Satvebnice odměřování
Tak jsem u finále stavebnice odměřování. Chci se podílet s těmi co uvažují o této stavebnici. Stavebnici mi sletoval dohromady člen tohoto fora a zbytek byl už na mě. Je pravdou, že každé měřítka fakt nefungují s touto stavebnicí a tak zasílám pár fotek měřítek co fungují. odzkoušeno jich bylo fakt dost.
Pokud má někdo z touto stavebnicí zkušenot s funkcí měřítek, dejte taky info pro ostatní, aby tím ušetřily peníze za nákup měřítek
Pokud má někdo z touto stavebnicí zkušenot s funkcí měřítek, dejte taky info pro ostatní, aby tím ušetřily peníze za nákup měřítek
- Přílohy
To máš sestavený toto? http://www.shumatech.com/web/products/dro-350
Pokud ano, tak bych se rár pobavil o této kostrukci více. Před nějakým časem jsem to dělal také, ale nešlo mi to. Co tam používáš za měřítka?
Pokud ano, tak bych se rár pobavil o této kostrukci více. Před nějakým časem jsem to dělal také, ale nešlo mi to. Co tam používáš za měřítka?
Je to urobene podla Shumatechu ale 550 no este to nemam ozivene ani urobeny panel. Mechanicke zalezitosti som este neriesil ale ked to bude hotove pozriem aky signal sa da vytiahnut zo Sieg DRO - to mam namontovane ale neskor by som chcel ine snimace.Pavka píše:To máš sestavený toto? http://www.shumatech.com/web/products/dro-350
Smím položit dotaz.....
K čemu Vám tohle odměřování je???
Z letité praxe vím, že digitální posuvka (snad s vyjímkou několika málo tipů neasijské provenience) je jeden z nejhorších měřících nástrojů, kterýmu se v rozsahu řekněme 2-5 setin nedá absolutně věřit. Tudíž mi nejde jaksi na rozum k čemu to je dobrý protože pokud bych se měl spolehnout na zobrazovaný setiny takového systému tak na 99% budu páchat zmetky.
Z letité praxe vím, že digitální posuvka (snad s vyjímkou několika málo tipů neasijské provenience) je jeden z nejhorších měřících nástrojů, kterýmu se v rozsahu řekněme 2-5 setin nedá absolutně věřit. Tudíž mi nejde jaksi na rozum k čemu to je dobrý protože pokud bych se měl spolehnout na zobrazovaný setiny takového systému tak na 99% budu páchat zmetky.
Nevím, nejsem sice profík, ale mě to docela velmi překvapilo. Navíc jsem dával měřítka se stírátky a jsem si jist, že byly taky vyrobeny v číně. Malokterá věc je v dnešní době vyráběná mimo čínu. Lidé po celém světě chtějí vše za hubičku a tak hurá s výrobou do číny.
Lidi, šuplera je už svojí konstrukcí určena na přesnost cca 0,03 mm. Není a nikdy nemůže být náhradou mikrometru. Vemte si digitální šupleru, nějaký kus materiálu a dejte to změřit několika lidem. Budete se divit, že se budou výsledky měření lišit? Dalsší otázkou je, s jakou pořesností je vyroben meandr. To lze prověřit na johansonkách. Na prakticky stejném principu mám i mikronové digi hodinky.
hehe .. ztych cca 7 supler co mam v dielni (z toho 2x digital) kazda ukazuje inac .. Niektore maju systematicku chybu .. vsade pridavaju nejakych paru stovak . ine zas priebezne v rozsahu tu pridavaju inde uberaju ..
Digitalne odmerovanie .. stejne len na pribliznu pracu .. totiz nemate sancu nim zachytit nejake to vtahovanie/vytlacanie noza z materialu a podobne. Dalej, aby meralo na sustruhu priemer aspon priblizne dobre
musi byt noz uplne presne v osi materialu .. ale takto davam noz malokedy .. vasinou mierne nad os.
Digitalne odmerovanie .. stejne len na pribliznu pracu .. totiz nemate sancu nim zachytit nejake to vtahovanie/vytlacanie noza z materialu a podobne. Dalej, aby meralo na sustruhu priemer aspon priblizne dobre

- Zdenek Valter
No především na parádu !!Engineer píše:Smím položit dotaz.....

Ne ale teď vážně, je to pro nás velmi pohodlné odměřování při obrábění v amatérských podmínkách.
Pokud je posuvka dobře připevněna k suportu tak to i částečně eliminuje vůli v posuvových šroubech.
Posuvka se dá i vynulovat atd. atd.
Doufám že i kolegům je jasné, že chyba těchto měřidel je opravdu jak říkáš 0,03 mm.
Nicméně tato tolerance je pro mnoho z nás naprosto dostatečnou metou při naší práci.
- Zdenek Valter
Máš pochopitelně pravdu.k píše:hehe .. ztych cca 7 supler co mam v dielni (z toho 2x digital) kazda ukazuje inac .. Niektore maju systematicku chybu .. vsade pridavaju nejakych paru stovak . ine zas priebezne v rozsahu tu pridavaju inde uberaju ..
Digitalne odmerovanie .. stejne len na pribliznu pracu .. totiz nemate sancu nim zachytit nejake to vtahovanie/vytlacanie noza z materialu a podobne. Dalej, aby meralo na sustruhu priemer aspon priblizne dobremusi byt noz uplne presne v osi materialu .. ale takto davam noz malokedy .. vasinou mierne nad os.
Ovšem dělám-li několik kusů téhož, pak je to docela dobrá pomůcka pro srovnávání.
Myslím, že ať děláme co děláme na našich hoby miláčkách, profíci s mašinama za mil.Kč. se nám budou pořád divit co vymýšlíme za pitomosti.
Chci tím říct, že na naše poměry se snažíme trochu si velepšit naše stroje a přiblížit se trochu dál.
Chci tím říct, že na naše poměry se snažíme trochu si velepšit naše stroje a přiblížit se trochu dál.
Tak ono se to prodává hotové http://www.i-naradierba.cz/naradi/stroj ... ruhafreza/
Ano ale je to len ekvivalent priskrutkovanej posuvky, jedina funkcia je nulovanie. Neda sa to k nicomu pripojit (ani na plosaku nie je naznak po konektore).petr557 píše:Tak ono se to prodává hotové http://www.i-naradierba.cz/naradi/stroj ... ruhafreza/
Chlapi...ve vší úctě. Nebylo by lepší utratit ty peníze místo za takovýhle odměřování za lepší stroje????potraviny píše:Myslím, že ať děláme co děláme na našich hoby miláčkách, profíci s mašinama za mil.Kč. se nám budou pořád divit co vymýšlíme za pitomosti.
A jen tak na okraj (píšu to tady všemožně) můj nejdražší konvenční soustruh stál před 10 roky 35000 a byla to S28. Průměrná cena mojich soustruhů je kolem 15k. Jsou starý, oprýskaný, nemají strojní posuvy, některý jsou jen pákový, někdy dělaj kravál, někdy rupne plochý řemen, ale fungujou na setinu nejhůř dvě v opakovaný přesnosti, takže argumenty stylu já na to nemám, tak musím mít čínu jsou blbost. Ano, je to pohodlné jít do obchodu nebo na net a tam koupit krásný nový stroj a pak se nějak snažit aby fungoval a když to někdo kritizuje, tak napsat, že na lepší nemám peníze....

Já taky nemám na stroje za miliony dokonce ani na ty za stovky tisíc a ani nejsem "profík" s CNC obrobnou, přesto nebyl tak velký problém v průběhu let získat kvalitní vybavení, ale je fakt že jsem nidy nekoukal na vzhled, modernost, nikdy mne ani ve snu nenapadlo jít do kšeftů Proma, Bow atd, často jsem koupil i mašiny u kterejch jsem v daný moment vůbec nevěděl jak to funguje. Prostě na první pohled šrot neznámého účelu, pak jsem začal sbírat informace a zkoumat jak to naši dědkové měli vymyšlený. Ale nakonec jsem rozchodil všechny.

A díky téhle praxi tvrdím, to co tvrdím.....

A na závěr.... víra, že přidělání šuplery na špatný stroj to posune někam dál ....no nevím, nevím....

Neberte to ode mne nějak zle, ale prostě mi třeba zrovna tohle vlákno přišlo jako totální mrhání časem, prostředky atd.
No a teď jdu do dílny točit kličkou na stroji kterej se narodil někdy před 70 roky.

- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Josef píše:Lidi, šuplera je už svojí konstrukcí určena na přesnost cca 0,03 mm. Není a nikdy nemůže být náhradou mikrometru. Vemte si digitální šupleru, nějaký kus materiálu a dejte to změřit několika lidem. Budete se divit, že se budou výsledky měření lišit? Dalsší otázkou je, s jakou pořesností je vyroben meandr. To lze prověřit na johansonkách. Na prakticky stejném principu mám i mikronové digi hodinky.

k těm digitálním šuplerám,