Stařešina

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Odpovědět
miru01

18. 3. 2011, 7:07

Tak tohle uz leta zahalí u mne v dilně. O historii stroje toho moc nevim, někdy v 50. letech v vyřazen z jedné firmy a od té doby byl pouze párkrat používán na soustružení dřeva z ruky. Rád bych ho ale využíval i na kov na takovéto to domácí soustružení. Co se bohužel nedochovalo je nožový suport a také veškeré převody jsou v tahu :( . Kdyby se našel někdo na konzultace byl bych rád - jižní Čechy - Soběslav.
Přílohy
DSC_7922.JPG
DSC_7923.JPG
DSC_7925.JPG
DSC_7928.JPG
DSC_7929.JPG
nozovka.JPG
miru01

18. 3. 2011, 7:25

Poradil byste někdo, když bych si chtěl vyrobit pod sehnanou nožovku nějaký mezikus místo chybějícího suportu, jak vysoko má být nožový držák umístěn (nebo si správně myslím, že to záleží na velikosti použitých nožů).
Na patém obrázku je jakési šponování, k čemu to sloužilo - nastavení protitlaku ve kluzných ložiscích? Jsou tam původní Štauferky nebo do futer patří spíše olej. Pak mi také přijde, že převod řemenicí s 13 mm řemenem asi není úplně OK.
Celý soustruh je ve Whiworthu, když pak povoluji z otvorů metrické struhnuté šrouby, tak mě to velice těší.
RaS

18. 3. 2011, 7:49

nožový suport dej tak vysoko jaké používáš nože.. 16, 20, 25 (to si změř v tom držáku co už máš) tak abys je nemusel zbytečně podkládat
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
miru01

2. 9. 2011, 6:48

Tak po chvilkách provádím rozborku - sborku, zatím jen za účelem zprovoznění. Ikdyž vize kompletní rekonstrukce, nabarvení apod. tu je.
O víkendu jsem např. zjišťoval, proč se velký suport po loži pohybuje s takovou vůlí a ejehle, štelovací klín držel na jediném šroubu ze tří, šrouby na vymezení vůle chybí úplně, ale co mne naprosto dostalo, že litěný štelovací klín je přeražený na 3 kusy!!! a vyspravený přinýtovaným kusem pásoviny.
Tak si tak říkám, zda to lze udělat normálním provozem soustruhu...
U příčného suportu zase klín stál - chyběly tam šrouby a zbytek jezdil kolem něj vypodložen odstrižkem plechu...
Někdy si tak říkám, že "někteří" jedinci by neměli mít přístup k takovým věcem, prostě jednou použiješ na soustruh kladivo, na utažení sklíčidla hasák místo klíčku a končíš se stroji, se divím, že ještě nikdo nevymyslel takovej zákon :lol: , když máme zákony na každou ptákovinu.

P.S. pokud by někomu doma překážel nožový suport nějaké rozumné velikosti, klidně i bez nožové hlavy, tak koupím...
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“