Rotwerk 300 - různé
Založil jsem toto téma s tím, že bych se občas na něco zeptal, co jsem jinde o malých soustruhách nenašel. Například k řezání závitů na tomto stroji. Je nějak možno vypočítat převody pro palcové stoupání závitů? Vypočítat by to mohlo jít, ale moje matematické uvažování pro to nestačí
. Otázkou ještě zůstává zda to průměry ozubených kol dovolí. Dodávaná tabulka je jen pro stoupání metrické. Možná by mohl existovati nějaký prográmek, nevím . ??? Ono by mně pro začátek stačilo umět vytočit 1/2" a 3/4" závit na vodovodní trubce. Díky.

Rotwerk 300
Sieg SX2L homemade cnc
Sieg SX2L homemade cnc
Nenapsal jsi ani jaké má stoupání vodící šroub, ani jaká máš k dispozici výměnná kola, tak jsem našel manuál Rotwerku na netu a z uvedených kol jsem odvodil, že stoupání je 1,5mm. Pokud to tak opravdu je, tak mně vyšla tato kola:expertdb píše:...Ono by mně pro začátek stačilo umět vytočit 1/2" a 3/4" závit na vodovodní trubce. Díky.
pro 1/2" závit: A = 20z B = 60z C = 127z D = 30z
pro 3/4" závit: A = 20z B = 50z C = 127z D = 30z
Takže musíš sehnat (vyrobit) 127z kolo, ostatní (aspoň podle manuálu) jsou ve výbavě. To kolo je potřeba právě k řezání palcových závitů, když je na mašině vodící šroub metrický (nebo naopak).
Ještě jedna podstatná věc - ta dodávaná kola jsou poměrně malá, takže mě jímá neblahé tušení, že to obrkolo se tam nemusí vůbec vejít...
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To stoupání je skutečně 1,5mm a kolo 127 zubů se tam nevejde, ale to vůbec nevadí, protože stejně není potřebaMiller píše:Nenapsal jsi ani jaké má stoupání vodící šroub, ani jaká máš k dispozici výměnná kola, tak jsem našel manuál Rotwerku na netu a z uvedených kol jsem odvodil, že stoupání je 1,5mm. Pokud to tak opravdu je, tak mně vyšla tato kola:expertdb píše:...Ono by mně pro začátek stačilo umět vytočit 1/2" a 3/4" závit na vodovodní trubce. Díky.
pro 1/2" závit: A = 20z B = 60z C = 127z D = 30z
pro 3/4" závit: A = 20z B = 50z C = 127z D = 30z
Takže musíš sehnat (vyrobit) 127z kolo, ostatní (aspoň podle manuálu) jsou ve výbavě. To kolo je potřeba právě k řezání palcových závitů, když je na mašině vodící šroub metrický (nebo naopak).
Ještě jedna podstatná věc - ta dodávaná kola jsou poměrně malá, takže mě jímá neblahé tušení, že to obrkolo se tam nemusí vůbec vejít...

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Já jsem rád, že jsem pochopil počítání převodů s palcovými závity s tím 127- zubovým kolemtumlik píše:...To stoupání je skutečně 1,5mm a kolo 127 zubů se tam nevejde, ale to vůbec nevadí, protože stejně není potřeba, mám pocit, že těchto 1,5mm stoupání se používá kombinace 55/65 z .............. na netu to určitě najde, byly to čtyři kola navíc, dokonce jsem je už komusi kdysi dělal, ale mám HOSIPA takže nemůžu sloužit

Matematika těch výpočtů je triviální, vzorce a postupy jsou v různých strojařských příručkách, já mám třeba Příručku soustružníka od Janyše z roku 1958expertdb píše:Pánové díky. Zajímalo by mne, jak se dá dojít k výsledku matematickou cestou

- jova
- Kontaktovat uživatele:
Právě proto, že se my ty výpočty také zdály poměrně „složité“, vznikla ta má tabulka na PROMU. Stoupání je tam vypočítáno na všechny použitelné kolečka A,B,C,D která byla u soustruhu. Výpočet stoupání v jednotlivých buňkách je pak podle vzorečku: (A/B x C/D) / 1,5. Výsledkem je sice hafo čísílek, ale většinou se z nich dá vybrat správná kombinace která jde nasadit a která se blíží požadovanému stoupání. Nepřesnost je pak u těch palců v řádu setin na jeden závit.
Chytrej kluk !jova píše:Právě proto, že se my ty výpočty také zdály poměrně „složité“, vznikla ta má tabulka na PROMU. ... Nepřesnost je pak u těch palců v řádu setin na jeden závit.

Ta Tumlíkova kombinace 55/65 ti něco říká? Já jsem narazil (když šlo o převody palce <-> mm) jen na to kolo 127z, tak by mne zajímalo, jak se to řeší tímto poměrem

těch 127 je podle mě nejmenší kolo z kterého to jde zpřevodovat naprosto přesně, v podstatě to musí být poměr 1:2,54 a těch 254 se rozdělí na 2x 127 a zbylých 127 je úprvočíslo a proto nelze už použít menší kolo.. pokud existuje kombinace s jinými převody už to nebude podle mě nikdy přesně, ačkoliv chyba bude třeba zanedbatelná..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
- jova
- Kontaktovat uživatele:
To Miler: Tu Tumlíkovu kombinaci 55/65 neznám. Kola na ní nemám, takže jí ani nemůžu ověřit.
Mimochodem nemá 1/2" a 3/4" závit na vodovodní trubce stejné stoupání 1,814mm ?
To Ras: Ta nepřesnost je v mé tabulce na uvedené stoupání: 1,8140589569161 proti 1,81428571428571 vypočítaným 14 chodům na palec
Mimochodem nemá 1/2" a 3/4" závit na vodovodní trubce stejné stoupání 1,814mm ?
To Ras: Ta nepřesnost je v mé tabulce na uvedené stoupání: 1,8140589569161 proti 1,81428571428571 vypočítaným 14 chodům na palec
stoupání 1,814 je 14 závitů na palec má podle mě 7/16palce 1/2palce závit má podle mě 12 závitů na palec a stoupání 2,117 a 3/4ka má 10 závitů a tedy 2,54mm alespoň z hlavy myslím..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Já vím, ale to je whitworthův závit. Ten prvotní dotaz zněl: …Ono by mně pro začátek stačilo umět vytočit 1/2" a 3/4" závit na vodovodní trubce… a tam je to tuším trochu jinak.
Naposledy upravil(a) jova dne 6. 6. 2012, 9:00, celkem upraveno 1 x.
tak jsem si to schválně našel.. http://www.vespos.cz/technicke-informace.php" onclick="window.open(this.href);return false;
no jo máš pravdu - trubky nevyrábím
jsem si myslel whitworth jako whitworth a ono je ještě trubkovej whitworth..
http://lubomir-rek.cz/rozmery.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://lubomir-rek.cz/rozmery.html" onclick="window.open(this.href);return false;