26. 8. 2020, 10:08
Děkuji za reakce, asi budu muset upřesnit svůj dotaz.
To že to jde různě vím, ale otázkou je pracnost, časová náročnost atd.
V jedné z odpovědí byla zmíněna lícní deska, což mi přišlo jako možnost, ale z mého pohledu extrém. Nemám s nimi řádnou praktickou zkušenost a tak mi přijde, možná chybně, že upnout do ní výše uvedený obrobek tak, aby v ose otáčení ležela osa budoucí díry musí byt časově náročný opruz, To celé na jednom obrobku 8x a pak řekněme při 10ks x 10 (podle mého se to trochu hne i při výměně obrobku.
Já si to umím představit na té fréze, nejlépe s rotačním stolem a odměřovámím nebo aspoň sondou.
Nejdřív najdu střed otáčení, pak je to sranda, odjedu na kružnici na které leží první čtveřice děr, v „nulovém“ uhlu vrtnu první díru otočím o 90 atd. Lze to i bez rotačního stolu, ale při jiném než pravém uhlu mezi dírami by to už chtělo předpočítat souřadnice děr a ideálně frézu s odměřováním.
Možná si řeknete proč to řeší stejně se to pak dělá na tom co je k dispozici. O tom to je. Navrhujeme řídící elektroniku pro řízení a občas potřebujeme vyrobit nějaký díl, nebo i kus stroje. Doposud jsme to řešili spoluprací s dvěma celkem solidně vybavenými fabrikami, jedna patřila kamarádovy, druhá byla sice nadnárodní, ale kamarád dělal ve vedení. Jeden kamarád zemřel, továrna má nového majitele a druhý změnil zaměstnavatele, od té doby to víc než drhne a tak začínám uvažovat o vybavení něčeho jako, říkejme tomu prototypová dílna, kde bychom si tyhle kusovky a desítkové série dělali sami. Nic velkého ani extra drahého, pro začátek, stolní soustruh, nějakou asi klasickou frézu a pak portálovou CNC. Nicméně nabídka nových strojů za rozumné peníze je docel žalostná, možná se pohlédnu po nějakých starších věcech (soustruh, fréza) , ale to je na jiné povídání zde tak trochu sonduji jaké vybavení a přípravky atd, k tomu budeme potřebovat. Měřící vybavení atd.