MESA 7i96 a chybové hlášky, zastavení stroje

Odpovědět
Embie

5. 8. 2025, 8:50

Ahoj
Pro začátek uvedu, že jsem spíše uživatel svého stroje a moc se v těchto věcech nevyznám :| :D
Mám čínské CNC 6040 řízené Linuxem. Mám tam nový řídicí počítač bez paralelního portu, proto jsem pořídil na doporučení Mesa 7i96. Nějak jsem to dokázal zapojit, rozchodil jsem to a běhá to, ale teď mi občas LinuxCNC dává chybové hlášky. Nevypozoroval jsem žádný spouštěč a hláškám moc nerozumím. Dělá to jak při programu, tak při ručních posuvech (tady bych řekl častěji, ale zkoušel jsem zběsilé posuvy a nic, pak někdy při klidném to vyběhne), nezávisle na rychlosti posuvu nebo třeba snaze pohyby ručně zkusit brzdit. IP adresu mám nastavenou nějak 192.168.1.121, ale prý lze použít i 10.10.10.10, nevím, zda by i to nemohlo být řešením.
ZAPOJENI
ZAPOJENI
Mám to dost punkově složený, nechci to zavírat, než to odladím, ale radši přidávám fotku, třeba by to mohlo být nějakým způsobem příčinou, napadlo mě nějaký rušení od ostatní elektroniky třeba, proto pod tím mám dřevěnou desku doufaje, že to trochu odstíní + je nevodivá.

LEDKY NORMÁLNÍ STAV
LEDKY NORMÁLNÍ STAV
Takhle svítí LEDKY při normálním provozu.

LEDKY PŘI CHYBĚ
LEDKY PŘI CHYBĚ
Takhle svítí LEDKY při chybové hlášce.

CHYBOVÉ HLÁŠKY
CHYBOVÉ HLÁŠKY
Takto vypadá chybová hláška, někdy se objeví jen jedna z nich, teď nevím která a včera se mi objevovali jen společně. Určitě ale píše i u dalších os, nejen č. 2

Když se mi to takto zastaví, musím celý Linux CNC shodit, zkoušel jsem jen vypnout tlačítkem a zase zapnout, případně restartovat ještě Mesu, ale nikdy mi to to bez restartu Linux CNC nejde rozběhnout.

Věděl by někdo, co s tím, případně co dále sledovat?
oscar

5. 8. 2025, 9:26

ted jsem asi to same na stole resil.

problem byl v napajeni mesy - mel jsem to vytazene z USB portu a obcas to ten stary komp nedaval a mesa se restartovala.
pozna se to podle probliknuti tech ledek.

kazdopadne pust v linuxu opakovany ping na tu IP adresu a sleduj jestli za X radku se tam neobjevi treba sekundova prodleva. to je ten reset.
zz912

5. 8. 2025, 11:35

Co se týče zdroje, tak v tom má Oscar pravdu. 5V z USB, nebo z mobilních nabíječek je ve skutečnosti 4.3V a to už Mesa padá. Nejvíce si Mesa cucne proud při výměně firmwaru. Takže když už to člověk pohání, nějakým provizoriem, tak nedoporučuji používat mesaflash.
Já to řeším brutálním předimenzováním:
https://dratek.cz/arduino/1767-spinany- ... -25-5.html
Zaplatím cca 400Kč a mám klid.

Co se týče hlášek, tak vlastnost LCNC je že vyhodí milión chybových hlášek a člověk musí rozeznat, co je příčina problému a co důsledek.
Tady je důležitá ta první hláška. Zjednodušeně říká, že Mesa se přestala s LCNC bavit. Ta druhá hláška může a nemusí být důsledek první hlášky. Můj tip je, že bude.

To, že se Mesa přestane bavit s LCNC, může a nemusí být způsobeno tím zdrojem. Každopádně, já bych tím začal. Nevím, zda máš možnost nějaké dočasné náhrady. Třeba použít laboratorní zdroj.
IP adresu mám nastavenou nějak 192.168.1.121, ale prý lze použít i 10.10.10.10, nevím, zda by i to nemohlo být řešením.
Na těch 10.10.10.10 se to přepíná jumperama:
https://zz912.webnode.cz/ping-10-10-10-10/
Dělá se to hlavně z toho důvodu, aby bylo jednodušší oddělit síťovou komunikaci s Mesou a síťovou komunikaci s Internetem.
Řešením Tvého problému to asi nebude, ale nic tím nepokazíš, když přejdeš na 10.10.10.10

Co rozhodně doporučuji, tak aktualizovat Operační systém.

Kód: Vybrat vše

sudo apt update
sudo apt upgrade
Byl jsem překvapenej že někteří jedinci s hromadou IT zkušeností se tímto neobtěžují a pak jsou překvapeni, že jim systém blbne. První verze Debianu 12 měli problémy s některými síťovými kartami v režimu, který se používá pro LCNC a chybové hlášky byli stejné. Teď je to vyřešené.

No a poslední věc pro zajištění spolehlivosti chodu Mesa karty je udělat MESACT testy:
https://zz912.webnode.cz/test-pc/
https://github.com/jethornton/mesact
U Mesa karet nestačí mít jen dostatečnou latency, je potřeba udělat i NIC test a Servo thread test.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“