Evolventní nožík

jova
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2012, 9:59

Zdravím, nenapadá někoho jak by se dal vybrousit na jednobřitém nožíku do frézy tvar zubové mezery modulu m0,2. Potřebuji tvar evolventy na cca 20 zubů na kolečku. Modulové frézy jako předlohu bych měl v rozsahu m0,5-3. Nenapadá někoho jak ten tvar zmenšit a přenést na ten nožík?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2012, 10:05

ja bych si sehnal nekde kolecko jako mustr, nastroj nahrubo na brusce pripravil a pak pomeroval a pribrusoval dokud to prosvita
nakonec podbrousit a pretahnot vrsek aby to bylo ostre
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
jova
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2012, 10:15

Díky za radu.
Má to dva háčky. 1 kolečko nemám, 2 při těch rozměrech bídně vidím na zuby, natož abych to dokázal poměřovat: http://www.volny.cz/jova3/ukazky/pastorek.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Zatím mě napadá nějaká pantografická kopírka, nebo brusku případně ten nožík při broušení otáčet okolo nějakého bodu v prostoru a tak vytvořit tu evolventu. Bude to reálné?
Naposledy upravil(a) jova dne 13. 1. 2016, 7:49, celkem upraveno 1 x.
Kilovolt
Sponzor fora

24. 2. 2012, 11:29

Muselo by to mít jen jeden břit?Někde sem viděl výrobu ozubenejch kol pomocí obrážení hřebenem a ten hřeben měl lichoběžníkovej profil,ne evolventní -to by se dalo vytvořit.Jen nevím úhel-ale mistr Tumlík už to tu někde popisoval.
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
Kilovolt
Sponzor fora

24. 2. 2012, 11:55

Něco jako todle http://www.metallmodellbau.de/GEAR-CUTTING.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
jova
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2012, 8:12

Tenhle způsob znám, bohužel neudělá zub do evolventy, pouze z lomených ploch :(
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2012, 8:24

taky si myslim
tj musel by jsi ten nozik posunout v jeho ose rotace a soucasne patricne pootocit to kolecko o necely zub
tim ze by jsi pak freznul po jednom vsechny zuby by jsi na nich vytvoril dalsi plosku o kousek bliz k evolvente

jeste me napada ze by sla snadno mozna vyrobit zubova mezera s necim jako evolventou pomoci vysuvu pinoly vretena sprazene tahlem s koleckem ktere by se nebyt toho tahla mohlo volne otacet na trnu (problem s upevnenim tahla ve spravnem miste na kolecku)

podle toho by jsi to mohl pak nabrousit tim prusvitem tak aby to byl nastroj s tvarem evolventy (pod mikroskopem)

jen tak placam co by mohlo kdyby, nikdy jsem to nedelal tak to je mozna nesmysl, tedy brat s rezervou

btw co si o tom mysi mistni odvalovaci ozubenych kol
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2012, 9:36

A co ten nožík prostě vyfrézovat?
Aleš Procháska
613ziza

25. 2. 2012, 9:49

jova píše:Tenhle způsob znám, bohužel neudělá zub do evolventy, pouze z lomených ploch :(
No a co Vávrova odvalovka v miniprovedení? Vzorová lichoběžníková kolečka už máš a milimetrové vřetýnko z dobrého materiálu by námahu při frézování možná vydrželo?
Všechno, co může počkat do zítřka, klidně počká i do příštího týdne. ;-)
jova
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2012, 12:35

Tak jsem zjistil že okopírovat jiný modul zřejmě nepůjde. Na zkoušku jsem porovnal modul m0,3 a m3 a při stejném rozsahu zubů 26-34 i úhlu záběru 20st. vypadá ta křivka úplně rozdílně :shock: .
Přílohy
1.jpg
Engineer
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2012, 1:28

Nechci Ti brát iluze ale na tomhle modulu už s tímhle postupem bez přesný CNC brusky na nástroje nemáš šanci vyrobit funkční nástroj natož funkční ozubený kolo. Jaký to kolo s M0,2 potřebuješ? Jednak jich mám dost standartně skladem a jednak není problém cokoliv v těhlech rozměrech odvalit.... :wink:
jova
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2012, 3:57

Děkuji za nabídku. Tvá kolečka i výrobní možnosti znám, odvalovka je přeci jenom odvalovka, s tou se nedá soupeřit :-).
Osobně to beru spíš jako takovou výzvu co se dá v garáži všechno udělat, než něco co musím mít za každou cenu jako z fabriky. Do teď mi stačili na ty hračky i normální lichoběžníky, rád bych je ale vylepšil, tak přemýšlím jak na to.
V nejhorším nahradím evolventu kružnicí, ono při těch rozměrech to bude fungovat také a lépe než ten lichoběžník.
Teď mě spíš zaskočil ten optický rozdíl mezi modulem 0,3 a 3. Ten si nedovedu vysvětlit. :(
jova
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2012, 4:42

Tak jsem to ještě jednou přefotil a jsem z toho jelen. Od leva modul 0,3; 0,5; 0,8; 1; 3. Zdá se že čím menší modul, tím větší je tam ještě nějaká další korekce o které jsem dosud neměl ani tušení. Nemáte někdo k tomu něco?
Přílohy
2.jpg
testone
Sponzor fora

25. 2. 2012, 5:55

ležím s nějakou chřipkou a tak mám čas kecat do všeho......
za předpokladu, že:
1) ty zuby jsou z fréz určených pro cca stejný počet zubů kola
2) je to pro stejný úhel záběru
3) jsou s korekcí průměru = 0 (????, ta fréza může být nejaká speciálnost)
mě napadá, že:
1) je to optický klam, poměr výšky profilu zubu na nástroji a hloubky zubu na kole není stejný u nástrojů pro jednotlivé moduly, tj. nástroj pro větší modul se zanoří do mat. větší částí než nástroj pro menší modul. To je vlastně dané i tloušťkou frézy, pokud by řezal celý profil zubu na nástroji, byla by tloušťka frézy +- autobus 3-4 x m, tj. pro modul 0,3 by to vycházelo na cca něco přes 1 mm a to je ta fréza určitě tlustější. Pokud by se porovnávala na fotce jen ta část profilu která skutečně řeže, tj. 2,25m, zbytek profilu by neklamal oko a vycházelo by to asi líp
2) ty frézy nejsou přesně vyrobeny, ví bůh kdo, kdy a jak je vyráběl, kdo kdy a jak to kontroloval, třeba zrovna plnili závazek na 200%
3) možná mám horečku
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
jova
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2012, 6:27

Těžko říct: Frézy jsou české výroby, z mého pohledu kromě modulu jsou všechny stejné.
Na optický klam bych to neviděl.
Přílohy
1.jpg
2.jpg
Odpovědět

Zpět na „pro frézku“