Mikro toolpost
Neviděl někdo někde růst mikro tool post? Nejraději bych poloviční velikosti toho běžnýho nejmenšího. Nebo by je tu mohl někdo začít vyrábět klidně to namaluju v CADu určitě by se toho prodalo mraky to sem si jist osobně jich potřebuju hned aspoň 5. Teď jsem byl v našem pseudobaumaxu a objevil jsem tam hlavičku - úžasná krásná kouzelná! Najděte si podle čísla na fotce stála pouhých 7 Eur.
- Zdenek Valter
Jenže ta není přesná promiň. Proto používám kleštiny.k píše:len dam podobne info, pokial zhanate lacnu a presnu hlavicku, proxxon predava hlavicku 0 az 3.2mm, zavit ma ak dobre pametam M8x1.5 - staci si k nej vysustruzit vhodny trn. Cena niekde okolo 5EUR.
No ja ju pouzivam pre 0.5mm vrtak (zial nema rozsirenu stopku) a nehadze to pri 20k otackach vobec .. podobne pri 5k otackach .. Samozrejme na mensie nastroje ktore maju rozumnu stopku pouzivam kliestiny od 1 po 3.2 su ale pomerne hrubo stupnovane a 3.1mm vrtak tam proste nesedi ani nahodou. A prave na taketo divoke rozmeri (2.9 .. 3.1 1.3mm ) je ta hlavicka bez problemov. Trn na nu je treba sustruzit ale na jedno upnutie, zavit rezat na sustruhu.
Ak mi ale poradite kde zozeniem kliestiny (kalene, pruzne - opakovane .. nie praskajuce po polroku a s troma ploskami nie len prerezane na 2 alebo 4 zuby - tie su pri upinani fakt probs) od 0.3 po 3.2 odstupnovane po desatine velmi rad tu hlavicku zahodim
A samozrejme v rozumnej cene .. nie 10 EUR za kus.
Ak mi ale poradite kde zozeniem kliestiny (kalene, pruzne - opakovane .. nie praskajuce po polroku a s troma ploskami nie len prerezane na 2 alebo 4 zuby - tie su pri upinani fakt probs) od 0.3 po 3.2 odstupnovane po desatine velmi rad tu hlavicku zahodim

Kvalitní kleština za 10 EUR by byla fantasie....já nedávno poptával nějaké kleštiny W20 u dvou firem. Rozměry sice větší než micro, ale ty jsou vesměs levnější a cena byla asi tak na 5-8 násobku ceny která se Ti nelíbí. Rozměry pod 3mm pak v cenách tak 8-12-ti násobných... Pochopitelně bez DPHk píše:No ja ju pouzivam pre 0.5mm vrtak (zial nema rozsirenu stopku) a nehadze to pri 20k otackach vobec .. podobne pri 5k otackach .. Samozrejme na mensie nastroje ktore maju rozumnu stopku pouzivam kliestiny od 1 po 3.2 su ale pomerne hrubo stupnovane a 3.1mm vrtak tam proste nesedi ani nahodou. A prave na taketo divoke rozmeri (2.9 .. 3.1 1.3mm ) je ta hlavicka bez problemov. Trn na nu je treba sustruzit ale na jedno upnutie, zavit rezat na sustruhu.
Ak mi ale poradite kde zozeniem kliestiny (kalene, pruzne - opakovane .. nie praskajuce po polroku a s troma ploskami nie len prerezane na 2 alebo 4 zuby - tie su pri upinani fakt probs) od 0.3 po 3.2 odstupnovane po desatine velmi rad tu hlavicku zahodimA samozrejme v rozumnej cene .. nie 10 EUR za kus.

To se občas stáváTakze nevyrabame radsej nic

Hlavicku od Proxxonu jsem si kdysi koupil taky.Hazela 0.3mm.Opravdu spice vyrobek.Pak jsem sundal hlavicku z detske vrtacky a svete div se.
Ta nehazela skoro vubec.
Ta nehazela skoro vubec.
Asi tak, jedna věc je mít hlavičku jako upínák na CNC stole a druhá věc je s ní něco vrtat. Jako upínák si to na toolpostu zvednu kam chci v ose Z a dojedu si k tomu stolem jak potřebuju. Rozhodně lepší než měnit celé toolposty nebo vrtáky či frézy v nich.
Ktoru hlavicku ? maju v ponuke viacere .. jedna na 3/8" zavit (ale ta nedokaze upnut pod 0.5 az 0.9mm,- presne neviem ) ta druha, miniaturna ma M8 na 1.5mm stupanie. Prave tu mensiu ja mozem pochvalit, hadze nemeratelne, pri 20k otackach ziadne chvenie.Pupak píše:Hlavicku od Proxxonu jsem si kdysi koupil taky.Hazela 0.3mm.Opravdu spice vyrobek.Pak jsem sundal hlavicku z detske vrtacky a svete div se. Ta nehazela skoro vubec.
Pripadne .. nemam este presnu hlavicku od povedzme od 2 do 8mm .. (hoci aj tu z detskej vrtacky). Uchytenie idealne na B10 ale ked bude rozumny zavit tak v pohode. A samozrejme aby bola aj vyvazena .. tych 20k otacok by bolo dobre, keby zniesla bez chvenia. Ma niekto nieco take odskusane ? (model, kde sa da zohnat .. ???)
BTW kliestiny mi neradte .. mam bezne 3.2,4,5,6,8.. ale 4.8mm vrtak zial neupnem a neupnem. (a kupit kliestiny odstupnovane od 1 do 8mm po 0.1mm je, ako asi kazdy uzna dost draha zalezitost).
Nazdar,Aeroomni píše:Už sem si pomoh udělal jsem velkýmu malýho brášku:) Přesně polovičního. Velkej je hranol 60x60 malej 30x30.
...
napíšeš prosím, kde jsi sehnal tu "červenou kostku" a jakou upínací hlavičku a kleštiny používáš.
Děkuju, Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Myslíš tohle? Ten první pobrázek? Pokud ano tak jen klikni odkud se natah
Beru od nich hodne a oni primo od sikmacu. Postovny neni az tak drastický maj tam skript kterej hi hend spocte.
http://dilna.aeroomni.com/cnc8/

http://dilna.aeroomni.com/cnc8/
Také zajímavé řešení našich dědů
http://cgi.ebay.com/Sears-Craftsman-109 ... 0291746839
http://cgi.ebay.com/Sears-Craftsman-109 ... 0291746839
No nejjednodušší je osadit na suport kostku materiálu, do který v místech kde chceš mít nástroje, prostě vyvrtáš a vystružíš díry odpovídajících průměrů dle nástroje a pak to utáhneš šroubkama. Když si dáš záležet tak to bude v setině a je to.k píše:aha takze sme sa dopracovali k rieseniuna mikrotoolpost sa nehodi proxxonacka hlavicka lebo je nepresna
a kliestiny za povedzme 40 EUR kus su drahe k takemu toolpostu drahe. Takze nevyrabame radsej nic
Na příslušnou operaci pak vyměníš vždy celej seřízenej nástrojovej set.
Např. Navrtávák 1,6mm - vrták 2,9mm - výstružník 3H7 - záhlubník.
Když dáš na suport mezidesku s kolíčkama a tu lištu budeš nasazovat na kolíčky, tak to vždy vrátíš tam kam je potřeba. Takových nástrojových sad si můžeš udělat kolik je potřeba....

Jen ale nesmíš plakat že musíš koupit trochu vís nástrojů než třeba jeden od danýho průměru. Do táhle lišty můžeš pochopitelně osadit i nože (uděláš si je z kruhovýho radeka)
Pro ilustraci nůž, resp. jednobřitý nástroj na pouzdra kulových kloubů z kruhovýho radeka.