Mini soustruh COMPACT 300

jak na ebayi kupovat a prodavat, odkazy na zajimave veci obchodniky
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
regis24

23. 2. 2010, 9:33

Cus,
treba tohle pomuze nekomu s hledanim,ja tim stravil par dni.Tady se mi podarilo koupit soustruh za slusnou cenu,jednani prodavajiciho dobre,na emaily reagoval,komunikace v anglictine,psal mi ze do budoucna to pujde i cesky.

http://cgi.ebay.at/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... 0203316804

Cena je 395,-EUR , doprava 49,-EUR. Platil jsem pres paypal minuly tyden ve stredu vecer, dnes mi prisel domu.
Odpovida presne fotografii,tzn. konik s rychloupinanim, zadny stiratka :( ,atd...
Laco19

23. 2. 2010, 9:52

regis24 píše:Cus,
treba tohle pomuze nekomu s hledanim,ja tim stravil par dni.Tady se mi podarilo koupit soustruh za slusnou cenu,jednani prodavajiciho dobre,na emaily reagoval,komunikace v anglictine,psal mi ze do budoucna to pujde i cesky.

http://cgi.ebay.at/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... 0203316804

Cena je 395,-EUR , doprava 49,-EUR. Platil jsem pres paypal minuly tyden ve stredu vecer, dnes mi prisel domu.
Odpovida presne fotografii,tzn. konik s rychloupinanim, zadny stiratka :( ,atd...
Vitaj v klube. Co ides dorabat ako prve?
cncp100
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2010, 10:02

Asi sundat vazelínu, dotáhnout šrouby a změřit vůle. :D
kdo nic nezkusí, nic nezíská.
regis24

23. 2. 2010, 10:41

Rozborku,vycisteni,slozeni a promazani mam za sebou :D
Ja nejsem modelar jako asi vetsina tady,muj konicek jsou vzduchovky a airsoft zbrane,tohle mam na vyrobu veci pro tyhle hracky...
cncp100
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2010, 10:43

A spokojenost? jsou na něm nějaké větší nedostatky.?
kdo nic nezkusí, nic nezíská.
regis24

23. 2. 2010, 10:48

To zatim fakt netusim,zkusil jsem si udelat jednoduchou soucastku a zatim dobry.Vypada ze je i docela presny,rozhodne to co jsem ruzne cetl o tom ze jsou napr. krive loze a pod. tady neni.
Nevim jestli je nedostatkem ta absence stiratek,co si tak vzpominam tak na SV18 to taky nebylo...To se ale da dodelat.
Uvidim co dal,az budu delat neco slozitejsiho se zavity,tam se treba neco projevi.
lapa
medaile za lepsi forum

24. 2. 2010, 2:36

regis24 píše:To zatim fakt netusim,zkusil jsem si udelat jednoduchou soucastku a zatim dobry.Vypada ze je i docela presny,rozhodne to co jsem ruzne cetl o tom ze jsou napr. krive loze a pod. tady neni.
Nevim jestli je nedostatkem ta absence stiratek,co si tak vzpominam tak na SV18 to taky nebylo...To se ale da dodelat.
Uvidim co dal,az budu delat neco slozitejsiho se zavity,tam se treba neco projevi.
Mam ho taky, jako amater jsem spokojen, zatim toto:

* Po urcite dobe se vybeha vule na mikroposuvech (je tam obycejne treci ulozeni ocel/litina), u me to dosahlo az 1/4 otocky sroubu (tj. 0,25 mm). Vyresil jsem tak, ze jsem si udelal nove ulozeni, kde se puvodni posuvove srouby otaci v kulickovych loziscich (inspiraci viz www.steamer. cz a jeho odkaz na strojirenske stranky p. Sedlacka).
Po case se stejne vybeha puvodni mosazna matice, takze je nutno obcas seridit. Ja tam mam homemade plastovou, a ta mi zatim staci.

* Odesel (resp. odchazi tak, ze ma nezretelny "cvak" pri zapnuti) poteciometr otacek motoru. Zatim neresim, ale budu muset.

* Asi mam pocinajici problem na onech ozubenych kolech ve vreteniku.
Obcas (pri vetsim zaberu) tam desne zaskripe. Zatim nevim, jestli koupim puvodni plastove nebo "tuningove" kovove. Jsem na vazkach.

* Pokud uvazujes frezovani (s frezovacim pripravkem), pak je skutecne nutno eliminovat vsechny vule na suportech, jinak to hnusne kmita a drnci :-). Ale da se. Ovsem neni to produkcni rychlost :-). Mne jako hobikovi to obcas staci.

* Pri rezani zavitu se mi (po)vylomil stred jednoho z prevodovych kol, kterymi se nastavuje stoupani zavitu. Ale to asi byla moje blbost, moc jsem zrejme tlacil na pilu, resp na nuz ...
Mozna koupim kovova kola, tady je (celou sadu) nabizi myslim tumlik.
Zatim nerozhodnuto.

* Stiratka jsem jeste nevyrobil, porad utiram spony hadrikem, resp. stiram stetcem, ktery mi dala zena od sve barvy na vlasy. Ten stetec doporucuji, je skvely :-). Kus plocheho plastu a v nem zalisovane plastove zine.

* Zavity jsem rezal, rozpeti od M10x0,75 po standardni M20 a zatim bez problemu.

Preji hodne stesti :-) a at to maka ke spokojenosti.
regis24

24. 2. 2010, 3:02

Diky za informace. :D
Kuba-Brno
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2010, 8:06

Ahoj hodne koukam po nejakem soustruhu a zrovna na tohle jsem tu cekal 8)

Chci se zeptat jestli je mozne s timto soustruhem frezovat (s tim specialnim vertikalnim sverakem na frezovani), jestli neni soustruh moc meky a jestli to neni na takovy mali soustruh velke souto frezovat nejakej spalek oceli..
QNX
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2010, 8:39

Já jsem se k tomuto soustruhu dostal také (ale naštěstí ho nevlastním). Mohu ho vřele nedoporučit. Vůle tam jsou hrozné, ozubená kola příšerná, regulace otáček motoru odešla asi po 30 minutách práce, výkon motoru je také velkým omezením. Je to levné, ale na práci to moc není ( snad na plast a barevné kovy)
Laco19

24. 2. 2010, 9:58

Kuba-Brno píše:Ahoj hodne koukam po nejakem soustruhu a zrovna na tohle jsem tu cekal 8)

Chci se zeptat jestli je mozne s timto soustruhem frezovat (s tim specialnim vertikalnim sverakem na frezovani), jestli neni soustruh moc meky a jestli to neni na takovy mali soustruh velke souto frezovat nejakej spalek oceli..
Je dost pravdepodobne, ze po namontovani frezovacieho suportu zistis je nie je kolmy na os vretena. Cinania sa velmi nehrali s kolmostou priecneho suportu a s tymto uz vobec nie. Takze ak nebudes mat stastie na podareny kus, bud sa s tym uspokojis alebo budes zaskrabavat.
Frezovat sa na tom da ale naozaj len male veci, viac casu som stravil rozmyslanim ako obrobok upnut ako samotnou pracou - vsade nieco zavadzia. Myslim ze konstrukcia mini sustruhu je dost pruzna na to, aby sa dala pekne vyfrezovat vacsia plocha. Po roku som frezovanie na sustruhu vzdal (skoda penazi za drahy frezovaci pripravok) a kupil som si k sustruhu aj frezku SX2. No na drazky do hriadeli tento sustruh urcite staci.
K sustruzeniu sa nevyjadrujem, je to vec nazoru - ja nemozem mat vacsi stroj koli rozmerom a preto mi musi stacit aj mini s jeho obmedzeniami.
regis24

24. 2. 2010, 10:47

Ja po kratke zkusenosti musim s necim trochu nesouhlasit. Jednak kdyz jsem ho kupoval tak jsem zhruba vedel co na nem chci delat,tzn. dural,mosaz,plast,mozna neco malo z hlazenky.Vrtat sousose otvory,rezat rychle a presne zavity - pomoci ocek a zavitniku.To vsechno jsem uz vyzkousel a nevidim nikde problem.Co potrebuji udelat je v presnosti do 0,05mm a to tenhle strojek udela.
Dneska jsem zkusil soustruzit pruzinovou ocel a taky to jde,ale zlehka 0,3-0,5mm uber,vic ne.
Nevim co bylo mysleno temi vulemi,kde by to melo byt.Samozrejme nejde zapnout tak jak prijde,chvili jsem to nejak serizoval a jde to.
Frezovani - to je takovy lakavy,uz jsem mel moznost to i zkusit a zase - jde o to vedet co chces frezovat.Porad to bude soustruh,tam souhlasim ze to neni jako na frezce.
Myslim ze se taky musi vzit v potaz cena,treba si casem koupim lepsi,vetsi,kvalitnejsi,ale ted proste jsou penize na tohle.
lapa
medaile za lepsi forum

25. 2. 2010, 11:54

regis24 píše:Ja po kratke zkusenosti musim s necim trochu nesouhlasit. Jednak kdyz jsem ho kupoval tak jsem zhruba vedel co na nem chci delat,tzn. dural,mosaz,plast,mozna neco malo z hlazenky.Vrtat sousose otvory,rezat rychle a presne zavity - pomoci ocek a zavitniku.To vsechno jsem uz vyzkousel a nevidim nikde problem.Co potrebuji udelat je v presnosti do 0,05mm a to tenhle strojek udela.
Dneska jsem zkusil soustruzit pruzinovou ocel a taky to jde,ale zlehka 0,3-0,5mm uber,vic ne.
Nevim co bylo mysleno temi vulemi,kde by to melo byt.Samozrejme nejde zapnout tak jak prijde,chvili jsem to nejak serizoval a jde to.
Frezovani - to je takovy lakavy,uz jsem mel moznost to i zkusit a zase - jde o to vedet co chces frezovat.Porad to bude soustruh,tam souhlasim ze to neni jako na frezce.
Myslim ze se taky musi vzit v potaz cena,treba si casem koupim lepsi,vetsi,kvalitnejsi,ale ted proste jsou penize na tohle.
Soustruzim na tom vsechno, z oceli jsem delal az na 11600 (Ferona), nutna mala spona a ostry nuz presne usazeny vuci ose. Jako hobik nemam problem.
Ted jsem pomoci frezovaciho pripravku dorovnal hrany po pile na hranolu 40x10(11373 Ferona), jako hobikovi mi to staci.
Minule jsem v duralu rezal frezou (a pripravkem) hranate zarezy pro nejaka sva udelatka. Opet OK.

Sousove otvory, zavity (at jiz zavitnikem ockem ci nozem) - vse OK (hobik).
Mimoose otvory po upnuti ve ctyrcelistovem sklicidle se samost. celistmi nebo na licni desce s upinkami, taky bez problemu (ocel, dural, plast).

Jak jsem psal, jsem spokojen. Podle ruznych webu jsem si udelal jine drzaky na noze, radlovaci pripravky a pripadne udelatka podle sebe.

Problem je asi v tom, ze tyto soustruhy patrne chce nekdo pouzivat na (polo)profi praci. To mi ovsem prijde tak absurdni, jako kdybych motor. pilou z OBI ci jinych marketu chtel jako drevorubec kacet drivi :-).

Tohle je proste cesta, jak se levne dostat ke strojum pro hobby pouziti. A jinak je hodnotit mi prijde ponekud mimo misu.
QNX
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2010, 12:27

Asi to bude tím, že už mám nějakou představu, jak má pracovat kvalitní soustruh. Samozřejmě nejde o srovnání výkonu s velkým strojem, tenhle soustruh prohrává i ve srovnání ve své velikostní kategorii. Kdysi jsem vlastnil miniaturní soustruh TS201, už bych si ho nepořídil, ale dalo se na něm dělat lépe než na tom ze zdejšícho odkazu. Jenom doplním, že TS201 je amatérská konstrukce, ale přesto mnohem pečlivěji zpracovaná. Ještě mi prošel rukama stolní soustruh D 210 × 400 http://www.bow.cz/produkt/3420321-stoln ... 210-x-400/ a ten byl také nejméně o třídu lepší.
Je mi úplně jedno, kdo si který koupí. Napsal jsem jenom svou zkušenost.
regis24

25. 2. 2010, 5:43

4 QNX:
Asi to bude tim ze srovnavas nesrovnatelne....

4 lapa:
Diky za rozumny info,podle me to taky chodi dobre.Dneska jsem zkusil na mosazi pr.30 zabrat 1,5mm sa strojnim posuvem a vzalo to v pohode.
Jinak o nozich - je se cernotou nezivim i kdyz jsem se na soustruznika vyucil a chvili jsem to delal - tak i ted beru jako samozrejmost ze si musim nejdriv nastroje pripravit,nabrousit,ustavit.To do nas tloukli kazdy den,nejak se mi to povedlo nezapomenout
:D
Odpovědět

Zpět na „Ebay, aukro, a jine“