Knoflík přístrojový se světlovodem
Ahoj,
chtěl bych se zeptat někoho znalého - rád bych si vyrobil takový custom přístrojový konflík se svítící tečkou (barva pravděpodobně bílá), nechci ale montovat led do jeho těla, abych nemusel řešit přívod elektronů. Fungovalo by něco takového (odlitý světlovod) resp. jak toho docílit? Nemusí to být extra efektivní, že to bude zároveň ten čudlík podsvětlovat neva, tvar zakončení není finální.
Dík, T.
chtěl bych se zeptat někoho znalého - rád bych si vyrobil takový custom přístrojový konflík se svítící tečkou (barva pravděpodobně bílá), nechci ale montovat led do jeho těla, abych nemusel řešit přívod elektronů. Fungovalo by něco takového (odlitý světlovod) resp. jak toho docílit? Nemusí to být extra efektivní, že to bude zároveň ten čudlík podsvětlovat neva, tvar zakončení není finální.
Dík, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
-
Ahoj,
Niečo podobné som riešil, akurat svetlovod bol priamy. Vyliatie čírou živicou nefungovalo, bod síce viedol svetlo, ale nesvietil. Ten koniec na výstupe musí obsahovať nejaké čiastočky dispergujúce svetlo. Vyriešil som to nadledovne: predný otvor na gombíku som prelepil čírou páskou. Následne do otvoru kvapol trochu číreho epoxidu s prímesou bezfarebného dentakrylového prášku. Rozptyl vznikol rozdielnymi indexami lomu akrylátu a epoxidu. Po vytuhnutí som dolial otvor čírou živicou. funguje to výborne. Pri tom prstenci čo máš nakreslený by to asi chcelo zaliať celé zmesou epoxidu a prášku, zrejme by to chcelo spraviť pokus.
Niečo podobné som riešil, akurat svetlovod bol priamy. Vyliatie čírou živicou nefungovalo, bod síce viedol svetlo, ale nesvietil. Ten koniec na výstupe musí obsahovať nejaké čiastočky dispergujúce svetlo. Vyriešil som to nadledovne: predný otvor na gombíku som prelepil čírou páskou. Následne do otvoru kvapol trochu číreho epoxidu s prímesou bezfarebného dentakrylového prášku. Rozptyl vznikol rozdielnymi indexami lomu akrylátu a epoxidu. Po vytuhnutí som dolial otvor čírou živicou. funguje to výborne. Pri tom prstenci čo máš nakreslený by to asi chcelo zaliať celé zmesou epoxidu a prášku, zrejme by to chcelo spraviť pokus.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Presne tak jak pise zverodoktor. Knoflik zevnitr natri bilou barvou, pokud bude z leskleho neoxidujiciho materialu nemusis. Nalij trosku epoxidu a poloz tam krouzek nejake difuzni folie, plexi nebo neceho podobneho. Dolij zbytek cirým epoxidem, silikonem nebo cimkoliv. Pak by to melo fungovat. Pred finalni vyrobou panelu to vyzkousej, pripadne tech ledek tam muzes dat nekolik - zalezi na rozmerech knofliku. Pri takove konstrukci pocitej s tim, ze bude videt jak ledka sviti pod knoflikem. Vyzkousej to v prostredi kde bude dana vec umistena, pokud to zkousis nekde v dilne s mizernym osvetlenim, budes nemile prekvapeny kdyz pak v mistnosti na primem slunicku neuvidis nic. Je proto lepsi tam dat nejakou barevnou ledku lip pak rozlisis tecku bila-modra.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Osciloskopy Tektronix to mívaly a fungovalo to výborně. Nikdy jsem to nerozebíral, ale třeba by se tam dala najít inspirace. Bohužel už ho nemám abych se podíval.
Aleš Procháska
Jestli je ten knoflík na potenciometru, tak se otáčí o nějakých 270 stupnů. Pak by mohl stačit klasickej optickej kabel pro připojení audia s dostatečnou smyčkou.. Já tak mám udělaný malé LED diody - nejmenší LEDky, co jsem nešel, měly pr. 2 mm a já chtěl 0,8 - 1 mm. Vzal jsem klasickou LED 5 mm, udělal do ní 1 mm díru, do ní zasunul/zalepil světlovod, přes to pro sichr smršťovačku a 1 mm diody byly na světě. Vhodně to umístit a správnou délku .....
Ono ani s tou ledkou v knofliku to neni o moc slozitejsi. Kdysi jsem to delal tak, ze misto ledky das do panelu tzv. pogo pins, coz jsou takove sondy s pruzinkou a do knofliku tistak s ledkou. Tistaky pro ledky jsem nechal delat v OHSpark, coz je firma z USA ktera dela zlacene desky 3ks za $5 za ctverecni palec, uctuji skutecnou plochu po mm2 a maji postovne zdarma. Vyhodu to melo v tom, ze v noci svitil opravdu jen ten bod a pod knoflikem nic neprosvitalo.
není třeba ani to pcb, pokud uvažujeme knoflík z hliníku/mosazi, tak zem může být přímo na tělo, dovnitř 3d tištěnou vložku a do ní soustružená "obruč" na + pól, jako bonus se dá ta ledka zapasovat do toho výtisku, na výrobu přimočaré a pokud se s tím nebude kroutit "od rána do večera", tak to vydrží nesmyslt256 píše: ↑2. 8. 2024, 10:45 Ono ani s tou ledkou v knofliku to neni o moc slozitejsi. Kdysi jsem to delal tak, ze misto ledky das do panelu tzv. pogo pins, coz jsou takove sondy s pruzinkou a do knofliku tistak s ledkou. Tistaky pro ledky jsem nechal delat v OHSpark, coz je firma z USA ktera dela zlacene desky 3ks za $5 za ctverecni palec, uctuji skutecnou plochu po mm2 a maji postovne zdarma. Vyhodu to melo v tom, ze v noci svitil opravdu jen ten bod a pod knoflikem nic neprosvitalo.

stávající návrh by měnil intenzitu světla podle natočení (což může být žádoucí)
Kdybys uvazoval o tech "pogo pins" (kdy kontakt klouze po kruhove draze, jestli jsem pochopil spravne t256), tak za rozumne ceny (pro mne a myslim kusove, takze "produkcni seriove" naklady neresim
) jsou na webu hezkyden.cz.

Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Jo, urcite je mozne to provest ruznymi zpusoby. V mem pripade nastinene reseni melo dve drobne vady. Plastovou vlozku v knofliku a nemam soustruhhonzaZ píše: ↑2. 8. 2024, 11:08 není třeba ani to pcb, pokud uvažujeme knoflík z hliníku/mosazi, tak zem může být přímo na tělo, dovnitř 3d tištěnou vložku a do ní soustružená "obruč" na + pól, jako bonus se dá ta ledka zapasovat do toho výtisku, na výrobu přimočaré a pokud se s tím nebude kroutit "od rána do večera", tak to vydrží nesmysl
stávající návrh by měnil intenzitu světla podle natočení (což může být žádoucí)

Ale s i tím plošným spojem to nebyl žádný problém. Pripajel jsem ledku, strcil pcb do knofliku a fixnul lepidlem. S pogopiny to same, strcit do smrstovacky, ofouknout horkovzduchem, zasunout do der v panelu a zakapnout lepidlem. Pro jedince nemajici radi prasecinky s lepidlem, daji se koupit i ruzne pogopin headers ktere se k panelu prisroubujou.
Na indikaci regulace bylo v planu pouziti tech adresovatelnych rgb ledek, ale mel jsem trochu obavy co bude delat komunikace v prubehu otaceni knoflikem a hlavne se to nechtelo nikomu programovat.
A v jednoduchosti by nestačil jeden stierací krúžok z vnútornej strany knofliku na prenos +, oska by bola kostra a pekne ledku do knofliku. Aby to pri otáčaní náhodou nepreblikovalo, dal by som tam do neho k ledke malý elektrolyt 5mikro.
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll 

Je tu este možnosť použíť Uhlerove svietiace medium. Je to zdroj svetla na bazaze radonu, no svieti jasnejšie ako led. Nepotrebuje napájanie a životnosť je vyse 20 rokov. 

To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll 

Díky všem za zajímavé vstupy! Byli jsme se na pár dní vyválet u vody a teď mám pro změnu spoustu práce, tak až se z toho vyhrabu, zkusím odpovědět nějak kloudněji. Zatim, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino