Zdravím pánové.
Na netu jsem narazil na tohle http://makeyourbot.org/4axisparallel-1-0
Je vubec možné že to bude fungovat aniž bych vyhořel ? Nebo přišel k ujmě já nebo počítač?
A jaký s tím bude komunikovat cnc program?
Chtěl bych si vyzkoušet postavit něco malého o rozměrech asi A4 na výrobu DPSek.
Mám dva motory NMB PM55L 048 a nevím jestli to jsou uni nebo bipolární motory.
Na vstupník konektoru mají 5 kolíku ale na destičce je 6 vývodu od cívek a prostřední dvě jsou spoju spájeny .
Dík za odpovědi Ruda
CNC elekronika- pro nenáročné aneb může to vubec fungovat?
Tak fungovat to bude - ale je to jen přepojení paralelního portu = pokud pokládáš takovou otázku asi toho moc o elektrice nevíš.Ruda94 píše:Zdravím pánové.
Na netu jsem narazil na tohle http://makeyourbot.org/4axisparallel-1-0
Je vubec možné že to bude fungovat aniž bych vyhořel ? Nebo přišel k ujmě já nebo počítač?
A jaký s tím bude komunikovat cnc program?
Chtěl bych si vyzkoušet postavit něco malého o rozměrech asi A4 na výrobu DPSek.
Mám dva motory NMB PM55L 048 a nevím jestli to jsou uni nebo bipolární motory.
Na vstupník konektoru mají 5 kolíku ale na destičce je 6 vývodu od cívek a prostřední dvě jsou spoju spájeny .
Dík za odpovědi Ruda
Stejně jako další- připojíš samotné nic - nabastlíš k tomu nějak ten motor a je po portu v PC! bez vyhoření (20mA nic nezapálí

Ten motor by snad šel použít ale jen přes převody má velký úhel kroku (tuším 7,2 st/krok) tj 50 kroků na otáčku a malou sílu - tak na papír v tiskárně.
Mezi to na obrázku a motor(každý) musíš zapojit driver motoru (výkonový koncový stupeň) - koupit nebo nastudovat a postavit. První je jednodušší.
MN-80A, BF-20 Vario, MAHOS 22, Beiping PP-U3, Prusa i3-MK2
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
Na tom odkazu je jen konektorová redukce, která se používá pro pohodlné rozdělení signálů z LPT na desky výkonové elektroniky pro jednotlivé osy.
Pro malé strojky vcelku dobře fungují TB6560, třeba i z ebaye (červená, modrá). U nich je LPT konektor na desce, podobnou redukci tedy nepotřebuješ.
Zkus si projít fórum, co všechno je potřeba na funkční strojek, motory nebývají to nejdražší...
Pro malé strojky vcelku dobře fungují TB6560, třeba i z ebaye (červená, modrá). U nich je LPT konektor na desce, podobnou redukci tedy nepotřebuješ.
Zkus si projít fórum, co všechno je potřeba na funkční strojek, motory nebývají to nejdražší...

Jděte s EU do Brusele...