No přiznám se, že mi není úplně jaké co myslíš - nevím zda to bude to co potřebuješ slyšet - šrouby 26 a 29 z obrázku 4 návodu k MN 80A jen tu ložiskovou pánev fixují k vřeteníku vlastní sevření ložiska vytváříš matkami 27 a 28 - viz popis seřízení radiální vůle z návodu: K tomu bych ještě dodal - tady se určitě vyplatí se vybavit dvěma hákovými klíči s čepem (zde je potřeba klíč pro průměr 72 mm)elbarto píše:Pekna prace mistre, konecne nekdo, kdo bude lidem MN servisovatMuze mi nekdo idealne polopaticky vysvetlit funkci klinku ? Hadam, ze maji vyznam na novem stroji pro spravne utazeni/povoleni vlozky. Na stare mrse jejich utahovani ci povolovani nema zadny vliv na funkci (meho) stroje.
MN80.-typy,rady,fotky
- Zdenek Valter
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
- Zdenek Valter
Myslíš tím tenhle klín?Tiborius píše:Ten klin tam je kvôli tuhosti uloženia nakoľko puzdro je narezané. Je to lepšie viditeľné u veľkých strojoch ako SV-18, aj keď trošku ináč riešené tam sa dá poskladať uloženie aj bez pozdĺžneho presne nabrúseného plátka ktorý je na tuhosť. Niekto to skladá bez toho a ložisko dotiahne len medzi dve štelovacie matice a nechá to tak. Ale to nie je 100 % ná robota.elbarto píše:Pekna prace mistre, konecne nekdo, kdo bude lidem MN servisovatMuze mi nekdo idealne polopaticky vysvetlit funkci klinku ? Hadam, ze maji vyznam na novem stroji pro spravne utazeni/povoleni vlozky. Na stare mrse jejich utahovani ci povolovani nema zadny vliv na funkci (meho) stroje.
- Zdenek Valter
Já jsem si myslel, že ložisková pánev je taky kónická a posouváním ložiska (vtahování do kužele) se ložisko svírá - tím se seřizuje radiální vůle. Takhle je to i popsáno v tom návodu.Tiborius píše:Áno, je to presne ono, ak sa skrutka klinu pritiahne, tak vplyvom šikmých bokoch klina ložisko napne a je tuhšie. To že to niekomu nesedí klin tak ako má je nepresnou výrobou. Treba si uvedomiť že to skladali učni a preto niektorá mn80 - ka pracuje presne ako švajčiarske hodinky a ďalšia len pracuje.
Aha takže se může stát, že ten klín při nevhodném rozměru brání většímu sevření ložiska. Rozumím tomu správně?
- Zdenek Valter
Jo to být musí - to je jasné.Tiborius píše:Neviem to asi poriadne napísať, treba si uvedomiť že to puzdro tým aby sa dalo doahovať je rozrezané, a ten klin to ako keby spojil do jedného celku.
Díky Tobě jsem snad pochopil jak to funguje - V klínech je závit pro šrouby 29 a 26.
Tyto šrouby pak klín přitahují směrem od středu a rozvírají tak ložisko - respektive fixují rozevření. Je to tak?
- Francotirador
Já to pochopil taky takhle, pro demontáž vřetena se klínky (utažením šroubů 29 a 26) fixuje předchozí "rozevření" ložisek.Zdenek Valter píše:Jo to být musí - to je jasné.Tiborius píše:Neviem to asi poriadne napísať, treba si uvedomiť že to puzdro tým aby sa dalo doahovať je rozrezané, a ten klin to ako keby spojil do jedného celku.
Díky Tobě jsem snad pochopil jak to funguje - V klínech je závit pro šrouby 29 a 26.
Tyto šrouby pak klín přitahují směrem od středu a rozvírají tak ložisko - respektive fixují rozevření. Je to tak?
Po zpětné montáži vřetena, při nastavení vůle ložisek matkami 27 a 28 jsou šrouby 29, 26 povolené a utáhnou se po seřízení tj. pro provoz - po seřízení ložisek (po nastavení matek 27, 28) nemají "štelovací" funkci.
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Zdravím,
naskytla se mi možnost odkupu soustruhu MN-80, ale pár věcí mi na něm chybí, viz foto. Chybí mi zde třeba páka na kleštiny a i ozubená kola vypadají jinak než na fotkách co jsem našel na internetu.
Co na to říkáte, je to nějaké starší provedení MN-80, bez možnosti používat kleštiny ? Šli byste do na něj i bez těch kleštin, nebo to dost ubírá na použitelnosti ?
Díky za podpověd
naskytla se mi možnost odkupu soustruhu MN-80, ale pár věcí mi na něm chybí, viz foto. Chybí mi zde třeba páka na kleštiny a i ozubená kola vypadají jinak než na fotkách co jsem našel na internetu.
Co na to říkáte, je to nějaké starší provedení MN-80, bez možnosti používat kleštiny ? Šli byste do na něj i bez těch kleštin, nebo to dost ubírá na použitelnosti ?
Díky za podpověd
z jedne fotky těžko usuzovat, taky zaleži co je tam za přislušenství.
nicmeně ja bych jej takhle nekoupil. MN80 bez kleštin a přislušenství není MN.
chybí ti jenom na te fotce tolik věcí že pokud je budeš dokupovat nechaš tam klidně dalšich 20k
navic to vypada že je to nejaké dobastlene, ani ten reduktor není celej , je to naštětkované atd...
za mě - nebrat
nicmeně ja bych jej takhle nekoupil. MN80 bez kleštin a přislušenství není MN.
chybí ti jenom na te fotce tolik věcí že pokud je budeš dokupovat nechaš tam klidně dalšich 20k
navic to vypada že je to nejaké dobastlene, ani ten reduktor není celej , je to naštětkované atd...
za mě - nebrat
Ten pohon je celý přebastlený (místo toho kývacího mechanismu je tam takovýwallander píše:Díky za odpověď, příkládám zbytek fotek co mi pán poslal.
Rád si nechám poradit, na koupi nijak nechvátám, takže si rád počkám na lepší kus.
Jen pro info, řekl si za něj 24 000, proto mě to zaujalo.

tohle bych fakt nebral, je tam dobastlené skoro všechno. bez přislušenství...
pokud chceš opravdu mn80tku tak radši koupit do 40 -45k ale s komplet přislušenstvím. sčislovanej atd..
to přislušenství opravdu za 20k nedaš dohromady.
pokud chceš opravdu mn80tku tak radši koupit do 40 -45k ale s komplet přislušenstvím. sčislovanej atd..
to přislušenství opravdu za 20k nedaš dohromady.
Díky chlapi, bylo mi to od začátku trošku podezřelé, pán nejprve psal, že na to má zájemce, pak že zájemce nedorazil, tak jsem cítil, že něco nebude správně. Navíc za tu cenu, pokud by byl v pořádku, by zmizel do hodiny.
Ještě jednou díky za radu
Ještě jednou díky za radu

-
Nech pozerám na tie fotky ako pozerám, je to vôbec MN80? Ložisko priečneho suportu je dorobené, má to napodiv na pozdĺžnom posuve hlavného suportu koleso zo stupnicou, tá prevodová skriňa je divná, výrez pod hlavou v loži, operné ložisko posuvovej skrutky je iné, koník je iný... To je moc na dobastlenie...wallander píše:Díky za odpověď, příkládám zbytek fotek co mi pán poslal.
Rád si nechám poradit, na koupi nijak nechvátám, takže si rád počkám na lepší kus.
Jen pro info, řekl si za něj 24 000, proto mě to zaujalo.
A to všetko je spôsobené tým že to nieje MN80, ale TB-16

SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
-
Tu je návod, má ju tu na fóre Berni.
https://ulozto.cz/!GsLwGrXq/tb16-1958-pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
https://ulozto.cz/!GsLwGrXq/tb16-1958-pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Pak vzniká otázka jaká je přiměřená cena za TB-16 v tomhle stavu.
t=10052
Já bych si tipnul tak 10000Kč, pokud se nový majitel dokáže smířit s tím, že nemá MN80.
t=10052
Já bych si tipnul tak 10000Kč, pokud se nový majitel dokáže smířit s tím, že nemá MN80.
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.