lubbez píše: ↑22. 2. 2021, 8:04
... pájecí plošky očistím fiber laserem ...
Nojo, frajírek. Se na nás vytahuje fiber laserem.
Ale já mám ještě silnějšího bráchu, a ten by toho Tvýho bráchu klidně přepral.
Já mám kupodivu pořád největší problémy s tiskem předloh pro fotocestu. A skoro je to tak, že čím novější laserovka, tím horší výsledky (ale zato zelenější).
Pauzák a matné folie špatně propouštějí kratší vlnové délky (365nm). Průhledné folie zase strašně pracují s teplotou.
A protože vše navazující dělám na CNC, tak se ty odchylky smrštěním proklatě projeví.
Zkusil jsem zase oprášit metodu pálení cest laserem do barvy. Ale dost neúspěšně. Dělal jsem s tím nějaké pokusy někdy před rokem, dával jsem to i sem. Ale teď se mi to stejně pěkně nepovedlo zopakovat.
Buď je to nějaké zakleté, nebo ten sprej za tu dobu změnil vlastnosti.
Zkoušel jsem i takové šílenosti, jako rýt to jehlou do barvy. To dopadlo blbě, okraje barvy se trhají.
Když jsem to řezal tangenciálním nožem pro řezání samolepicích fólií, tak to řezalo dobře, ale nůž se špatně otáčel v rozích. Kdyby se to dalo udělat s natáčeným nožem, tak by to asi bylo OK.
Takže prostě nezbude než konečně dotáhnout to malování laserem na fotoresist/masku. To mi sice nějak funguje, ale ani to není tak snadné. Je třeba dodělat clonku, aby byl bod kulatý a hlavně aby laser nedělal halo.
Potřebuju teď udělat tišťák s šířkou mezer kolem 0.1mm, čáry tak 0.15mm. A to mi prostě pořád nevychází. Jsou tam i dost dlouhé souběhy cest s touto roztečí, a to je fakt už dost nepříjemné. Ten laserový popis fotoresistu by to snad dal.
EDIT: Teď jsem si vzpomněl, že s kreslením laserem do resistu experimentoval Thomeeque (mimochodem nikdy si nemůžu vzpomenout, jak se ten Tvůj nick píše, nemáš na to nějakou mnemotechnickou pomůcku?)
Tys neměl problém s halo? Když to řešili nějací hoši na internetu, tak tam použili solární folii, co se dává na skla aut. Ta to výrazně slabší halo odfiltrovala, ale hlavní paprsek prošel.