MN80.-typy,rady,fotky

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
DwPetr

30. 11. 2017, 9:45

Na co se dá použít bílá litina? Tenkrtá jsem měl několik tyčí, to bylo tak křehký, že s tím stačilo klepnout a byly vejpůl...
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
fmodel
Kontaktovat uživatele:

30. 11. 2017, 9:53

Bílá se používá jako spíš žáropevná ,dělaj se z ní koše do velkejch kalíren (ČKD) velmi špatně obrobitelná ,většinou jen broušením (teda co si pamatuju).
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
testone
Sponzor fora

30. 11. 2017, 11:04

trezory se lejou z bílý
kdysi jsem to někde četl
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
doncarlos

1. 12. 2017, 5:59

No ono je to trochu jinak - zhruba - dokud je litina v kokile, tak není ani šedá, ani bílá, ani tvárná, při běžném lití do nahřátých forem vznikne šedá,
při prudkém ochlazení vznikne bílá, přídavkem nepatrného množství různých legurů tzv. očkovaná - tvárná. Chceme-li tvrdý pouze povrch, třeba u loží
soustruhů, pak se v místě funkčních ploch vkládají ocelové plocháče, které způsobí rychlé místní ochlazení. Tvrdost a křehkost je způsobena vazbou uhlíku na železo
ve formě karbidu železa. Toho se lze zbavit žíháním - vznikne temperovaná litina.
Trezor jako tenkostěnný odlitek by nebyl problém vyrobit, jsou horší věci - třeba vany - ale pak by na něj stačilo pár ran kladivem, takže určitě žádný
není z litiny a už vůbec ne bílé, pár starých trezorů jsem viděl a byly vždy z ocelového plechu, z litiny byl pouze ozdobný předek.
testone
Sponzor fora

1. 12. 2017, 6:21

samozřejmě
s tou metalurgií je to jasný
"bíle" zkrystalizovaného materiálu mělo být u těch trezorů využito pro jeho extrémní tvrdost, tj. nemožnosti ho odvrtat
alespoň tak si to pamatuju z toho článku
ale kdo ví, možná je to jako s tím Peroutkou vlevo dole :D
uhlík se tam nevyloučí ve formě grafitu mezi krystaly železa, ale díky rychlému ochlazení zůstane ve formě cementitu - karbidu železa
......
bíle zkrystalizovaná litina je ale běžná u svarů na litině
přechodové pásmo mezi svarovým kovem a základním matriálem zkrystalizuje "bíle", je extremně tvrdé a křehké, nelze ho obrobit atd
elektrody na litinu vznik toho pásma omezují vysokým obsahem niklu
"nikelitky"
to je přesně důvod proč se litina tak blbě svařuje
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Kvako1
Sponzor fora

1. 12. 2017, 7:54

hoši nějak jste se rozjeli blbým směrem ne ? :wink:
hausnumero

1. 12. 2017, 10:17

fmodel píše:No proto se pístní kroužky dělají z tvárné litiny a né z šedé.
Pístní kroužky se dělají z očkované litiny. Alespoň tak jsme se to učili ve škole.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

1. 12. 2017, 10:25

Buzuluk Komárov hoodně velkej výrobce kroužků,stačí prolézt ,mají popsáno.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Zdenek Valter

1. 12. 2017, 1:45

Nemůžu tu nikde najít popis rozborky vřetene nebo výměnu řemene MN80A - můžete mě nasměrovat správným směrem?
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Mlynek

1. 12. 2017, 2:58

To je ten na té fakultě?
Není diskuze jako diskuse
Zdenek Valter

2. 12. 2017, 3:45

Tiborius - díky za radu to by znamenalo, že dle obrázku z návodu k vyjmutí vřetene stačí povolit šroub (červík 34) hákovým klíčem s čepem se povolí a vyšroubuje matice 33.
Je to tak?
Přílohy
MN80A - vřeteno.jpg
elbarto

2. 12. 2017, 4:36

To Zdenek: vreteno jsem nevyndaval, ale resil klinky co stahuji pozdra (srouby 26 a 29) Ty by se v pripadne vymeny take asi mely uvolnit ?
Zdenek Valter

3. 12. 2017, 8:48

Tiborius píše:
Zdenek Valter píše:Tiborius - díky za radu to by znamenalo, že dle obrázku z návodu k vyjmutí vřetene stačí povolit šroub (červík 34) hákovým klíčem s čepem se povolí a vyšroubuje matice 33.
Je to tak?
Ano, ja by som ako 1. uvoľnil tu maticu 33 (samozrejme +34 červík). Po uvoľnení by sa vreteno malo dať vytiahnuť volne rukou. Tie kliny puzdier by som ja neuvoľňoval. Jednoducho pomaly budeš vyťahovať ucítiš nejaký odpor či už tie pera vzadu alebo niečo iné (mne napríklad remenica je pomerne volne na vretenu ale môže byt aj inač) a podla toho riešiš. Netreba sa toho báť. Ak budem troska lepšie (som doma so zlomenými rebrami)môžem to zajtra nahrať ako to mam ja.(ak to pomôže) Táto mn 80-ka čo je na fotke je na repas, je veľmi pekná tak ju mam v pracovni v dome meter od seba. je len tak poskladaná aby sa z nej nepostrácali veci, a mam to rozhodené do 10 min. Správne poskladať a nastaviť to je už viac.
No ptal jsme se zejména proto, zda nebude nutné použí stahovák - moje zkušenosti s jinými soustruhy.
Zdenek Valter

14. 12. 2017, 10:24

elbarto píše:To Zdenek: vreteno jsem nevyndaval, ale resil klinky co stahuji pozdra (srouby 26 a 29) Ty by se v pripadne vymeny take asi mely uvolnit ?
Ne nemusí - je to přesně jak psal Tiborius a za to mu patří můj velký dík - povolíš červík 34, pak matku 33 a po té jde vřeteno vytáhnout.
Dle doporučení jsem při výměně prostrčil vřetenem dřevěnou tyčku.
V mém případě to šlo povolit i rukou, ale když by to bylo třeba přirezlé nebo zatuhlé je podle mne dobré mít ty správné hákové klíče - zde to je 50 s čepem.
Měl jsem v rezervě i stahovák.
MN80A - vřeteno01.jpg
Po vysunutí vřetena jsem opatrně vysouval dřevěnou tyčku tak abych mohl postupně vyndat matku 33 a tímto otvorem vyměnit řemen.
MN80A - vřeteno02.jpg
Detail řemenice na dřevěné tyčce.
Detail.jpg
Po výměně řemene je potřeba srovnat distanční kroužek proti peru na vřeteni a po té i řemenici.
Pak zpětně dotáhnout matku 33 - vymezuješ s ní axiální vůli - a pokud je to Ok přitáhneš červík 34.
elbarto

14. 12. 2017, 11:28

Pekna prace mistre, konecne nekdo, kdo bude lidem MN servisovat :-) Muze mi nekdo idealne polopaticky vysvetlit funkci klinku ? Hadam, ze maji vyznam na novem stroji pro spravne utazeni/povoleni vlozky. Na stare mrse jejich utahovani ci povolovani nema zadny vliv na funkci (meho) stroje.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“