Stroje pro Chráněnou dílnu
Dobrý den, rád bych tu založil vlákno na téma Vaší pomoci malé Chráněné dílně, která byla založena 5.května 2016 ve Vrchlabí, jmenuje se Sociální družstvo Creativ, které kromě kulturního a sociálního působení v mikroregionu provozuje i malou chráněnou dílnu, a spoustu dalšího. Tato Chráněnka je NEZISKOVKA, tady je informativní www http://www.sdcreativ.cz" onclick="window.open(this.href);return false;, to co se v chráněnce právě děje najdete na FB stránkách https://www.facebook.com/sdcreativ" onclick="window.open(this.href);return false; . Něco o mě, já sám jsem na vozíku, mám ochrnuté ruce, pan co mi pomáhal s výrobou bohužel musel odejít, tak jsem se přišel o pomoc obrátit sem na kutili a srdcaře co rádi pomohou, a nevadí jim něco dělat či vymýšlet pro ostatní.
První věc, kterou tu s Vaší pomocí a pomocí http://www.c-n-c.cz/" onclick="window.open(this.href);return false; fóra řešíme je „malé CNC“ na řezání plsti, které jsme z výše uvedených důvodů nedodělali, a v plánech jsou i další…
Malé CNC na řezání plsti 120x70cm je jednoduchá konstrukce tipu levných čínských laserů, pevný rám, pohyblivé rameno(osaX), na něm pohyblivý laser(osaY)… laser je diodový 10W s nastavitelným výkonem, ovládání USB modulem, zatím nemáme dořešeno, mám tu 4 osý USB modul, asi vhodný spíš pro 3D tiskárnu, ale nevím, zda to umí ovládat i laser, až se k tomu dostaneme, budeme tu řešit. Hliníkové profily jsme koupili u ALVÁRIS Profile Systems s.r.o. (pokud by někdo znal levnější zdroj hliníku prosím do SZ), laser ebay, kolečka pojezdů jsme koupili na ebay jako nábytkářské za výrazně jinou cenu než se prodávají ty na stavbu hobby CNCček… motory budou tři Nemá…
Soukromé dotazy prosím kvůli přehlednosti do SZ, ať je to tu co nejpřehlednější, děkuji…
První věc, kterou tu s Vaší pomocí a pomocí http://www.c-n-c.cz/" onclick="window.open(this.href);return false; fóra řešíme je „malé CNC“ na řezání plsti, které jsme z výše uvedených důvodů nedodělali, a v plánech jsou i další…
Malé CNC na řezání plsti 120x70cm je jednoduchá konstrukce tipu levných čínských laserů, pevný rám, pohyblivé rameno(osaX), na něm pohyblivý laser(osaY)… laser je diodový 10W s nastavitelným výkonem, ovládání USB modulem, zatím nemáme dořešeno, mám tu 4 osý USB modul, asi vhodný spíš pro 3D tiskárnu, ale nevím, zda to umí ovládat i laser, až se k tomu dostaneme, budeme tu řešit. Hliníkové profily jsme koupili u ALVÁRIS Profile Systems s.r.o. (pokud by někdo znal levnější zdroj hliníku prosím do SZ), laser ebay, kolečka pojezdů jsme koupili na ebay jako nábytkářské za výrazně jinou cenu než se prodávají ty na stavbu hobby CNCček… motory budou tři Nemá…
Soukromé dotazy prosím kvůli přehlednosti do SZ, ať je to tu co nejpřehlednější, děkuji…
neni jednoduzsi zazadat o dotaci a koupit to hotovy?
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
supr poznámka! Ano, pokud umíte takto dotace, rádi Vám nebo komukoli dáme 20% z toho co nám seženete. Pokud mne chcete jen nasměrovat o jaké dotaci mluvíte... jinak začínáme od nuly... chybí nám spousty věcí, vybavení, sháníme ledničku, paletový vozík, dodávku(třeba i starší)... vše možno formou daru daňově odečíst, na vše vystavíme potvrzení o poskytnutí daru!!!filla píše:neni jednoduzsi zazadat o dotaci a koupit to hotovy?

Jenom poznámka - uvažoval jsem o něčem podobném (řezání plsti laserem na hodně malém CNC) pro "takové to domácí řezání" a narazil jsem na to, že při řezání/hoření plsti (přírodní nebo syntetické) se mohou uvolňovat spaliny (záleží na složení plsti) až na úrovni "bojových plynů" (HCN, fosgen a spol). Nakonec jsem se i z toho důvodu do toho nepustil.peetzn píše: První věc, kterou tu s Vaší pomocí a pomocí http://www.c-n-c.cz/" onclick="window.open(this.href);return false; fóra řešíme je „malé CNC“ na řezání plsti, které jsme z výše uvedených důvodů nedodělali, a v plánech jsou i další…
Jenom abyste na to nenarazili z hlediska bezpečnosti/ochrany (BOZP).
Nemluvě o dopadu na vlastní techniku - možnost zvýšené koroze atd (HCl ...).
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
z plynů strach nemám, počítáme s účinným odvětráním, stroj v uzavřeném prostoru, ale děkuji za každý takový podobný postřeh!!!lapa píše:Jenom poznámka - uvažoval jsem o něčem podobném (řezání plsti laserem na hodně malém CNC) pro "takové to domácí řezání" a narazil jsem na to, že při řezání/hoření plsti (přírodní nebo syntetické) se mohou uvolňovat spaliny (záleží na složení plsti) až na úrovni "bojových plynů" (HCN, fosgen a spol). Nakonec jsem se i z toho důvodu do toho nepustil.peetzn píše: První věc, kterou tu s Vaší pomocí a pomocí http://www.c-n-c.cz/" onclick="window.open(this.href);return false; fóra řešíme je „malé CNC“ na řezání plsti, které jsme z výše uvedených důvodů nedodělali, a v plánech jsou i další…
Jenom abyste na to nenarazili z hlediska bezpečnosti/ochrany (BOZP).
Nemluvě o dopadu na vlastní techniku - možnost zvýšené koroze atd (HCl ...).
USB kontroler, mám tu
http://www.ebay.com/itm/USB-CNC-4-axis- ... SwmLlX4pVW" onclick="window.open(this.href);return false;
a nejsem si úplně jist, zda je to ten pravý pro můj účel, opravte mě pokud se špatně ptám, je tento typ vhodný i pro regulaci výkonu diodového laseru? Prosím o komentáře, děkuji.
http://www.ebay.com/itm/USB-CNC-4-axis- ... SwmLlX4pVW" onclick="window.open(this.href);return false;
a nejsem si úplně jist, zda je to ten pravý pro můj účel, opravte mě pokud se špatně ptám, je tento typ vhodný i pro regulaci výkonu diodového laseru? Prosím o komentáře, děkuji.
Určitě ne, je to interpolátor pro řízení krokovejch motorů. Teda spíš motůrků, problém je, že pokud tam dáš 24 V tak ty drivery neuchladíš. Jak už tady chlapi psali, další problém je odsávání. Docela vím o čem mluvím, provozuju lasery už 5 let a taky jsem si párkrát nabil hubu. Krom toho LEDkovej laser je na nic, na to abys s ním uříznul 2mm tlustou látku musí mít výkon alespoň 5W a to je v číně bratru 10-15 litrů a máš to bez optiky. Koupil bych jednoduchej 40W CO2 laser, takovej ten na stůl a hotovo. Nemusíš nic dělat a je to v zásadě funkční. Představ si ten průser, kdyby si některej z těch vašich klientů trochu šlehnul toho jedovatýho smradu a něco se mu stalo.
Ta deska je určena pro systém od PlanetCNC. Bude to vyžadovat jejich SW, není free ale za peníze.
Ty malé drivery, které na ní jsou, zvládají v praxi dát 1A. Takže je to použitelné na malé motory Nema17, třeba SX17-1005 z http://www.microcon.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;. Zvládne to i nějaké menší Nema23, u těch ale většinou nebudeš moct využít jejich maximální proud (motory Nema23 mají většinou vyšší max. proud než ten 1A).
Na napájecím napětí z hlediska výkonové ztráty víceméně nezáleží (to jen jako upřesnění k předchozímu postu). Samozřejmě v mezích daného drivery. 24V by určitě nedělalo problém. Čím vyšší napětí, tím rychleji bude stroj schopen jezdit.
Psal jsi, že máš laser 10W s řiditelným výkonem. Takže pokud chceš vědět, jak ho připojit, tak napřed musíš poslat specifikaci toho laseru. Koule tady máme skoro všichni, ale málokdo má křišťálovou.
Ty malé drivery, které na ní jsou, zvládají v praxi dát 1A. Takže je to použitelné na malé motory Nema17, třeba SX17-1005 z http://www.microcon.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;. Zvládne to i nějaké menší Nema23, u těch ale většinou nebudeš moct využít jejich maximální proud (motory Nema23 mají většinou vyšší max. proud než ten 1A).
Na napájecím napětí z hlediska výkonové ztráty víceméně nezáleží (to jen jako upřesnění k předchozímu postu). Samozřejmě v mezích daného drivery. 24V by určitě nedělalo problém. Čím vyšší napětí, tím rychleji bude stroj schopen jezdit.
Psal jsi, že máš laser 10W s řiditelným výkonem. Takže pokud chceš vědět, jak ho připojit, tak napřed musíš poslat specifikaci toho laseru. Koule tady máme skoro všichni, ale málokdo má křišťálovou.
no, když si projdeš vlákno o laserech, tak i sebemenší laser smrdí stejně jako ten velikej...peetzn píše:......
z plynů strach nemám, počítáme s účinným odvětráním, stroj v uzavřeném prostoru, ale děkuji za každý takový podobný postřeh!!!
a pokud jse o plst....
mně stačilo palit cca 1800 koleček z filcu. Odvětrání má celkem slušný (dokáže zabouchnout dveře...) ale smrad stejně zůstal ještě dlouho....
A jak tu píší kolegové, zvýšeenán korozivita (po každém takovém svinstvu laser žádně vyčistit...)
Ale držím palce....
laser mám 12W, bude ve speciální místnosti za sklem, a řezat to bude z role, tedy potřebuji aspoň metr šíři, mám 120cm, to malej 40W nedá, a motůrky to zvládají velmi bravůrně, to už jsem zkoušel... ale asi máš pravdu, možná by stálo za to koupit jedu tu ebay laser stavebnici, a jen použít náš základ... No, někdy jsou řešení snažší, než by jeden myslel, díky!lubbez píše:Určitě ne, je to interpolátor pro řízení krokovejch motorů. Teda spíš motůrků, problém je, že pokud tam dáš 24 V tak ty drivery neuchladíš. Jak už tady chlapi psali, další problém je odsávání. Docela vím o čem mluvím, provozuju lasery už 5 let a taky jsem si párkrát nabil hubu. Krom toho LEDkovej laser je na nic, na to abys s ním uříznul 2mm tlustou látku musí mít výkon alespoň 5W a to je v číně bratru 10-15 litrů a máš to bez optiky. Koupil bych jednoduchej 40W CO2 laser, takovej ten na stůl a hotovo. Nemusíš nic dělat a je to v zásadě funkční. Představ si ten průser, kdyby si některej z těch vašich klientů trochu šlehnul toho jedovatýho smradu a něco se mu stalo.

Na laseru toho asi moc nevyčteme, je to podle mě obyč dioda v chladiči, a je na něm něco jako stmívač... zítra zdokumentuji, třeba z toho něco vykoukáme... a díky všem... !Mex píše:Ta deska je určena pro systém od PlanetCNC. Bude to vyžadovat jejich SW, není free ale za peníze.
Aby tady nebyl nějaký problém, i když pro vyřezávání by to nemuselo vadit.
Drivery laserů, aby byly použitelné pro řezání i gravírování, by měly mít nějaký logický vstup pro ON/OFF laseru.
Tohle vypadá jenom na proudový zdroj, který umí jenom tlačit stabilní proud do laseru. Takže vypínání a zapínaní bys musel řešit dalším prvkem. Dát někam relátko nebo FET není až takový problém, ale tenhle driver asi nebude zvládat rychlé ON/OFF.
Vím o tom houby, z té fotky není nic moc poznat. Ale i nápis na desce "Constant current LED driver" nevěští nic dobrého. Určitě si kolem toho sežeň nějaké info.
Ale znovu: pro řezání plným výkonem by to vadit nemuselo.
Drivery laserů, aby byly použitelné pro řezání i gravírování, by měly mít nějaký logický vstup pro ON/OFF laseru.
Tohle vypadá jenom na proudový zdroj, který umí jenom tlačit stabilní proud do laseru. Takže vypínání a zapínaní bys musel řešit dalším prvkem. Dát někam relátko nebo FET není až takový problém, ale tenhle driver asi nebude zvládat rychlé ON/OFF.
Vím o tom houby, z té fotky není nic moc poznat. Ale i nápis na desce "Constant current LED driver" nevěští nic dobrého. Určitě si kolem toho sežeň nějaké info.
Ale znovu: pro řezání plným výkonem by to vadit nemuselo.