Já začnu pro změnu od začátku:
- v rozpočtu počítám s 15-20 tis.
- v elektronice se vyznám poměrně velmi dobře. Postavil jsem již desítky NF zesilovačů, digitálních čítačů, NF generátorů a dalších měřících přístrojů. Čili elektronické vybavení mé dílny je na dost vysoké úrovni - včetně osciloskopu.
- v cnc jsem úplný začátečník=laik. Samozřejmě, že již mám spoustu věcí načtených a něco (zatím málo) o tom vím. Ale momentálně tápu nad parametry toho motoru.
Na parametry toho motoru jsem se dotazoval proto, abych neobjednal driver a zjistil, že je nepoužitelný. Ten motor má rozměry 56x56mm a hloubku 54mm. Má dvě vinutí (4 drát), každé s odporem 1,5Ohm. S Arduinem jsem jej rotočil s externím napájením 5V, ale bohužel jsem nezměřil proud. Ne proto, že bych to neuměl, ale neměl jsem možnost (a ani znalost) nastavit max.proud a jelikož se motor prakticky hned docela ohřál a já ho nechtěl zničit, nechal jsem toho s tím, že se napřed pokusím zjistit, co je to vlastně za motor. Ten proud ještě změřím, ale předpokládám, že driver s výstupem 4A (2A na každé vinutí), by jej měl v pohodě uřídit - jistotu ale zatím nemám

.
K té mechanice - jak jsem psal, získal jsem kompletní pojezdy s lineárními ložisky a trapézovými šrouby. Zde tedy budou investice minimální. Pojezdy jsou perfektně (průmyslově) zpracované a mám je připravené pro všechny 3 osy. Co budu muset vymyslet a vytvořit, je uchycení pro motor, ale to je otázka mechaniky a já mám možnost externího přístupu k frézkám, soustruhům, vrtačkám a bruskám (známý má nástrojárnu).
Já tedy řeším tu stránku řízení motorů a software, který používat. Tady se přiznám, že mám ještě velké mezery ve vzdělání. Četl jsem již mnoho rádoby "zkušeností", někdy si i protiřečili a tak v tom mám trochu zmatek. Proto mne napadla ta myšlenka, zeptat se lidí, kteří v tom žijou a dělají a ti mi snad řeknou a poradí pravdivě, jakou cestou se dát. Pokud to nepůjde s ntb přes USB, také nemám problém postavit za pár stokorun jednoduché stolní PC a hnát to přes LPT port. Ve sběrných dvorech je pro tyto účely dostatek vyhovujících PC-ček prakticky zadarmo a nakonec i zdrojů proudu pro ty motory.
O tvé poslední větě, přiznám, jsem také uvažoval. Nicméně zatím netuším (ještě jsem se po tom nepídil) jakým způsobem funguje dovoz z číny (Clo, DPH, atd.). Byť jsou názory na mašinky z číny velmi protichůdné, přesto si myslím, že pro mou potřebu by bohatě např. CNC 2418 z Al...expresu za nějakých 230$ + poplatky vyhověla.
Pak mám samozřejmě tu možnost mechanické komponenty a ty motory, které mám, zde nabídnout (bude-li je někdo chtít) a tím získat část financí na tu "čínu".
Na druhou stranu mne ale láká zkusit to na vlastní kůži. Samozřejmě, že finance jsou jak jsem uvedl trochu ohraničené, ale zase pro ten pocit vyzkoušet postavit a rozhýbat vlastní mašinku ... je to lákavé.
Pokusil jsem se tedy přihodit pár fotek - snad se to povedlo. Kdyby se povedlo zjistit alespoň přibližná data toho motoru, budu rád.