Plotterovrtackofreza

hns
Kontaktovat uživatele:

9. 10. 2007, 6:06

Zdravim vsechny,
omylem jsem pri svem sberu informaci o cnc strojich a cnc bastleni narazil na tento web, ale jsem rad ze i v nasi zemi existuje takoveto forum.

Uz naky cas (slovy asi 3 roky) se snazim postavit si plotter na vyrobu DPS. Kdysi davno pred miliony let jsem pouzival ZX spectrum a alfi. Ovsem z alfiho mi zustalo pouze 2ks smt 300-100
Jejich vykon neni nijak uzasny, takze jsem je "zahodil" protoze bych chtel udelat neco vetsiho, alespon 50x50cm
Dale by to melo po vymene supportu umet alespon dps odvrtat pozdeji casem mozna i nake to frezovani do plexi.

Podarilo se mi sehnat 3ks krasnych Sonceboz 6500 R404 za "hubicku"
Parametry
200 celokroku na otacku
moment 480 mNm
proud 1A
prikon 9,6W
to si myslim ze jsou slusne parametry
jedine co me trapi je ze nevim jaka je maximalni frekvence kroku

ted k pohonu. kdo pamatujete alfiho, tak si jiste vzpomenete ze posun predlohy byl v podstate prodlouzena osa motoru s gumovymi kolecky a posun pera byl realizovan rybarskym vlascem. Ja uvazoval o sroubu a matici. Nejdrive tedy kulickovy sroub, ale ta cena me odradila. Nechcu si doma bastlit a vrazit do toho pomalu to co za profi stroj. Takze jsem hledal zavitovou tyc. Nejdrive me napadl trapezak se stoupanim 3. Ovsem od strojaru jsem se dozvedel ze mezi sroubem a matici je velmi velka vule, ze je vyhodnejsi pouzit metriku (navic je taky levnejsi:)). Takze jsem si koupil 2x1m M10x1,5 a spojky zavitovek (matice asi 3cm dlouha). Ulozil to do lozisek a zkousel jak rychle to pojede. 15minut trvalo nez to projelo 50cm. Coz je strasne dlouho. Proto uvazuju ze pouziju stary retez z kola (v cykloklubu vam ho daji kolik chcete za "dekuju pekne") a jako ozubene kola dam ty plastove kolecka z prehazovacky. Daji se nove sehnat okolo 10kc/ks. Tim by se to melo zrychlit.
Dle mych odhadu za pomoci autocadu by pri prumeru toho kola s retezem 50mm a uhlovem natoceni 0,9 stupne (pri 400 krocich/ot) se mel support posunout o 0,3 a nake drobne, nevim uz ted presne. Coz se mi zda slusne.
Takze mam dilema, pouzit zavitovku se stoupanim 1,5 nebo retez?
Nebo neco jineho a lepsiho? (ale levneho) Co radite?

Zatim zustalo jenom u 3D modelu v autocadu, cekam na stolare, ktery mi reze desky. Cela konstrukce bude z drevotrisky tlousky 18mm.
Elektroniku neresim, mam plusminus vyresenou. Ovladane to bude AVR, ktere bude mit implementovany HPGL protokol, alespon zakladni prikazy ktere bude dostavat z pc po rs232. Jako napajeci zdroj pouziju stary 300W atx zdroj z pc. Mel by mit dostatecny vykon. Koncove prvky budice budou klasicke 10A NPN tranzistory, ktere budou spinat zeme na fazich v prislusnem poradi
Monteg

9. 10. 2007, 8:10

Toho trapezu ale s dělenou maticí bych se tak rychle nevzdával pokud pro vás drahá kulička je to asi nejlepší řešení?
Naposledy upravil(a) Monteg dne 10. 10. 2007, 2:36, celkem upraveno 1 x.
PBr
Kontaktovat uživatele:

10. 10. 2007, 6:27

Zaujimave parametre motoru...ze 4,8Nm pri 1A. Nejak sa mi to nezda. Driver by som urcite skusil nejaky inteligentnejsi, unipolarne riadenie jednoduchym spinanim faz motoru podla mna nevyuziva moznosti motora naplno, urcite by som skusil bipolarne riadenie s PWM. Su na to special integrace, s ktorymi sa to da jednoducho realizovat.
Ked nechcete investovat do gul. skrutiek, tak by som fakt asi skusil trapez s dvoma matkami, da sa s tym celkom pekne vymedzit vola. Mozte skusit aj 4mm stupanie na trapezi, ale to je uz priemer tusim 16mm.
dslav
Kontaktovat uživatele:

10. 10. 2007, 7:13

Podle mě je 480 mNm 0,48Nm
1. Kde nestačí síla použij rozum.
2. Kde nestačí rozum použij sílu.

Dušan Slavětínský

http://www.valachnet.cz/~slavetinskyd/MegaCNC" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.valachnet.cz/~slavetinskyd/RcMix" onclick="window.open(this.href);return false;
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 10. 2007, 8:30

ozubeny remen by byl asi lepsi variantou nez retez z kola
a vali se asi v kazde inkoustove nebo jehlickove tiskarne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
PBr
Kontaktovat uživatele:

10. 10. 2007, 8:46

pardon...asi si musim precvicit fyziku a prevod velicin :)
hns
Kontaktovat uživatele:

10. 10. 2007, 11:24

robokop píše:ozubeny remen by byl asi lepsi variantou nez retez z kola
a vali se asi v kazde inkoustove nebo jehlickove tiskarne
jj, taky si to myslim, ale maloktera tiskarna ma delku 50cm a tech A3 se moc neprodava, kazdopadne jsem uvazoval i o tom, protoze na tom jednom motoru uz je drazkovane kolo pro zubovy remen (sirka asi 10mm)

PBr píše:Zaujimave parametre motoru...ze 4,8Nm pri 1A. Nejak sa mi to nezda. Driver by som urcite skusil nejaky inteligentnejsi, unipolarne riadenie jednoduchym spinanim faz motoru podla mna nevyuziva moznosti motora naplno, urcite by som skusil bipolarne riadenie s PWM. Su na to special integrace, s ktorymi sa to da jednoducho realizovat.
Ked nechcete investovat do gul. skrutiek, tak by som fakt asi skusil trapez s dvoma matkami, da sa s tym celkom pekne vymedzit vola. Mozte skusit aj 4mm stupanie na trapezi, ale to je uz priemer tusim 16mm.
Asi to zkusim, uvidim podle vysledku s metrickyma. Ale pujdu do neceho mensiho, 16mm je uz celkem dost velky valec. Navic uz mam koupene loziska s vnitrnim prumerem 10mm. Takze se budu divat po necem co ma hodne blizko k 10mm prumeru. Vim ze by se dal sesoustruzit i ten 16mm, ale soustruh nemam a nemam moznost. Vuli bych stejnym zpusobem (matice-pruzina-matice) vymezil i na metrice
Maximalne misto krokovych motoru dam nejake rychlobezne motory, treba z mikrovrtacek a pulzni vysilace.

O inteligentnejsich driverech budu uvazovat casem, podle vysledku. Vim ze se zrejme budou ty motory tedka "flakat", ale zatim se vyrobou dps a ruznych bastlu nehodlam zivit. Az se rozhodnu ze jo, tak prejdu na jiny rychlejsi system.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 10. 2007, 4:22

taky je mozne si koupit treba 50 metru toho reminku prodavaji ho jak nekonecny tak v metrazi
sirku vam taky uriznou na miru takze v tom nevidim problem
hns
Kontaktovat uživatele:

10. 10. 2007, 5:34

robokop píše:taky je mozne si koupit treba 50 metru toho reminku prodavaji ho jak nekonecny tak v metrazi
sirku vam taky uriznou na miru takze v tom nevidim problem
Jo???
A mohl byste prozradit kde? Nejlip ostravsko. Jaka je priblizne cena?
Mam dojem ze by mi mohly stacit 2m, mozna i 1,5m
a potreboval bych to i s remenickama na 6mm osku
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 10. 2007, 10:05

a zkusil jste treba google "ozubene remeny" nebo tady ve foru se o tom urcite taky pise na mnoha a mnoha mistech
ale ono je jednodussi se zeptat ze
Monteg

10. 10. 2007, 10:17

Na co bych navštěvoval sekci řemenové převody a pohony? Když tady jistě dostanu také odpověď? Není to jednoduší?
hns
Kontaktovat uživatele:

11. 10. 2007, 6:02

Jasne ze jsem zkousel. Ale vy muzete mit treba tip na nejakou dobrou prodejnicku, ktera nema stranky a ta muze mit lepsi ceny nez velke prodejny.
Ale omlouvam se tedy.
PBr
Kontaktovat uživatele:

11. 10. 2007, 6:20

hns, mam doma nejaku skrutku s plastovou matkou, ktora je predopnuta, takze je bez vole. Ma asi 5-8 chody zavit s dost velkym stupanim oproti metrickemu, obe konce osustruzene. dlzka do 500mm, nepamatam uz. Ak chces,mozme sa dohodnut.
hns
Kontaktovat uživatele:

11. 10. 2007, 8:34

PBr píše:hns, mam doma nejaku skrutku s plastovou matkou, ktora je predopnuta, takze je bez vole. Ma asi 5-8 chody zavit s dost velkym stupanim oproti metrickemu, obe konce osustruzene. dlzka do 500mm, nepamatam uz. Ak chces,mozme sa dohodnut.
Diky za nabidku, ale zatim nemam zajem,
vcera jsem si hral se SW v AVR, ktere bude ridit chod krokacu
Dodelal jsem tam rozbeh a dobeh a dostal jsem se na +- 2,5ot/s
zatim se skoro nulovym momentem, protoze to tocim na 100mA pres jeden starsi modul, kde je prave takove proudove omezeni,kvuli 500mA tranzistorum.
Takze vyzkousim metricky zavit na volno, pokud to bude dostatecne rychle, zkusim to zatizit a predelat driver na vykonnejsi mosfety (aspon 10A at nemusim davat chladic, nebo dam jenom maly) a zvysim omezeni proudu na 1A, jak maji motory povoleno.
Kdyz se mi to bude zdat pomale, pujdu do tech ozubenych remenu.
hns
Kontaktovat uživatele:

16. 10. 2007, 7:35

Prilozim takovou mou ideu
Dole pod deskou jsou po stranach vodici hladke tyce (spise trubky o prumeru 10mm) a uprostred je sroubovice
Přílohy
cnc.jpeg
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“