Získal jsem Volman S-35 na první pohled ve strašném stavu. Saně na pohled vydřené, u vřeteníku omlácené, nožová hlava očividně po styku s univerzálkou a to nejednou, zezadu ohořelý nátěr, celkově asi 2mm vrstva loupající se barvy, nefunkční závitový náhon, ustřižená hřídelka pro hnací kola posuvu pod levým deklem na vřeteník.
Ovšem mám k tomu originál dorazové tyče na obě osy, kuželové pravítko, pevnou a opěrnou lunetu, doraz podélného posuvu, origo lícní desku a asi 5 univerzálek různých velikostí a 70kg HSS nožů + 70kg nožů s letovanými plátky. Za tu cenu bych ani toto příslušenství samotné nesehnal.
Stroj bude jeden z posledních vyrobených - má už štítek TOSu.
Skytla se trocha naděje - olej byl relativně všude, kde má být, na vřeteníku se všecko hýbe. Vyrobil jsem novou hřídelku na rozvodová kola a už funguje aj strojní posuv. Vřeteno defacto bez vůle, když za něj vezmu 1m pákou, unvitř všechna ozubená kola vypadají že z brusky odpadly nedávno

V plánu mám rozebrat vše mimo vřeteník, jen vyčistit a proměřit, a při tom z toho omlátit původní nátěr a aplikovat novou zeleň a přeložiskovat motor. Další rozborka včetně výměny ložisek ve vřeteníku a zaškrabávání až příští zimu, pokud to nebude nutné už teď.
Dotazy:
1. Rybina z podélného vedení zařvala když některý odborník utahoval šrouby na obou stranách. Opravit nebo novou? Svařit a přebrousit/zaškrabat? Novou vyfrézovat z čeho krom litiny jako originál? 2. Kde je pojistka na náhon trapézové tyče? Jak k němu? Co se tam mohlo pokurvit, že se tyč ani netočí? Tyč je vyběhlá asi o 5mm ven z vřeteníku, což má za následek, že vytrhla z koncového ložiska krytku a přerazila jí. 3.Manuál? na netu se nevyskytuje, jen na S-28, který je podobný ale není stejný. Nemá někdo náhodou?