nepohyblivý stůl o rozměru cca 500x350mm nad kterým by jezdil "most" v osách XYZ. No a teď k dotazu jako vedení chci použít kulatiny o průměru 16mm. Du delší osu (v tomto případě Y) nevím jak líp usadit. Mám dvě možnosti:
1/ jedna tyčka a na ní za sebou dvě lineální ložiska. Pohon jedním motorem uprostřed.
2/ dvě tyčky na sebou a na každé jedno ložisko. Pohon dvěma motory (na každé straně jeden).
U první možnosti by byl "most" kvůli tuhosti spojen i pod stolem. U druhé jen nahoře. Viz příloha (u první možnosti není vidět ten spodní díl). Co je podle vás lepší řešení?
Co se týká případných dalších dotazů ohledně možnosti výroby těch dílů aby byla zajištěna souosost pojezdů, tak si je vyrobím na CNC frézce v práci.
Jinak malůvka je jen narychlo orientační, aby bylo líp vidět o co mi jde... Přední a zadní díly budou ještě spojeny dalšími profily kvůli tuhosti. Tohle je hlavně pro vyřešení těch pojezdů...

Co se týká odpovědi typu, projdi si toto fórum, tak jsem ho pročítal celkem dlouho, než jsem napsal tento dotaz. Našel jsem i výpočty průhybu těch tyčí a další poznatky. Na tohle jsem ale nenarazil...
Díky za případné poznatky.