Jak na formu?

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Odpovědět
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 12. 2006, 8:55

Dnes jsem poprvé pokusil udělat formu a nějak nejsem spokojený s výsledkem. Forma duralová na odlévání z dvousložkové pryskyřice a byl bych rád, kdyby měla pěkný hladký povrch, jenže ona ne. Jsou tam stopy po dráze nástroje (dvouzubá radiusová, R=2 mm). Je mi jasné, že kdybych použil menší krok a menší posuv, že by to bylo lepší ale už takhle se to hlodalo dvě hodiny (hrubování nepočítaje) a na nějaké zkoušení optimálních podmínek jsem neměl nervy. Máte někdo nějaké ověřené rady jak udělat hladkou formu v rozumném čase? Nebo se mám smířit s tím, že je to práce na dlouhé zimní večery?
Aleš Procháska
prichy

8. 12. 2006, 8:24

je to prace na dlouhe vecer, jinak s 1mm radius jedu po 0,1 mm....pokud je treba hladkou formu jeste lestim pomoci pasty (kdyz nemam silichrom)
forma je pak hladka, ale puvodni rozmery jsou ty tam.

Pocitam, tedy, ze delate neco podobneho, kde nejsou jen roviny.
Jaky mate krok?
Přílohy
PA230434.JPG
PA230434.JPG (702.7 KiB) Zobrazeno 6518 x
Prichy
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 12. 2006, 12:50

prichy píše:je to prace na dlouhe vecer, jinak s 1mm radius jedu po 0,1 mm....pokud je treba hladkou formu jeste lestim pomoci pasty (kdyz nemam silichrom)
forma je pak hladka, ale puvodni rozmery jsou ty tam.

Pocitam, tedy, ze delate neco podobneho, kde nejsou jen roviny.
Jaky mate krok?
Měl jsem krok 0.4 aby to při radiusu 2 mm to vycházelo na drsnost 0.01 mm (dvouzubá SK povlakovaná fréza, 10000 otáček, 400 mm/min, zbytek po hrubování max. 0.25 mm (schody)). Je mi jasné, že tudy cesta k zrcadlově hladké formě nevede, ale zajímalo by mě jak se to dělá v průmyslu - přece takovouhle formičku (dutina 100 x 40 mm, hloubka 40, hladký, oblý, skoro konvexní tvar) nedělají týden v kuse? Nebo ano?
Aleš Procháska
ok1njb

9. 12. 2006, 3:30

No týden v kuse jen v případě že jedou na dvě směny :D , proto jsou formy tak drahé. A hlavně chladit, změř si teplotní roztažnost :oops: AHA a problém je tu.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 12. 2006, 4:54

ok1njb píše:No týden v kuse jen v případě že jedou na dvě směny :D , proto jsou formy tak drahé. A hlavně chladit, změř si teplotní roztažnost :oops: AHA a problém je tu.
S chlazením by problém nebyl, i když by asi bylo zajímavé vymyslet nějakou fintu jako třeba průběžně měřit teplotu chladicí kapaliny a oleje ve vřetenu a podle toho za chodu přepočítávat program :-)

Bylo pro mně trochu neskousnutelné, že by vycházely na formu opravdu tak dlouhé časy, ale asi to tak bude...
Aleš Procháska
Pepa CNC

9. 12. 2006, 7:41

prochaska píše:Dnes jsem poprvé pokusil udělat formu a nějak nejsem spokojený s výsledkem. Forma duralová na odlévání z dvousložkové pryskyřice a byl bych rád, kdyby měla pěkný hladký povrch, jenže ona ne. Jsou tam stopy po dráze nástroje (dvouzubá radiusová, R=2 mm). Je mi jasné, že kdybych použil menší krok a menší posuv, že by to bylo lepší ale už takhle se to hlodalo dvě hodiny (hrubování nepočítaje) a na nějaké zkoušení optimálních podmínek jsem neměl nervy. Máte někdo nějaké ověřené rady jak udělat hladkou formu v rozumném čase? Nebo se mám smířit s tím, že je to práce na dlouhé zimní večery?
Zdravím tě musí to být z duralu, tak malá forma? kolik stovek nebo tisic vyrobku s ni bude asi vytazeno ?Delam s kompozity kazdy den, chces hladky povrch na konecnem vyrobku , rad poradim .Ale budes se na to muset divat jinak nez strojar.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 12. 2006, 8:38

Pepa CNC píše:
prochaska píše:Delam s kompozity kazdy den, chces hladky povrch na konecnem vyrobku , rad poradim .Ale budes se na to muset divat jinak nez strojar.
Dík. Jakékoliv rady a informace i o kompozitech uvítám.

Hladký povrch by se docela hodil. Bude se to odlévat z nějaké dvousložkové hmoty bez plniva, konkrétní druh jsem ještě neřešil, chtěl jsem se napřed naučit udělat tu formu. Doufal jsem, že až to budu umět budu se moct pustit do složitějších věcí.

Z duralu to vůbec být nemusí, předpokládám odlévání max. 20 kusů, ale dural jsem měl po ruce.
Aleš Procháska
ok1njb

10. 12. 2006, 5:43

Obráběcí centrun s přesností 0,025 zmákne takonou formu za 10 až 25 hodin podle složitosti. Předpoklad je veliké množství chladící kapaliny, kvalitní nástroj, tepelná korekce a klimatizovaná hala (stačí málo a začíná se znovu). Cena formy se pak rozpustí v množství výrobků.
prichy

10. 12. 2006, 7:48

moje nepatrne zkusenosti

1)forma musi byt "vice mene" hladka, jinak budete mit problemy s tim vylisek vyndat (stene se to musi u pryskyrice separovat....cim to budete separovat? vosk rozpusteny v tech benzinu je dobry, ale chce to udelat ridke, jinak ztratite puvodni hladkost .....u pryskyrice i cirost vylisku)
2) pokud nejsou kriticke rozmery, tak bych se nebal rucniho dolesteni, osobne vim, ze se to v praxi pri oprave (jak je to pri vyrobe nevim) pouziva jeste porad lidska ruka a zalestuje se jeste porad rucne (neberte prosim pausalne, mozna to nekde delaji jinak)

-jinak jen pro info, takova forma na pneu se frezuje ve trech smenach tri tydny nepretrzite (z overeneho zdroje :-)....abych rekl pravdu, moc me to neprekvapilo)-

Docela rad bych videl, jak dopadnete, jak bude vypadat vylisek......teda pokud to neni "tajna" komercni zalezitost

Jeste bych mel mozna par dotazu, kolem plneni, nevim, jake mate zkusenosti, ale nekdy to byva problem, napr jsem vyrabel vylisek, ktery mel byt ze dvou kusu a tvorit jakysi duty valec.....na polovinu jsem udelal formu ze dvou kusu, nasledne jsem zalil polovinu formy epoxidem a pak vtlacil cast formy, ktera mela tvorit dutinu......prebytecny expoxid vytekl

znacne neekonomicky provoz, ale "doma" jsem lepsi napad nemel, forma mela "z venkovni strany vylisku" dost detailu a pri jinem postupu se mi tam tvorili bubliny apod.

Jo, jinak material byl epoxid 371.......huste, spatne to zateka, ale je to za pak korun, to je fakt :-)
Prichy
prichy

10. 12. 2006, 7:50

jinak, jeste pokud mate model, tak by stacilo takovou formu udelat z lukoprenu.....ale to asi znate....jen to pripominam
Prichy
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 12. 2006, 11:39

ok1njb píše:Obráběcí centrun s přesností 0,025 zmákne takonou formu za 10 až 25 hodin podle složitosti. Předpoklad je veliké množství chladící kapaliny, kvalitní nástroj, tepelná korekce a klimatizovaná hala (stačí málo a začíná se znovu). Cena formy se pak rozpustí v množství výrobků.
To všechno by bylo, až na tu tepelnou korekci. Jak ta se dělá? Musí se dělat i když u tvaru té obráběné plochy jsou poměrně velké tolerance ale důležitá je hladkost povrchu?
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 12. 2006, 11:46

prichy píše:moje nepatrne zkusenosti

1)forma musi byt "vice mene" hladka, jinak budete mit problemy s tim vylisek vyndat (stene se to musi u pryskyrice separovat....cim to budete separovat? vosk rozpusteny v tech benzinu je dobry, ale chce to udelat ridke, jinak ztratite puvodni hladkost .....u pryskyrice i cirost vylisku)
2) pokud nejsou kriticke rozmery, tak bych se nebal rucniho dolesteni, osobne vim, ze se to v praxi pri oprave (jak je to pri vyrobe nevim) pouziva jeste porad lidska ruka a zalestuje se jeste porad rucne (neberte prosim pausalne, mozna to nekde delaji jinak)
Dík. Materiál koupím (a vyberu) až po té co bude hotová forma a doufám, že mi dodavatel prodá i vhodný separátor. Ruční doleštění asi nezvládnu, trčej tam takový čudlíky, bylo by to příšeně složitý. Až se mi to povede tak se samozřejmě rád pochlubím výsledkem.
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 12. 2006, 10:01

Tak jste mně moc nepotěšili těmi obráběcími časy, ale vzal jsem si ponaučení a udělal jsem prográmek s jemnějším posuvem, asi tak na půl dne frézování. Povrch je už ale podstatně lepší. Jakto tak vypadá rychleji to už asi o moc nepůjde.
Aleš Procháska
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2007, 12:35

Kazda vyrabena forma ma stopy po nastroji a k dokonalosti se privadi nekolika zpusoby. Nejcastejsi je lesteni a mechanicke dobrusovani. Pak je mozne formy lestit chemicky nebo plasmou , piskovat dojiskrovat , proste je stoho moc a vhodnou technologii vyroby musi zvazit kazdy podle svych moznosti. U forem se rozlisuji dosedaci (tesnici) a funkcni plochy , pak se musi jeste dobre navrhnout a provest odvdusnovaci kanaly a vyhazovace.

Tepelne korekce obstarava stroj, pokud ma cidla v zakladne vretenniku a na posuvech s tim neudelas vubec nic.

Pokud vyrabis neco litim , doporucil bych vyrobit pozitivni MATECNOU formu, vylestit ji a vubec upravit podle svych predstav , naseparovat a vytvorit si potrebny pocet negativnich vyrobnich forem. Je to financne a na upravy nejrozumnejsi reseni.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“