Zdravím,
mám frézku FA3V a nefunguje mi mazání stolu. Můžete mi prosím někdo poradit, kde najdu olejové čerpadlo?
Děkuji.
Petr
Frézka FA3V - mazání stolu - olejové čerpadlo
Ve skříni posuvů - na straně motoru - je přímo integrované pístové čerpadlo, pohyb odpruženého pístu zajišťuje
čtyřhraná hřídel, odtud vede dírka k rovině styku skříně s frémou, tím je napájeno celé mazání stolu, takže spotřebovaný
olej se dolévá do posuvové skříně. Vpředu pod stolem je knoflík, jehož vytažením - zastrčením se buď maže, nebo jde olej
do přepadu a zpátky do skříně.
čtyřhraná hřídel, odtud vede dírka k rovině styku skříně s frémou, tím je napájeno celé mazání stolu, takže spotřebovaný
olej se dolévá do posuvové skříně. Vpředu pod stolem je knoflík, jehož vytažením - zastrčením se buď maže, nebo jde olej
do přepadu a zpátky do skříně.
Ty mazaci kanalky ve stole jsou skoro casto/vzdycky ucpany. Musis odpojit posuv a s podeprenym!! stolem vyjet hodne do boku na obou stranach. Potom kanalky krasne uvidis. Na stole 200kg to byla brnkacka, ted to musim spachat na stole 350kg a docela se toho bojim. Nastesti mi pomaha zkuseny profik.
Stůl u FA3 má tak řekněme 100 nebo 120kg, protože 2 lidi ho unesou (bez šroubu, drážkované tyče a obou domků - to ale zase až tak hmotnost navyšovat nebude). Jestli by nebylo nejlepší stůl úplně sundat a vše pořádně pročistit. Ono je tam pak totiž pod ním plno rozvodů trubičkami všelijak k různým částem převodů strojního posuvu. K ucpání je tam toho poměrně dost.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
Dobrý den, ještě doplním dotaz. Na frézce mi funguje mazání jenom když stisknu tlačítko u kontrolního okénka mazání. Nevím, kterou trubičkou je přiváděn olej do rozvaděče. Všechno jsem vyčistil a vyfoukal. Můžete mi prosím poradit, jak by to mělo správně fungovat? A jak to řešit?
Děkuji.
Petr
Děkuji.
Petr
Tak to máš správne. Normálne čerpadlo maže iba prevodovku posuvov, a olej sa vracia ku čerpadlu. Keď zmačkneš ten čudlík ( má sa stlačiť raz za 2-3 hod, a držať pokial neodkvapne olej v okienku) vtedy tlačí olej do klzných častí, a prevodov v stole. Ten olej sa však už nevracia zas5, a skončí na podlahe, alebo v chl. emulzii. Na zvislej rybine sú guličkové maznice