snažil jsem se tuto informaci poctivě vygooglovat v češtině i angličtině, ale nic konkrétního se mi nepodařilo vypátrat. Proto bych rád požádal o radu někoho ve zdejším fóru, možná je to nějaká základní strojírenská (konstruktérská) vědomost. Nejsem strojař.
Pořídil jsem téměř 100 let starou litinovou hoblovku a je nutné vyměnit ložiska uchycení hoblovací hlavy. Ze strany obsluhy je hřídel ukončena v ložiskovém domku a ložisko je přitaženo válcovou maticí se dvěma čelními otvory. Ze strany pohonu je řemenice. Hřídel s hoblovacími noži se otáčí proti obsluze, tedy po směru hodinových ručiček při pohledu ze strany obsluhy.
Nejdřív jsem se matici snažil povolit jako pravotočivou, ale nepohnula se ani o vlas. Pak jsem znejistěl, jestli na hřídeli není levotočivý závit jako je u cirkulárky, aby se matice při provozu nepovolovala. Tímto směrem se taky nepohnula ani o chlup. A teď prakticky nevím, na kterou stranu mám povolovat. Jestli to povoluju nebo utahuju. Mám to tak 50/50 a vlastně nemůžu pokračovat

U cirkulárky je to jasné, tam matice přiléhá přímo na kotouč a s pohybem kotouče by se uvolňovala. Ale v mém případe u hoblovky přiléhá na vnitřní kroužek ložiska, tedy se povolovat teoreticky nemůže (leda při úplném zadření ložiska) a levotočivý závit by možná neměl smysl, ale vážně už nevím.
Tak povolovat po směru nebo proti směru? Toť otázka

Díky všem za případné navedení správným směrem. Zatím to pár dní prostříkávám WD 40 ve svislé poloze, snad se to do toho závitu trochu propenetruje. 100 let je 100 let. Whitworth to jistí.