a zmerať:
https://youtu.be/OLm_PT_J1yg

A teraz som s toho v prdeli... :!: :!: :!:
Ešte som to asi v polke videa spustil dole, lebo som bol presvedčený že zle merám
Jak je možné, že vreteno upevnené zvisle hádže a vodorovne nie??? Alebo mi už naozaj hrabe???

Jo a predné ložiská chrastia...

A to som ho nerozoberal, iba som dal dole ten zadný plast...
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 5. 2016, 10:05

Tak závitem to asi nebude. A jak je to s házivostí válcového trnu v různé vzdálenosti od kleštiny?
Aleš Procháska
testone
Sponzor fora

23. 5. 2016, 10:08

to vypadá, že máš buď v pr..... ložiska ve vřeteni, nebo jsou volná na hřídeli/v domečku
mohlo to být jen nalepeno a uvolnilo se to
vodorovně si rotor vlastní vahou lehne na bok a vůle se při pootáčení neprojeví
na svislo to tam nějak putuje
zkus tam tak jako ve videu dát hodinky a třeba šroubovákem zapáčit za konec vřetene, ve vodorovné i ve svislé poloze, radiálně i axiálně
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
WatchManiac
Kontaktovat uživatele:

24. 5. 2016, 6:22

Dneska sa pokračuje, avšak v ZÚFALSTVE

Neviem dať dole ten predný krúžok... Všetci, čo to rozoberali (napr. tuto, v pohode... Mne ani za boha. Už som vykúsal tie dve diery. :( :( :(

Rozoberali ste to už niekto? A ako to šlo?

Zo zúfalstva som už do toho skúšal tĺcť kladivom, nahrial, zamrazil, WD, ohnutý pevnostný šrób...

Šlak ma trafí...
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“