Obráběcí centrum 120tis.
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Nejsem znalec, takže neposoudím jestli je 120 tis. hodně nebo málo, ale když vemu jakej je problém takovej stroj postavit, nebylo lepší jej koupit? https://stroje.bazos.cz/inzerat/7342735 ... BMC-30.php" onclick="window.open(this.href);return false;
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
Tohle mám rozebrané - je to kompletně na kluzném vedení a má to chlazení vřetena olejem s ledničkou. Šest poměrně drahých vřetenových ložisek a je to pekelně těžký 

Vládo zastav prosím prodej levné elektřiny na burzu a nákup drahé pro nás čechy
A ta cena za řekněme takový stroj, funkční, je dobrá? resp. je lepší to takhle za 120 koupit, než se snažit to vyrobit v týhle velikosti? 4t je asi dost dobrej argument, ta tuhost tam doma nikdy nebude. Já to kupovat nebudu, neměl bych to kam dát 

H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
Jen krátké shrnutí .
Když se kupuje stará mašina na přestavbu je potřeba vědět co si pohlídat a s čím počítat .
Tak že :
1) nekupovat mašinu která je dělaná v palcích -každej šroub nebo matka bude vyvážena zlatem .
2)vědět jestli je osazena AC servama (většinou po roce 2000) pokud má DC serva je jasné že je budete měnit za AC a samozřejmě cena tomu nákupu stroje s DC bude muset odpovídat.
3)Je lepší když má stroj lineární vedení protože se dá i v amatérských podmínkách vyměnit (cena tak 30 000Kč za osu) u kluzného to je na náhodě jak se stroj servisoval ,a tím se různí repase vedení.
4) kuličkové šrouby jsou kapitolou sama o sobě a záleží na konstrukci stroje (někdy jsou dobrý někdy olítaný ) repase tak 10000Kč nebo na objednávku odhadem tak 30 000Kč za šroub.
5) vřeteno -pokud je vřeteno ISO40 do 6000 ot /min je to technologicky stará vrána (občas se dá polepšit ložisky ale je to potřeba prokonzulzultovat) ,pokud má max otáčky 8000 ot je to běžné vřeteno s pohonem řemenem , vřeteno s 10 000 ot ,je většinou řešeno jako elektrovřeteno .
6) systém -je třeba počítat s tím že systémy před r 2000 nejsou ideální pro plné 3d drézování s velkým objemem dat .
Tak že se většinou plánuje výměna systému .
Tak že kolik musí stát stroj na přestavbu aby se vyplatila ??
Když se kupuje stará mašina na přestavbu je potřeba vědět co si pohlídat a s čím počítat .
Tak že :
1) nekupovat mašinu která je dělaná v palcích -každej šroub nebo matka bude vyvážena zlatem .
2)vědět jestli je osazena AC servama (většinou po roce 2000) pokud má DC serva je jasné že je budete měnit za AC a samozřejmě cena tomu nákupu stroje s DC bude muset odpovídat.
3)Je lepší když má stroj lineární vedení protože se dá i v amatérských podmínkách vyměnit (cena tak 30 000Kč za osu) u kluzného to je na náhodě jak se stroj servisoval ,a tím se různí repase vedení.
4) kuličkové šrouby jsou kapitolou sama o sobě a záleží na konstrukci stroje (někdy jsou dobrý někdy olítaný ) repase tak 10000Kč nebo na objednávku odhadem tak 30 000Kč za šroub.
5) vřeteno -pokud je vřeteno ISO40 do 6000 ot /min je to technologicky stará vrána (občas se dá polepšit ložisky ale je to potřeba prokonzulzultovat) ,pokud má max otáčky 8000 ot je to běžné vřeteno s pohonem řemenem , vřeteno s 10 000 ot ,je většinou řešeno jako elektrovřeteno .
6) systém -je třeba počítat s tím že systémy před r 2000 nejsou ideální pro plné 3d drézování s velkým objemem dat .
Tak že se většinou plánuje výměna systému .
Tak že kolik musí stát stroj na přestavbu aby se vyplatila ??
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Já to vím naprosto přesně
50-60 tisíc plus doprava a složení cca 15 tisíc
Funkční vřeteno + měnič vřetene a zdravé nebo v Kuřimi repasovatelné šrouby. Tohle Hurco mám a šrouby v Kuřimi nezrepasují. To je asi problém číslo jedna.

Funkční vřeteno + měnič vřetene a zdravé nebo v Kuřimi repasovatelné šrouby. Tohle Hurco mám a šrouby v Kuřimi nezrepasují. To je asi problém číslo jedna.
Co jsou na Hurco za spešl šrouby že je nezrepasují??
Já to teda nemám přímo z Kuřimi, ale byl jsem za člověkem v Brně co dělal kompletní generálku na jeho Hurcu (je to servisák Hurca) a jak mám vyštíplej ten jeden šroub tak jsem se ho ptal kde repasoval ty svoje šrouby a vylezlo z něj že v Kuřimi mu sdělily že na tyhle šrouby nemají technologii - víc nevím. Já jsem volal do kuřimi kvůli šroubům na Matsuuru a když jsem řekl že je to Japonec tak mě na to hned upozorňoval že to může mít jinej úhel nebo geometrii nebo co a že to pak nepřebrušujou.
Tekhle pěkný to teď má, ale na staré systému to nechal. Takže když jsem tam byl tak mu zrovna vyskočila chyba serva a nepředvedl mi ho v chodu.
Prý osm let šroubek po šroubku čistil a repasoval po práci po večerech. Všechny lože nechal přebrousit. Vřeteno přebrousil vyvážil, přeložiskoval.
Nový kabát ze speciální barvy udělal.
Dokonce některé části vyladil k dokonalosti (třeba energeťáky pod stolem nahradil nerezovýma zatěsněnýma teleskopickýma tyčema).
No a mě na tu náročnost a nákladnost oprav po koupi Hurca upozorňoval... ale já už rozebíral
no čeká mě zajímavých 8 let 
Tekhle pěkný to teď má, ale na staré systému to nechal. Takže když jsem tam byl tak mu zrovna vyskočila chyba serva a nepředvedl mi ho v chodu.
Prý osm let šroubek po šroubku čistil a repasoval po práci po večerech. Všechny lože nechal přebrousit. Vřeteno přebrousil vyvážil, přeložiskoval.
Nový kabát ze speciální barvy udělal.
Dokonce některé části vyladil k dokonalosti (třeba energeťáky pod stolem nahradil nerezovýma zatěsněnýma teleskopickýma tyčema).
No a mě na tu náročnost a nákladnost oprav po koupi Hurca upozorňoval... ale já už rozebíral

Taky to není tak jednoduchý ,pokud vládneš dobře rukám obložení kluznejch ploch si uděláš sám . Ostatní jak jsem psal .A proč vlastně mašinu na kluzným uložení ?? Protože má lepší samotlumení a na nerez je jak vymalovaná (centra na lineárech si s nerezem a jinejma hůř obrobitelnejma materiálama tak dobře nerozuměj).Tak že po slušný generálce nahradí mašinu za pár mil.
No a tu cenu prostě musíš ukecat ,on s tím prodejce stejně počítá.
No a tu cenu prostě musíš ukecat ,on s tím prodejce stejně počítá.