Uvazuju nad koncepci portalove frezky pracovnich rozmeru zhruba tak 400x250x250mm. Zakladni pozadavek je vyrobitelnost v domacich podminkach a hlavne vysoka tuhost.Na obrazkach je jedno reseni,ktere mi pripada docela pouzitelne.Osy X a Y tvori klasicky kriz na lin vedenich,ktery je snadno vyrobitelny a presny.Osa Z na portalu,ktery se zdviha cely vcetne ramene,coz zajisti max. tuhost,resp. min rameno pro vzik vibraci od nastroje.Nevyhodou jsou 4 vedeni,2 srouby a 2 motory.Nicmene se mi tohle reseni jevi z hlediska tuhosti jako nejlepsi.
Znate nejake jine a hlavne lepsi reseni? Pripadne pripominky a napady k tomuto?
Koncepce portalove frezky
Zajímavý návrh. Tuhost v Z ose bude určitě dobrá, ale co tuhost v X , Y ? Příjde mi, že by se fresa mohla na stole jehce naklonit. Je strašně úzká.
Proč motory a šrouby na Z z obou stran ? Pro Homo domo zbytečně drahé. Chybí mi 4 osa. Chybí možnost chránit pohybové elementy před šponama a kapalinou.
Navrhuji zmenšit velikost stolu, nebo snad lépe zvětšit šířku fresy. Možná v ose Z nahradit dvě šíny jednou, ale širokou, např 8 cm.
Postavil bych fresku na obdélníkovou desku z dvacítek U profilů a ty bych vylil betonem. Mašina by měla potřebnou váhu a vibrace by dokázala minimalizovat.
Proč motory a šrouby na Z z obou stran ? Pro Homo domo zbytečně drahé. Chybí mi 4 osa. Chybí možnost chránit pohybové elementy před šponama a kapalinou.
Navrhuji zmenšit velikost stolu, nebo snad lépe zvětšit šířku fresy. Možná v ose Z nahradit dvě šíny jednou, ale širokou, např 8 cm.
Postavil bych fresku na obdélníkovou desku z dvacítek U profilů a ty bych vylil betonem. Mašina by měla potřebnou váhu a vibrace by dokázala minimalizovat.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pěkné.
Tuhosti uložení stolu bych se nebál, vypadá že je uložený celkem standardně.
Poznámka o čtvrté ose je trefná. Když už portál se dvěma pohony v Z tak pětiosý! Tohle je podle mně jediná koncepce mašiny kde se naklápěcí vřeteno v jedné ose (osa natáčení rovnoběžná s X) nebo dvou osách (vložený rám s osou naklápění rovnoběžnou s Y a v něm naklápěcí vřeteno) snese.
Doporučil bych trochu zvětšit "hloubku" portálu (myslím tím rozměr v ose X), to je tuhost navíc skoro zadarmo, a portál vyztužit ještě dvěma podélníky nahoře a diagonálními výztuhami v horní polovině portálu (aby právě nesnižovaly světlost když je Z nahoře). Na rozdíl od předchozího příspěvku nevidím použití jedné širší koleje místo dvou tenkých jako technický ani velký cenový přínos.
Z čeho to bude? Doufám, že ze železa (z plného, samozřejmě).
Tuhosti uložení stolu bych se nebál, vypadá že je uložený celkem standardně.
Poznámka o čtvrté ose je trefná. Když už portál se dvěma pohony v Z tak pětiosý! Tohle je podle mně jediná koncepce mašiny kde se naklápěcí vřeteno v jedné ose (osa natáčení rovnoběžná s X) nebo dvou osách (vložený rám s osou naklápění rovnoběžnou s Y a v něm naklápěcí vřeteno) snese.
Doporučil bych trochu zvětšit "hloubku" portálu (myslím tím rozměr v ose X), to je tuhost navíc skoro zadarmo, a portál vyztužit ještě dvěma podélníky nahoře a diagonálními výztuhami v horní polovině portálu (aby právě nesnižovaly světlost když je Z nahoře). Na rozdíl od předchozího příspěvku nevidím použití jedné širší koleje místo dvou tenkých jako technický ani velký cenový přínos.
Z čeho to bude? Doufám, že ze železa (z plného, samozřejmě).
Aleš Procháska
Dik za pripominky.Material bude jekl 70x70x5 mm ve finale vylity betonem. Ochrana sroubu a vedeni pochopitelne ve finale resena bude.Tohle je zatim jen hodne ramcovy navrh.Dalsi osy budou realizovany pozdeji,kdyz misto vretene prijde dalsi osa se dvema stupni volnosti a vretenem. Bude jako vymenny komponent.Rovnez spodni cast bede opatrena patkou,aby se zvysila strabilita.Me hlavne zajima vas nazor na tu kombinaci krizoveho stolu s portalem.Zatim jsem lepsi reseni X a Y,nez je krizovy stul nevidel.Snadno realizovatelne,tuhe a hlavne presne reseni. Nastroj za vsech oklnosti pracuje uprostred ulozeni a tim nevznika zadny prostor pro vibrace a odchylky.Dva srouby na Z-tku povazuji za hlavni vyhodu tohoto reseni.Nejde jen o rozlozeni vahy osy na 2 strany,ale libi se mi moznost usadit osu na klouby a mit tak elegantni moznost naklonu nastroje / 4. osa /.Je to jen otazka vlastniho rizeni stroje.
Nedokážu si dost dobře představit ty přídavné osy vřetene na tak malé mašince. Toto řešení dělá problémy i u "dospělých" strojů, co se týká tuhosti.
Velice rádo to vibruje, každý kus na jiné frekvenci a nikdo neví proč. Kontinuální vyklápění vřetene za chodu vyrábí pár firem ve světě, u nás má prototyp snad jen jedna. Viděl jsem to skládat a je to pěkný macek. V malém to snad udělat ani nejde, bo by nebylo místa. Pokud někdo potřebuje takto obrábět je ve většině případů lepším řešením výklopně- otočný stůl. Když člověk vidí všech 5 os v pohybu, tak se nestačí divit. Je to fakt podívaná.
Velice rádo to vibruje, každý kus na jiné frekvenci a nikdo neví proč. Kontinuální vyklápění vřetene za chodu vyrábí pár firem ve světě, u nás má prototyp snad jen jedna. Viděl jsem to skládat a je to pěkný macek. V malém to snad udělat ani nejde, bo by nebylo místa. Pokud někdo potřebuje takto obrábět je ve většině případů lepším řešením výklopně- otočný stůl. Když člověk vidí všech 5 os v pohybu, tak se nestačí divit. Je to fakt podívaná.
Mam uz udelanej podobnej system s malym Proxonem na frezku 550x550x300 a funguje bez problemu.Jak uz jsem uvadel,je to pouzitelny pouze pro jemnou praci s vysokootackovym vretenem,kde frekvence je vysoko nad rezonancnima frekvencema systemu.Mam tam snekovy prevody s malejma KM a i kdyz tuhost neni nijak zazracna a trochu to pruzi,na drevo plasty a dokonce i mosaz je to zcela pouzitelny. Pochopitelne zaber tak 0.1-0.2 mm s frezou 1-2 mm.
Nebyl by system tužší, pokud by 4 osa byla umístěna pod vrchní desku křížového stolu? Myslím tím 4 osu umístěnou do stolu vertikálně ne horizontálně. Tak, aby se otáčela celá vrchní deska.
A 5 osa na Z osu. Jak zde nakresleno. Nebo možná natáčení příčného ramene jak jsem si dovolil dokreslil do předchozího obrázku.
Ono to nějak vybledlo.
A 5 osa na Z osu. Jak zde nakresleno. Nebo možná natáčení příčného ramene jak jsem si dovolil dokreslil do předchozího obrázku.
Ono to nějak vybledlo.

Urcite bylo.Tech reseni je spousta.Ja mam proste uz tu otocnou osu hotovou z drivejska a protoze se mi na jemnou praci osvedcila,tak ji na tuhle frezku pouziju taky.To naklopne rameno neni spatny napad a mozna,ze ho tam udelam,protoze dat dolu tocnu uz je malickost.Dik za inspiraci.
Kolik by měla taková fresa vážit a jak silný motor bude mít obráběcí vřeteno? Jak velký kus práce po ní požadujete ?
Odhaduji: dva jekly 70 x 70 x 5 při rozměrexh 250x250x 250 mm můžou vážit tak 35 - 40 kg ? Použitelný motor na spindlu může mít výkon okolo 350 W? Není to pro takhle tuhý stroj zbytečně málo ?
Existuje nějaký vzoreček nebo empirie na závislost výkonu k váze??
Mám doma soustruh starý, litinový po Romelovi z kasáren. Váží okolo 300 kg a motor 1,5 KW. A šponu to velkou neveme. Rozklepe se.
Odhaduji: dva jekly 70 x 70 x 5 při rozměrexh 250x250x 250 mm můžou vážit tak 35 - 40 kg ? Použitelný motor na spindlu může mít výkon okolo 350 W? Není to pro takhle tuhý stroj zbytečně málo ?
Existuje nějaký vzoreček nebo empirie na závislost výkonu k váze??

Mám doma soustruh starý, litinový po Romelovi z kasáren. Váží okolo 300 kg a motor 1,5 KW. A šponu to velkou neveme. Rozklepe se.
Ty rozmery co uvadim jsou pracovni,t.j. pracovni pojezdy v osach X,Y,Z.
Fyzicke rozmery jsou 600x320x550. Po vyliti dutin betonem,bude konstrukce vazit cca 80-90 kg. Tak 15 kg bude mit Z-osa.
Vreteno bude 1.1 kW. Jakou praci odvede,to se teprv uvidi.Doufam,ze dobrou...
Fyzicke rozmery jsou 600x320x550. Po vyliti dutin betonem,bude konstrukce vazit cca 80-90 kg. Tak 15 kg bude mit Z-osa.
Vreteno bude 1.1 kW. Jakou praci odvede,to se teprv uvidi.Doufam,ze dobrou...