Multifix

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Aris

7. 4. 2025, 8:22

Ahoj kamarádi
V posledních měsících jsem sháněl na svůj soustruh Weiler systém Multifix a strávil jsem nějakou dobu studiem zahraničních zdrojů a odborných fór. Tento příspěvek je sumář získaných vědomostí. Napsal jsem ho proto, jelikož v češtině není mnoho relevantních informací a mým záměrem je udělat ucelený přehled o tomto tématu. Nedělám si patent na úplnost všech informací, proto uvítám případné doplnění.
IMG_1032.jpeg
Úvod
Historie
Technický popis
Současná nabídka

Multifix je systém rychlého upínání nástrojů určený pro soustruhy s opakovatelný upnutím s přesností do 0,01 mm. Systém se vyrábí v několika velikostech, podle rozměrů a výkonu soustruhu. Patent byl podán Švýcarem J.F. Minderem už v roce 1943 a uznám byl v roce 1945. Masového rozšíření se systém dočkal až v 50. letech, když si ochranou známku Multifix v roce 1952 nechala registrovat německá obchodní firma Hahn & Kolb. Pro tuto společnost poté vyrábělo systém více německých firem. V době největšího rozmachu se vyrábělo až 500 systémů týdně. Mezitím ve Švýcarsku probíhala produkce od roku 1945 pod značkou Original Multifix Suisse - to byla společnost MINDER založené vynálezcem. Tato výroba skončila v roce 1974. Ale poté Ing. Minder se společníky založil firmu MIVESA. I ta však skončila po deseti letech, v roce 1984. Na ní navázala firma Nouvelle Mivesa a vyráběla kvalitní upínače až do roku 2004. Od té doby se ve Švýcarsku Multifix nevyrábí. Původní produkty byly velmi drahé. V roce 1966 stálo základní tělo 200 CHF a jeden obyčejný držák 60 CHF. Přepočteno na eura a se započítáním inflace to je 360 a 105 €. Dnešní ceny jsou 280 a 80 €, takže vycházejí jako dostupnější.

Ochranou známku Multifix dnes drží německá SRW Amestra, která je vyrábí jako Original Multi Suisse. Proč jen Multi a ne Multifix? Protože Multifix jako značku drží v Německu prozměnu obchodní společnost Hahn & Kolb, a to už od 25.ledna 1952. Pod H&K spadá AXA, která vyrábí v Německu Multifixy dodnes. Zřejmě jako jediná. Ve zbytku Evropy náleží práva na obchodní značku právě Amestře. Německé systémy se v minulosti prodávaly pod hlavičkou Hahn & Kolb, Multifix, HAASE, Klopfer, Hoffman, OWL a AXA.

Švýcarská výroba: Označení Original MULTIFIX Suisse se používalo od roku 1945 do roku 2004 a nesou ho výrobky firmy MINDER, MIVESA, a Nouvelle Mivesa.
IMG_1003.jpeg
Made in Switzerland

Německá výroba: Od roku 1952 do současnosti. V současné době je vyrábí společnost AXA. Jejich výrobky se prodávají také pod značkou MULTIFIX a označním obchodníka Hoffman (Garant).
IMG_1012.jpeg
Made in Germany

Francouzská výroba: SRW Amestra, původně francouzká, později německá firma vyráběla svůj systém ve Francii pod označením Original Multi Suisse, SRW Amestra Weissach, Made in France.
IMG_0993.jpeg
Amestra
IMG_1021.jpeg
části systému

Tělo systému je ocelový válec se 40 broušenými zuby. Tělo a dvoudílný upínací třmen jsou kalené na 58-60 HRc. Upínací excentr je měkčí, zhruba 40 HRc. Záměrem švýcarského vynálezce Mindera zřejmě bylo zachovat dlouhou odolnost složitých částí jako tělo a třmen proti opotřebení provozem. Jednodušší a levnější součást jako excentr se vždy dodával a dodává jako náhradní díl a není složité ho vyměnit. Z tohoto důvodu jsou i velmi staré hlavy v dobrém a použitelném stavu. Rozteč mezi zuby je 9° a vrcholový úhel zubů je 100°. Nožové výměnné držáky na těle sedí pouze na povrchu broušených upínacích zubů. Vnější nebo vnitřní průměr ozubeného těla se držáků nedotýká. Vzniká tu prostor pro určitou toleranci. I to je jeden z důvodů zaměnitelnosti držáků různého stáří a různé výroby.
IMG_1025.jpeg
Scan držáku a úhly

Držáky originálního Multifixu měly tvrdost zhruba 40 - 46 HRc. Nožové držáky mají také broušené ozubení, stejně tak jako tělo. Kromě nejmenší velikosti Aa se základní držáky dají sehnat ve více rozměrech - označení viz. foto. Délka držáku se má volit tak, aby byla co nejblíže k šířce nožového suportu. Neměla by být větší, aby nůž neměl zbytečně velké vyložení a snížilo se zatížení upínače. Pro velikost A se držáky dělají o délce 75, 85 a 90 mm. Držáky mají konzoli se šroubem pro výškové nastavení. Nastavená velikost se zamkne a i po výměně držáku výška souhlasí.

Montáž. Multifix se má vyrovnat paralelně s nožovým suportem. Správný postup je nasadit držák J (pro vrtací tyč) a do něj upnout kontrolní trn. Pro velikost A to je 30mm. Pomocí úchylkoměru poté zajistit, aby osa kontrolního trnu byla rovnoběžná s osou nožovky. Takže se nemá vyrovnávat například na přední straně nožového suportu nebo na běžný držák pro nůž.

Upínací plocha je opatřena spirálovými drážkami, některé starší originály měly diamantový vzor. Účelem je pevnější spojení těla s nožovým suportem.
Spirálové drážky také mají znesnadnit otočení těla během soustružení.
V těle jsou vyvrtané dvě díry pro zajišťovací kolík. Ten má být kalibrovaný a nekalený.
První díra je nulová - tělo v této poloze umožňuje polohy držáků jako 45° a 90° atd.
Druhá je posunutá o 3° - tělo v této poloze umožňuje polohy držáků 30°, 60°
a atd. Zajištění kolíkem není nutné. Návod výslovně zmiňuje nutnost kotvit pouze v případě hrubování s vysokým tangenciálním zatížením.

Zajištění. Vrtání děr pro zajišťovací kolík je doporučeno provádět s nasazenou a správně nastavenou hlavou. Vrtání obou děr má probíhat zároveň.

Utahování Multifixu pákou se musí provádět vždy protisměru hodinových ručiček. Tedy od obsluhy. Důvod není v návodu zmíněn. Může to být výrobní důvod, protože takhle je vyroben excentr. Přesnost opakované výměny je zajištěna jen při utahování do protisměru. Druhý důvod může být praktický - aby si obsluha neotevřela Multifix když se nahne nad stroj.

Současná situace na trhu je taková, že je k dostání jediný evropský výrobek (pod různými značkami) a zbytek je import z Číny. Ten evropský výrobek je německá AXA, také prodávaný jako Hoffman a zejména Multifix. Jsou to identické výrobky. I když se nejedná o původní švýcarskou produkci, jsou to stejně kvalitní produkty a mohou nést původní název. Jak jsem tedy uvedl výše, původní švýcarský Multifix se již nevyrábí a současný německý je mu zřejmě nejblíže.
IMG_0998.jpeg

AXA

Zbytek na trhu jsou čínské kopie, některé lépe, jiné hůře provedené. U nás jsou nejznámější Paulimot, PEWE, Optimum, KAMI, Wabeco a určitě je mnoho jiných.
IMG_1031.jpeg
Kompabilita mezi výrobci je důležitá otázka. Originály jsou mezi s sebou zaměnitelné. I současná AXA a také PEWE zaručuje vzájemnou vyměnitelnost. PEWE inzeruje, že své držáky testuje na originálních švýcarských upínačích, a to jak ve výrobě v Číně, tak před distribucí v Německu. U ostatních značek je kompabilita možná, ale nezaručená. Dříve jsem měl Paulimot a na jeho upínač originální držáky šly nasadit, ale upínací páka po upnutí byla mnohem více vychýlena a upínací rezerva byla velmi malá. Na originální tělo zase šla nasadit jen polovina držáků od Pauli. U kopií platí pravidlo, že je lepší se držet jedné “barvy”. Origo, AXA a PEWE lze kombinovat.

Až na konec jsem si nechal Original Multi Suisse, protože si nejsem jistý, kam ho zařadit. Značka patří Amestře, jak jsem uvedl výše. A štítek vypadal zhruba do roku 2019 takto - s nápisem Made in France. Po tomto roce byla Francie vypuštěna. Pokud má někdo upínač vyrobený po roce 2019 s nápisem Made in France, prosím o doplnění. Nové držáky objednané pod touto značkou jsou zabalené do igelitu a konzervovány Tectylem s vůní Aliexpressu. Nechám na vás, jaký si uděláte obrázek.
IMG_0997.jpeg

Original MultiSuisse

Nehaním Čínu, můj Pauli posloužil dobře a dál slouží u jiného majitele. Pro malovýrobu nebo domácí hobby dílnu určitě bude stačit libovolná čínská kopie. Setinová upínací přesnost originálního systému je důležitá pro sériovou výrobu, stejně tak jako odolnost kaleného upínače, na kterém se denně budou měnit držáky 100x a více. Na stroji, kde bude rychloupínač nahrazovat nožovku a každým nožem se bude najíždět na dotyk, nebudou tyto vlastnosti využity na 100%. Proto čínsky import nezatracuji, určitě poslouží dobře. Doufám, že byl můj dnešní příspěvek přínosný. Také doufám, že nevyvolá hádku. Cíl je vidět ten “big picture” a netočit se na detailech, bez náhledu na celek.
Milan199

7. 4. 2025, 8:49

Poučné, přínosné, obsáhlé.

děkuji
stanik84

7. 4. 2025, 8:56

Ahoj, moc pěkně sepsáno. Po dlouhé době fakt přínosný příspěvek.
Nenašel jsi i něco o technologii výroby? Ne, nechci to vyrábět. Ale jak se to třeba brousilo, jaký druh ozubení tam je. Něco před lety psal myslím Milan, ale sem by se to celkem hodilo. Díkec
DwPetr

7. 4. 2025, 9:04

Pěkně sepsaný.

K tomu uchycení, primárně řežu závity s vrcholovým úhlem 60° přísuvem. Takže mám MF vyrovnaný s vytočenými saněmi na těch 60°. Víceméně je to moje výchozí poloha i kvůli prostoru u koně.

Když se MF zavrtá na saně podél, tak pak po těch 9° při vytočení na úhel nejde držák kolmo a nůž se musí vyrovnávat. Lepší by byl systém se 72 zuby, to by po těch 5° vycházelo pokaždý.

Co se kolíkování hlavy týká, tak rozhodně kolíkovat. Protočí se, vyzkoušeno, a to jí mám na 40mm šroubu.

Utahuju k sobě, pri povolování jen příklepnu dlaní páku od sebe. Čep mi funguje oboustranně a stejně (AXA)
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
Charon
Sponzor fora

7. 4. 2025, 9:37

Skvelej článek, paráda :!:
Ja teda taky utahuju pauli k sobě, nemam skolikovano, ale planuju udelat, ano protočí se, vyzkouseno :(
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Aris

8. 4. 2025, 12:35

Díky .)
stanik84 píše: 7. 4. 2025, 8:56 Ahoj, moc pěkně sepsáno. Po dlouhé době fakt přínosný příspěvek.
Nenašel jsi i něco o technologii výroby? Ne, nechci to vyrábět. Ale jak se to třeba brousilo, jaký druh ozubení tam je. Něco před lety psal myslím Milan, ale sem by se to celkem hodilo. Díkec
Hledal jsem, ale bohužel jsem nenašel. Tedy alespoň ne všechno. Třeba PEWE jde proti proudu a svoje MF dělá elektroerozivním řezáním - drátořezu. Bez dalšího dokončení, takže povrch ozubení má hrubší povrch. U ostatních bych řekl, že tělo i držáky budou frézované s následným broušením tvarovým kotoučem.
IMG_1035.png
DwPetr píše: 7. 4. 2025, 9:04 Pěkně sepsaný.

K tomu uchycení, primárně řežu závity s vrcholovým úhlem 60° přísuvem. Takže mám MF vyrovnaný s vytočenými saněmi na těch 60°. Víceméně je to moje výchozí poloha i kvůli prostoru u koně.

Když se MF zavrtá na saně podél, tak pak po těch 9° při vytočení na úhel nejde držák kolmo a nůž se musí vyrovnávat. Lepší by byl systém se 72 zuby, to by po těch 5° vycházelo pokaždý.

Co se kolíkování hlavy týká, tak rozhodně kolíkovat. Protočí se, vyzkoušeno, a to jí mám na 40mm šroubu.

Utahuju k sobě, pri povolování jen příklepnu dlaní páku od sebe. Čep mi funguje oboustranně a stejně (AXA)
Ad úhel zubů. Kdyby to mělo 72 zubů, už by to byla pěkně velká potvora. Na tohle ti pašáci před lety určitě mysleli také. Proto jsou v těle dva kotevní otvory, jak jsem psal výše.

Od sebe jsou odsazené o 3° (PEWE má ještě třetí odsazený o 15°). Proč to?
Kolík se svrtává v nulovém bodě, kdy poloha “0” na těle svírá 90° na osu nožovky. Když se potom tělo odšroubuje, pootočí a nasadí na druhou díru (posunutou o 3°) tak začíná skupina úhlů na 3° a dále to pokračuje po 9°. Takže když potřebuješ nastavit MF na řezání závitů tak dáš držák s nožem do polohy “3” a bude tam nastaveno 30° - protože 3 + 9 + 9 + 9 =30.

A 30° potřebuješ na to řezání závitů. Protože to je poloha vzhledem k nožovce, a nožovku máš vytočenou o 60°.
Takže když se používají obě díry (a jen jeden kolík na nule!) tak máš k dispozici 80 zubů.

Utahování a kotvení takhle udává návod. Osobně si také myslím, že na směru utažení nezáleží. Svůj jsem měl také ukotvený, ale původní návod to nevyžaduje jako nezbytné.
IMG_1040.jpeg
DwPetr

8. 4. 2025, 1:24

Jo, to dává smysl. Prakticky by teda mělo být jedno, jestli se zavrtá s vytočenýma saněma na 60, nebo na 90, tam bych se měl vrátit druhou dírou a mělo by to zase sedět.

Já to teda přehazovat nemám důvod, ale kdybych musel raději bych pootočil za 1s objímku a měl krok po těch 5ti st. Než povoloval matku, stahoval to silou dolů, celkem mě to drží fest, nemám to chycený zrovna na plandáka.

K těm zubům, nemusely by to být nutně větší, jen by ty zuby byly menší. Ale mám C, na A by to asi nešlo. Případně by se musel zmenšit úhel.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
testone
Sponzor fora

8. 4. 2025, 2:51

díky za hodnotnej příspěvek
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
stanik84

8. 4. 2025, 4:04

Kopnu ti sem jedno pdf související s problematikou:

https://klokkenbouwen.nl/media/kunena/a ... -10-16.pdf
Aris

8. 4. 2025, 6:20

DwPetr píše: 8. 4. 2025, 1:24 Jo, to dává smysl. Prakticky by teda mělo být jedno, jestli se zavrtá s vytočenýma saněma na 60, nebo na 90, tam bych se měl vrátit druhou dírou a mělo by to zase sedět.

Já to teda přehazovat nemám důvod, ale kdybych musel raději bych pootočil za 1s objímku a měl krok po těch 5ti st. Než povoloval matku, stahoval to silou dolů, celkem mě to drží fest, nemám to chycený zrovna na plandáka.

K těm zubům, nemusely by to být nutně větší, jen by ty zuby byly menší. Ale mám C, na A by to asi nešlo. Případně by se musel zmenšit úhel.
Máš pravdu, je jedno v jaké poloze je ten kolík. Hlavně aby tam bylo to odsazení.
Na řezání závitů se vyrábí tahle věc. Závitový držák s odskokem. Dnes se dělá i verze na výměnné plátky.
IMG_0212.jpeg
Na větším MF bys tam asi naskládal víc zubů. A bylo by to pohodlnější. Ale na ty nejmenší už by nevycházel průměr.
Tohle je rovnání velikosti Aa a D2.
IMG_1041.jpeg
DwPetr

8. 4. 2025, 6:31

O tom odskokovým držáku vím, ale než jsem jej stihl nějak zrealizovat, tak jsem se to naučil "odskakovat" odjetím. Vracím se zas na nulu a přidávám přísuvem saní. Tam kde mám tu možnost to stačí, a tam kde není, by mi nestačil ani ten odskok, ale rozhodně je to dobrá vychytávka. Za mě nic lepšího jak MF není.

Ten rozdíl je značnej.

Těch 72 zubů na tom C jde, to už jsem si kdysi nakreslil, dokonce jsem na to nachystal i matroš. Ale není kdy, takže někdy později.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“