Mám zadání: potřebuji vyvinout upínací sílu 6000N, použiji sestavu talířových pružin o vnějším průměru De-28mm, vnitřní průměr Di-10.2mm a tloušťku t-2.05mm, materiál pružiny 14260.3, dle tab. má taková pružina Fc-2322N.
Maximální celkový průhyb sestavy by měl být cca 5mm.
Co ale nemůžu nikde najít, je jak se počítá celá sestava a kolik budu potřebovat pružin k zadanému průhybu.
Setkal se už někdo s tímto počítáním a poradí?
Výpočet talířových pružin
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
cele povidani zde:
http://www.mitcalc.com/doc/springs/help ... ngstxt.htm
http://www.mitcalc.com/doc/springs/help ... ngstxt.htm
- Přílohy
-
- SpringESet.gif (3.85 KiB) Zobrazeno 7237 x
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Ahoj,
Zde katalog: http://www.pruziny.ic.cz/tal.php
Zde výpočet: http://www.mitcalc.com/doc/springs/help ... ngstxt.htm
cca. v 1/4 stránky. V katalogu nejsouuvedeny síly. V pondělí zkusím pohledat můj papírový a v případě, že je to aktuální tak pošlu. Domnívám se, že je tam i způsob skladby a výpočet. V dobrých stroj tabulkách by se to dalo taky najít. V příloze tabulka z DE síly odpovídají i na CZ . V pondělí pošlu když tak víc.
Zde katalog: http://www.pruziny.ic.cz/tal.php
Zde výpočet: http://www.mitcalc.com/doc/springs/help ... ngstxt.htm
cca. v 1/4 stránky. V katalogu nejsouuvedeny síly. V pondělí zkusím pohledat můj papírový a v případě, že je to aktuální tak pošlu. Domnívám se, že je tam i způsob skladby a výpočet. V dobrých stroj tabulkách by se to dalo taky najít. V příloze tabulka z DE síly odpovídají i na CZ . V pondělí pošlu když tak víc.
- Přílohy
-
- TALR_PRUZ.pdf
- (114.29 KiB) Staženo 755 x
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Ahoj, omlouvám se za svůj odkaz Robocop, byl rychlejší.FuN píše:Dík za odkaz, jen to asi nespočítám. Na to nemám. Je to složitější než jsem si myslel.
Jak nezpočítáš, vždyť je to jen násobení . Koukni na to.
Obrázek A síla odpovídá poču pružin Xkrát vzroste.
Obrázek B sila odpovídá jedné pružině , ale zvedá se zdvih Xkrát
Obrázek C je kombinace obou Návrh soustavy : Potřebná síla 6000N a zdvih 5mm.
Dále musíš počítat s nějakou bezpečností. Spočítáš to na co potřebuješ a pak tam přidej minimálně 30% to znaméná x1.3 mosty nebo letadla jdou třeba i na 3-5 to je odhad, již si to nepamatuji.
Tvoji konstrukci přededpokládám, že je to mechanické upnutí nástroje ve vžetenu!
Pak je taky způsob pomocí zkoušky: Něco navrhni a prostě zkus a předpokládej že to vyletí a sleduj kdy. Dobře se zkovej

Jinak nahoď, výkeres a skicu, Dej zástavbový parametry a já, když to zvládnu tak ti pošlu návrh těch pružin! Mám s nimi nějaké zkušenosti:
Jednoranný spožďovaný lisovací přípravek asi 50 tun- střih a pak následný tah. Je to na excentrickém lisu 160tun, Mechanicko hydraulicý koník No problem.
Naposledy upravil(a) Ferda dne 2. 1. 2010, 7:43, celkem upraveno 1 x.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
je to jednoduche chces li nasobit silu dej je na sebe souhlasne jako talire do kredence
chces li vyssi zdvih dej je proti sobe jako UFO tam se nasobi zase zdvih poctem pruzin
a nebo to skombinuj
chces li vyssi zdvih dej je proti sobe jako UFO tam se nasobi zase zdvih poctem pruzin
a nebo to skombinuj
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
no tak jednoduchy to zas neni - najit optimalni volbu a rozlozeni pro limit L & limit vnitrni a vnejsi ø + celkovy prubeh a dalsi komplikace je kdyz mas nejake predpeti a pak teprve dalsi chod ... vetsinou existuje velke mnozstvi reseni a najit to optimalni s ohledem na vsechny parametry zabere dost casu
Jsem z toho úplně mimo.
Moje původní myšlenka, vypsáno z tabulek a bez koeficientu bezpečnosti a vlivu tření je, že při průhybu 0.2mm je síla pružiny 737N, při průhybu 0.4mm je síla 1339N a při průhybu 0.6mm je to 1853N. No a tak jsem si říkal, že to jen sečtu aby to dalo ten zdvih a bude, ale tak to asi nebude, máte pravdu je to složitější než se to zdá. Záleží také jak se dají do sebe a jak se kombinují.
Ano je to upínání nástroje do pinoly vřetene. Tu upínací sílu jsem vyčetl z tabulek pro kužel SK30 od firmy OTT-JAKOB.
Moje původní myšlenka, vypsáno z tabulek a bez koeficientu bezpečnosti a vlivu tření je, že při průhybu 0.2mm je síla pružiny 737N, při průhybu 0.4mm je síla 1339N a při průhybu 0.6mm je to 1853N. No a tak jsem si říkal, že to jen sečtu aby to dalo ten zdvih a bude, ale tak to asi nebude, máte pravdu je to složitější než se to zdá. Záleží také jak se dají do sebe a jak se kombinují.
Ano je to upínání nástroje do pinoly vřetene. Tu upínací sílu jsem vyčetl z tabulek pro kužel SK30 od firmy OTT-JAKOB.
Ahoj,.xxx. píše:no tak jednoduchy to zas neni - najit optimalni volbu a rozlozeni pro limit L & limit vnitrni a vnejsi ø + celkovy prubeh a dalsi komplikace je kdyz mas nejake predpeti a pak teprve dalsi chod ... vetsinou existuje velke mnozstvi reseni a najit to optimalni s ohledem na vsechny parametry zabere dost casu
Samo že to lze prořešit do detailů se všema aspektama. Ale tohle předpokládám, že je pro jeho potřebu a tak je podle mne hlavní vědět základní podmínku Bezpečnou upínací sílu a potřebný zdvih, a solidně se jistit. Jinak jestli potřebuje tak mu to sjedu www.mitcalc.cz muže si sám nainstalovat free verzi a udělat to také. Samo, že je velmi dobré po konstrukci a vlastní výrobě to trochu otestovat. Třeba si udělat nějaký přípravek a prověřit reálnou sílu na vytržení, nebo podobné udělátko nebo prostě testovat stroj v limitních podmínkách otáčkách, hmotnost nástroje a špona.
Ahoj,
Ok spočítej to a uvidíš co vyleze. Jestli to budeš mít hotový tak pak můžeš přemýšlet o nějakém přípravku.
Přípravek muže být na 2 způsoby: 1. budeš se snažit vytrhnout ten upnutej nástroj.
nebo 2: budeš tlačit na ty pružiny kdy nástroj vypadne.
Já bych se klonil k té 2 variantě. to bude dle mého názoru konstrukčně snažší. To je jen teorie nemáme žádné výkresy.
Když to zvládnu tak jsem Ti schopen nakalibrovat nějaký šroub s matkou na závislost moment Mk [Nm] odpovídá určité Síle F [N] Nejsem akreditovaná laboratoř, ale pro tvou potřebu to bude stačit. Doufám, že to bude s přesností 10-15 % . Razítko Ti samozřejmě na to nedám, ale lepší něco než NIC! Buď to bude free, když to bude jednoduché nebo nic nedělám .
Ok spočítej to a uvidíš co vyleze. Jestli to budeš mít hotový tak pak můžeš přemýšlet o nějakém přípravku.
Přípravek muže být na 2 způsoby: 1. budeš se snažit vytrhnout ten upnutej nástroj.
nebo 2: budeš tlačit na ty pružiny kdy nástroj vypadne.
Já bych se klonil k té 2 variantě. to bude dle mého názoru konstrukčně snažší. To je jen teorie nemáme žádné výkresy.
Když to zvládnu tak jsem Ti schopen nakalibrovat nějaký šroub s matkou na závislost moment Mk [Nm] odpovídá určité Síle F [N] Nejsem akreditovaná laboratoř, ale pro tvou potřebu to bude stačit. Doufám, že to bude s přesností 10-15 % . Razítko Ti samozřejmě na to nedám, ale lepší něco než NIC! Buď to bude free, když to bude jednoduché nebo nic nedělám .