Jedná se o soustruh J. Röbsteck Trutnov - Trautenau.
Koupil jsem ho minulý týden přes Bazoš (kde trčel inzerát cca měsíc), pán co mi ho prodával tvrdil, že jsem teprve druhý majitel. Že ho má po pradědovi, který ho koupil v roce 1920 úplně nový. A když už praděda na něm nedělal, tak ho využívali pouze jen velice příležitostně, naposledy prý v roce 2017.
Naštěstí ho dobře namazali, takže jde se vším hýbat a vše jde povolit

Naštěstí se dochovali na soustruhu mosazné tabulky s počty zubů pro jednotlivá kola na metrické a na W závity.
Já jsem dlouho hledal soustruh na dřevo ( protože soustruh na kov již delší dobu mám), ale všechny soustruhy na dřevo jsou bez suportu a mají jen opěrku. No a to já nechtěl, protože třeba teď čelně soustružím prkénka (a to bych pouze s podpěrou nedal přesně).
Tak jsem se rozhodl pro transmisák (sice budu mít jen menší otáčky, abych nezapekl kluzná ložiska ve vřeteníku), ale zase budu mít pevný litinový stroj se suportem. Při koupi čouhali pouze dva 13 kliňáky z vřeteníku (místo jedné řemenice na transmisi), motor jsem k tomu dostal 2,2 kW 1400 ot. a nefunkční převodovku ze žigula (teda nepodařilo se mi zařadit víc než jeden kvalt a neutrál

Nicméně jsem rád že jsem zachránil soustruh před kovošrotem (sice byl drahý), ale hřeje mne u srdce, že jsem teprve druhý majitel i když má soustruh 101 let

Na suportu jde zařadit jak příčný tak podélný posuv, na příčném je nonius, na saních je taky nonius a pod saněmi s nožovkou jsou úhly. Takže vše, na víc jak sto let starém soustruhu je

Takže asi tak, pokud má někdo pocit, že tady jenom spamuji, tak se omlouvám, musel jsem se strojaři podělit o pěkný kousek české historie

Přikládám pár foteček.