Co dělám špatně v nastavení softu?

ruzne programy,konverze dat, digitalizace, atd...
Rvašek
Příspěvky: 40
Registrován: 14. 7. 2018, 9:49

25. 7. 2018, 4:46

Dobrý den, poradíte mi prosím, kde dělám chybu?
Na přiložených obrázcích je grafika, kterou se snažím dostat na dřevo, nedaří se mi však to, aby mi fréza nefrézovala vnitřek obrazce.
Hledal jsem problém v nastavení hodnoty "STEPOVER", ale výsledek/změna skoro neznatelná. Poraďte prosím, kde hledat?

Děkuji

PŘEDLOHA:
IMG_20180725_170845.jpg
Příloha IMG_20180725_170845.jpg je dlouhodobě nedostupná.
Naposledy upravil(a) Rvašek dne 25. 7. 2018, 4:49, celkem upraveno 1 x.
Rvašek
Příspěvky: 40
Registrován: 14. 7. 2018, 9:49

25. 7. 2018, 4:49

VÝSTUP:

IMG_20180725_170859.jpg
Mex
Příspěvky: 4898
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

25. 7. 2018, 4:58

Asi bys měl hlavně napsat v jakém CAMu to generuješ, pro jaký nástroj a co tam máš nastavené.
Stepover je pro frézování ploch, ty (jestli to správně chápu) chceš frézovat jenom linku, tedy gravírovat.
Třeba v mém CAMu by to znamenalo vybrat všechny vektory a nastavit frézování "On Vectors". Případně použít přímo sekci gravirování.
Ale to je v mém CAMu, u tebe to zřejmě bude jinak.
reli
Příspěvky: 62
Registrován: 6. 7. 2017, 9:29
Bydliště: Poprad

26. 7. 2018, 8:36

Myslim ze ako pise Mex tam su zle vygenerovane drahy a podla fotky ma napada, ze tam nie je upnuta frezka o priemere na ktoru je generovany gcode. Vyzera to akoby to islo pekne priemerovo velkou frezkou.
Rvašek
Příspěvky: 40
Registrován: 14. 7. 2018, 9:49

6. 8. 2018, 3:35

Prokousal jsem se nastavením jednoho softu a teď se peru s Cut2D ... .

Prosím poraďte, kde dělám chybu při zadávání hodnot nastavení? Nástroj mi místo "dolů" jede nahoru. V CAMu mám nastavené Z0 povrch materiálu .. . Trénuji "nasucho", nad obrobkem, takže hodnoty posuvu v X a Y momentálně neřeším.
Přílohy
nápis.txt
(6.91 KiB) Staženo 23 x
screen 1.png
screen 2.bmp
(3 MiB) Staženo 29 x
Mex
Příspěvky: 4898
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

6. 8. 2018, 4:04

Na tom obrázku to vypadá OK. Z čeho soudíš, že je problém?
Jak vypadá g-kód pro nějaký nejjednodušší obrobek, třeba jenom jedna čára?

Mimochodem bezpečná výška 0.1mm - to jseš teda střelec. Já bych tam dal nejmíň 5mm.
Rvašek
Příspěvky: 40
Registrován: 14. 7. 2018, 9:49

6. 8. 2018, 4:34

Mex píše:
6. 8. 2018, 4:04
Na tom obrázku to vypadá OK. Z čeho soudíš, že je problém?
Jak vypadá g-kód pro nějaký nejjednodušší obrobek, třeba jenom jedna čára?

Mimochodem bezpečná výška 0.1mm - to jseš teda střelec. Já bych tam dal nejmíň 5mm.
G-Code je když klikneš na ten txt soubor.

Jezdím nad obrobkem, učím se s tímto CAMem, takže Z1 teď nepotřebuji řešit, ani rychlost/posuv.
Pozoruji chování nástroje a místo aby se zapichoval, jede nahoru. Zlomil jsem již dvě frézy díky tomu, tak teď
laboruji nasucho, abych přišel a to, kde je "zakopaný pes".
Přílohy
nápis.txt
(6.91 KiB) Staženo 23 x
screen 2.png
Mex
Příspěvky: 4898
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

6. 8. 2018, 5:06

Proto jsem psal, abys udělal něco jednoduchého, kde g-kód bude mít 5-10 řádků a ne 230.
A všeobecně - je dobrým zvykem nepoužívat v názvech souborů nic exotického, takže žádnou diakritiku, mezery a jiné nesmyslné bukvy.

Na první pohled ten g-kód vypadá dobře. Jsou tam 2 hloubky 2.5mm a 5mm. A jede to správným směrem, tj. -Z jede dolů.
Takže formálně to vypadá OK, hodnoty tam máš ale podle mě divné. Hloubku úběru 2.5mm dáš tak snad jen v pěnovém polystyrénu, home-pozice a přejezdy 0.1mm nad materiálem jsou taky nesmysl.
Když už experimentuješ, tak ti snad nic nebrání experimentovat s nějakými normálními hodnotami.
No ale je to tvůj boj.
Rvašek
Příspěvky: 40
Registrován: 14. 7. 2018, 9:49

6. 8. 2018, 5:34

Mex píše:
6. 8. 2018, 5:06
Proto jsem psal, abys udělal něco jednoduchého, kde g-kód bude mít 5-10 řádků a ne 230.
A všeobecně - je dobrým zvykem nepoužívat v názvech souborů nic exotického, takže žádnou diakritiku, mezery a jiné nesmyslné bukvy.

Na první pohled ten g-kód vypadá dobře. Jsou tam 2 hloubky 2.5mm a 5mm. A jede to správným směrem, tj. -Z jede dolů.
Takže formálně to vypadá OK, hodnoty tam máš ale podle mě divné. Hloubku úběru 2.5mm dáš tak snad jen v pěnovém polystyrénu, home-pozice a přejezdy 0.1mm nad materiálem jsou taky nesmysl.
Když už experimentuješ, tak ti snad nic nebrání experimentovat s nějakými normálními hodnotami.
No ale je to tvůj boj.
Hloubku úběru 2,5mm mám nastavenou na Balzové dřevo.
Já už nevím co dělám špatně. Z0, X a Y nastavím manuálně při vypnutém routeru, Osy vyresetuji po zapnutí MACH3, nahraji G-Code a po spuštění se mi nástroj začně pomalu zvedat, místo zápichu :O(

Vše dělám úplně stejně jako při práci s jiným softem, který mi generuje .nc soubory a není problém.
Přílohy
pokus_1.txt
(1.37 KiB) Staženo 32 x
Mex
Příspěvky: 4898
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

6. 8. 2018, 6:35

Pokud máš g-kód, který funguje podle tvých představ dobře, tak z něho vezmi hlavičku a nahraď jí hlavičku do toho g-kódu z Cut2D.
Rvašek
Příspěvky: 40
Registrován: 14. 7. 2018, 9:49

6. 8. 2018, 6:50

Mex píše:
6. 8. 2018, 6:35
Pokud máš g-kód, který funguje podle tvých představ dobře, tak z něho vezmi hlavičku a nahraď jí hlavičku do toho g-kódu z Cut2D.
Zkusím, děkuji za radu.

Teď jsem zkoušel v CAMu nastavit všechny hodnoty zdvihu a zápichu na hodnotu 0, nahrál jsem do MACHu a OPĚT se nástroj zvedal! a po dosažení určité výšky začal "frézovat" !
chb
Příspěvky: 2310
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

6. 8. 2018, 7:02

sice je to pracné, ale časem se snaha vrátí

najdi si příručku na G-kod (třeba tu přímo v Machu)
na druhé obrazovce v Machu můžeš zadávat jednotlivé příkazy/řádky - tak tam postupně piš svůj program, sleduj co to dělá a při té příležitosti koukni do návodu, co zadáváš/co to má dělat.

On se ten problém projeví někde v prvních pár řádcích
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Rvašek
Příspěvky: 40
Registrován: 14. 7. 2018, 9:49

6. 8. 2018, 7:38

chb píše:
6. 8. 2018, 7:02
sice je to pracné, ale časem se snaha vrátí

najdi si příručku na G-kod (třeba tu přímo v Machu)
na druhé obrazovce v Machu můžeš zadávat jednotlivé příkazy/řádky - tak tam postupně piš svůj program, sleduj co to dělá a při té příležitosti koukni do návodu, co zadáváš/co to má dělat.

On se ten problém projeví někde v prvních pár řádcích
Jsem samouk a snažím se již i editovat G-kod. Nejde mi do hlavy, proč se mi to s jedním softem chová normálně a u druhého, při stejně zadaných parametrech zařízení pracuje jinak. To jsou pro samouka "špeky". Řídím se radou, nejdříve číst, hledat, .. . Ono je docela dost těžké orientovat se v jednotlivých CAMech, v každém je zadávaný parametr/hodnota nazvaná trochu jinak.
Rvašek
Příspěvky: 40
Registrován: 14. 7. 2018, 9:49

9. 8. 2018, 5:51

Z-3.jpg

Při hodnotě Z-3.000 (viz.obrázek) by měl nástroj (Z0 mám na vrcholu obrobku) vždy klesat ?
Mě se to prostě chová divně, zadám li FEED PLANE na 5 mm, nástroj se mi zapíchne 5mm do obrobku,
mám li hloubku třísky 2mm, nástroj mi o 2mm stoupne. V náhledu v CAMu vše vypadá dobře, dráhy sedí, ale
v realu to jede přesně naopak (zdvih/zápich). Používám CUT2D ..., není tam nějaký "fígl" v nastavení softu?

Děkuji za reakce
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 1915
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

9. 8. 2018, 6:17

invertuj smer osy Z
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Odpovědět

Zpět na „Ostatní software“