Celkově mám ke strojům docela blízko, spíše ale na hobby úrovni. Zámečnická část stavby a elektronika by nemusela být nutně problém, kdyžtak se potřebné rád doučím a nastuduji.
Můj prvotní požadavek je CNC frézka o rozměrech (půdorys) maximálně 500 x 400 mm, výška cca 300-350 mm. Pracovní prostor bych chtěl cca 300 x 300 mm, kdyžtak se ale samozřejmě spokojím třeba s velikostí A4 formátu.
Rád bych obráběl především různé plasty a dřevo, pokud by to umělo i škrábnout do Al slitin, bylo by to plus.
Zezačátku bych mohl uvolnit cca 10t Kč, s vřetenem počítám sólo, uvedené je na "kostru" s pojezdy a vedením + krokové motory a elektronické příslušenství (drivery a hardware pro řízení). Co půjde, tak opatřím ve svých zdrojích (materiál - ALU profily a plech). Přemýšlel jsem i nad stavbou frézky z překližky, ale pakliže by stroj byl schopen bezproblémů obrábět i hliník, není nad čím přemýšlet - použiji na stavbu hliník, případně i ocel.
Níže přikládám foto typu stavby (není moje-zahraniční produkce), ale docela mě to zaujalo a rád bych z toho vyšel. Jsem zastánce typu FIXED GANTRY, tedy pevný portál.
Jako vedení bych rád použil klasické hlazenky (minimálně průměr 16 mm), spolu s lineárními ložisky hobby typu (klasický domeček+vložka ložiska), na pojezdy bych použil pohybové trapézové šrouby (asi Tr16x8 nebo Tr16x4-nevím co bude lepší). Krokové motorky asi velikosti NEMA 23 (moment předběžně typuji na minimálně 1 Nm a výš). V řízení si nechám poradit, zda zvolit Mach3 nebo Arduino spolu s Gbrl. Tak a teď čekám názory a kritiku.