Automatické odvzdušnění čerpadla

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
jova
Kontaktovat uživatele:

5. 4. 2025, 7:39

Zdravím,
dělám si takovou malou vodárničku na 12V a potřeboval bych vyřešit odvzdušnění čerpadla. Čerpadlo je odstředivé, má výtlak 10m, 800l/h a bude tlačit do výšky cca 5m. Protože je ale přítok dost omezený, může se občas zavzdušnit. Sice tam plánuju nějaký plováček s kontaktem, který by to měl hlídat, ale občas k tomu nasátí vzduchu asi dojde. Za čerpadlem je hned zpětný 1/2" ventil a tak ten tlak vodního sloupce bez upuštění vzduchu z čerpadla určitě nedostane. Neexistuje něco, co by ten vzduch upustilo a při vzrůstajícím průtoku vody se uzavřelo? Prostě taková odfukující mini klapka. :roll:
Jiří M

5. 4. 2025, 7:46

Klasickej odvzdušňovací automat na topení.. dělají i 1/2", tak bude
montáž bez problémů. Používal jsem na odfuk vzduchu na vodárně ve 2/3 zásobníku, když bylo špatný gufero na čerpadle, aby neprskal vzduch v celém řadu.
jova
Kontaktovat uživatele:

5. 4. 2025, 8:27

Tyhle ventily znám, jen jsem si nebyl jistý, jestli jsou vhodné i pro takhle „dynamické“ použití. Myslíte, že by fungoval případně i pod vodní hladinou? Mělo by to pro mě výhodu, že by se ten ventil nezavzdušňoval vzduchem z druhé strany, při zastavení čerpadla.
čerpadlo.jpg
Janf3

5. 4. 2025, 9:13

Řekl bych, že by mohl. Nikdy jsem to nezkoušel, ale nenapadá mě proč ne. Případně ho vytáhni nad hladinu. Teda pokud ti v tom něco nebrání.
Jiří M

5. 4. 2025, 9:29

Tím si nejsem jistý.. Pokud bude ventil pod vodou, tak se zaplaví prostor plováku, ten se zvedne a zavře jehlový ventil, takže vzduch v čerpadle pak neodfoukne..
Proti zpětnému zavzdušnení čerpadla by pak pomohla zpětná klapka na sání.

Vezmu to z druhý strany, na dynamickém režimu průtoku funguje trkač. Pro provoz potřebuje malého spád a průtok. Po vzrůstu průtoku se strhne klapka a zavře odtok, zpětný ráz otevře ventil do větrníku a z něj druhej ventil do výtlaku. Sice je účinnost kolem 6 až 10%, ale elektriku to nežere a funguje pořád. Na metrovým spadu to udělá i 10m výtlak.
Více zde, jen nevím, zda máš možnost toho spádu.
Jiří M

5. 4. 2025, 9:35

MVE-Trkač píše:Závaží trkacího ventilu musí mít takovou váhu, aby byl sestavený ventil o trošku těžší, než prostý tlak vody, který jej přitlačuje do sedla.
Tu je možné řešení: udělat to závaží ventilu menší hmotnosti, než tlak vody za čerpadlem a tím si ventil jen odfoukne vzduch a trochu vody a zůstane zavřený! 8)
jova
Kontaktovat uživatele:

6. 4. 2025, 7:29

Nad trkačem jsem také uvažoval, bohužel kvůli malému průtoku a spádu ho musel zavrhnout. Když zvažuji všechny možnosti, asi půjdu kombinací plováku a té „proudové“ klapky. Buď bych zkusil takhle vnější plovák, nebo ty funkce, plovák/ventil, rovnou udělal v jednom tělese. Možná by stačil i jen prostý malý otvor, kterým by unikaly případné bubliny i částečně voda, protože výkon čerpadla je mnohem větší než přítok. Asi jinak budu muset odtok nějak škrtit, případně snížit napětí pro čerpadlo, aby nedocházelo k cyklování čerpadla těmi elektroplpováky. Jako první ale zkusím jen ten otvor, to je nejjednodušší varianta.
čerpadlo2.jpg
elbarto

6. 4. 2025, 9:48

Určitě bych vyzkoušel obyčejný automatický odvzdušnovák. Tam kde na tom záleží, dáváme klidně 2. Stojí to pár stovek. Pod vodou myslím fungovat nebude, ale asi není nic snažšího než to vyzkoušet. Až potom bych šel cestou čidla, voda, vzduch, PLC atd.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“