Tak snad do třetice to vyjde

Po tom co jsem viděl, že U profily nejsou úplně ideální, zhlediska kroucení a obrábění dvou na sebe kolmých ploch, tak zkusím nastínit 3. návrh stroje, který koncepčně vychází z jedné diplomky. Zatím přikládám foto rozpracovaného návrhu.
Základem je litinová deska (600×450 mm nebo 700×500mm podle toho co seženu nebo co mě příp. nabídnete) v takové váze aby byla ještě možná nějak rozumně usadit na frézku.
Na desce budou sloupy podpírající portál, kde váhám s jejich provedením:
1) Profil HEM 100 (tlustostěný H profil, který mám teď v modelu), a který je podle výpočtu v diplomce asi nejtužší.
2) Jekl 100×100×10 mm, který by se dal vylít nějakou maltou.
V obou případech budou k nosníkům přišroubovány z čel ocelové plotny o tl cca 20mm.
3) použití litinových kruhových sloupků - např ventil s obrobenými plochami
https://www.pyrokomplex.sk/obchod/poklop-ventilovy
Co je podle vás lepší - mít větší tuhost nosníků (var. 1) nebo možnost lépe utlumit vibrace tou hmotou (var. 2 a 3).
Portál bude asi z profilu HEB 180 kde je z jedné strany uzavřen ALU frézovanou deskou (tl. 25 mm) s kolejnicemi (pro X osu) a s druhé strany slabším, plechem - kvůli možnosti vylití tlumící hmotou.
Osa Z bude z ALU desky - tl. 40 mm a úchyt vřetene z jeklu cca 180×100×8 mm.
Taky se chci zeptat kolik by bylo optimální nechat vyjet stůl vůči vozíkům. Teď jsou vozíky od sebe 245 mm a stůl dlouhý 700 mm je přesahuje o cca 440 mm, což je velká páka..
Díky!