Nazdar,
uvažuju (zatím v teoretické rovině) o stavbě modelu dětského vozítka, možná jako vláček, možná klasicky kolové. Snažím se vyřešit pohon jako elektrický na baterky (olověné). Protože tu mimochodem a trošku off-topic zazněly informace o elektrovozítkách a koloběžkách, zapátral jsem tím směrem a našel přiměřeně velkou a výkonnou pohonnou soustavu pro skůtr XE 16.
Prosím tedy ty, kteří diskutovali na téma elktropohonů, o další tipy, kde hledat, a případnou pomoc při zjišťování bližších parametrů mého nalezence.
(Např. otáčky motoru naprázdno a v zátěži, když převod na "nápravu" je řešen pouze řetězem s poměrem oz. kol 1:5; ovládání rychlosti a směru jízdy, atd.)
Děkuju, Radek
Elektrická pohonná jednotka cca 1kW
Moderátor: sysel
Vcelku pekny eshop http://tncscooters.com/view.php?page=Home , narazil sem na nej kdyz sem hledal vykone DC motory.
Díky,
posunul mě kousek dál, z návodů jsem vyčetl, k čemu je "Controller", je mi jasné připojení baterky, motoru, nabíječky, naopak nechápu, k čemu jsou někde dvoje brzdy anebo jak funguje Throttle-or-Derailleur Connector (?plyn-spojka?) nebo zapalování se zpátečkou.
Radek
posunul mě kousek dál, z návodů jsem vyčetl, k čemu je "Controller", je mi jasné připojení baterky, motoru, nabíječky, naopak nechápu, k čemu jsou někde dvoje brzdy anebo jak funguje Throttle-or-Derailleur Connector (?plyn-spojka?) nebo zapalování se zpátečkou.
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Treba u tech brzd to je treba jeden konektor od brzodve packy a druhy k zadnim svetlum, zapalovani se zpateckou je snad jasne na rukojeti je prepinac cim volis jestli chces jet dopredu a nebo dozadu (je tam hall sonda takze napeti 1-4 V tak do - to nejde )
je to půl rok co jsem předělával elektriku přesně na podobném scootru(24V cca500Wdvě baterie 12v/7Ah)elktronika vyhořela(nová 1500kč),a když jsme to v práci videly ,to zadrátování ,tak jiná možnost ani nebyla
výdrž cca 90-25 minut záleží na stoupání a hmotnosti řidiče.
ovladací lektroniku jsem použil jednoduchou bez uPC . pár operáku(FET-OZ bez offsetu)
má to snímání proudu motoru s max nastavení hodnoty ,výpnutí regulace pri brždění,3 režiimy nastavení max proudu
Nevýhoda byla ,že v rukojeti pro rychlost byla použitá analogová hallovka ,na 5 V a já potřeboval 2-12V tak jsem musel napětí zesílit .
toto schéma není finální,musel jsem poupravit proud.boční a následné zesílení obou OZ,ale principálne funguje.
výdrž cca 90-25 minut záleží na stoupání a hmotnosti řidiče.
ovladací lektroniku jsem použil jednoduchou bez uPC . pár operáku(FET-OZ bez offsetu)
má to snímání proudu motoru s max nastavení hodnoty ,výpnutí regulace pri brždění,3 režiimy nastavení max proudu
Nevýhoda byla ,že v rukojeti pro rychlost byla použitá analogová hallovka ,na 5 V a já potřeboval 2-12V tak jsem musel napětí zesílit .
toto schéma není finální,musel jsem poupravit proud.boční a následné zesílení obou OZ,ale principálne funguje.
Proč elektrika vyhořela (co přesně shořelo)? Nedostatečně dimenzované součástky nebo provedení?
Já jsem nějak tak doufal, že koupím buďto scooter, který komplet kuchnu, anebo součástky ze zámoří, které pospojuju podle přiložených blokových schémat (už jsem našel).
Na stavbu vlastní elektroniky si prostě netroufám...
Radek
Já jsem nějak tak doufal, že koupím buďto scooter, který komplet kuchnu, anebo součástky ze zámoří, které pospojuju podle přiložených blokových schémat (už jsem našel).
Na stavbu vlastní elektroniky si prostě netroufám...
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
doopravdy netuším proč odešla,celý řídící modul byl zalitý v hmotě, a nedalo se zjistit jaké součástky jsou použité,
pro novou elektriku jsem se rozhodl kvulí jejímu provedení(kupa zmijí) a spoje omotané izolačkou na vodíčích více plastu než mědi.
tak mi přišlo rychlejší a jednoduší udělat novou,
pro novou elektriku jsem se rozhodl kvulí jejímu provedení(kupa zmijí) a spoje omotané izolačkou na vodíčích více plastu než mědi.
tak mi přišlo rychlejší a jednoduší udělat novou,