stro1 píše:Model obrobku není třeba, dá se vymodelovat z výkresu, jde to, zkoušel jsem. Jen žebra nejsou přes střed, nevím zda-li to byl záměr organizátorů nebo chyba.
Rádiusy uvnitř by měly bát R4, dokončovalo se frézou D8, hrubovalo D12, šikmí plocha rádiusová tuším D10,
Dokoncovat frezou D8 radius R4 moc nejde - v rohach se freza rozkmita a dela neplechu. Proto freza D8 pro radius R5.
stro1 píše:Myslím, že cílem organizátorů bylo představit veřejnosti nejrozšířenější CAD/CAM produkty střední třídy. Worknc není však zrovna nejlevnější.
Není třeba vychytávat žádné mouchy, všichni měli stejné zadání, stejnou možnost si to den předem vyzkoušet, všichni věděli do čeho jdou.
Slyšel jsem, že někteří ohrnovali nos nad materiálem, nad chlazením vzduchem, nad nepřipraveností postprocesoru, ned nevhodnosti nástrojů,
na spoustou dalších věcí. Všechno toto akceptuju. Je tu však otázka, kdo se ptá vás, programátorů, na tyto věci? Váš šéf vám to to také toleruje?
Tak to je sila. Dostat zadani den predem s moznosti vyzkouseni.
To ze nekteri ohrnuji nos nad materialem, nad chlazenim vzduchem a hlavne, ze nemaji pripraveny postprocesor? To bych programatora poslal rovnou domu.
Nevhodnost nastroju bych prisuzoval firme SECO. Na druhe strane pokud bylo nejake zadani predem (viz. pozvanka) tak si meli programatori vzit svoje nastroje na ktere jsou zvikli.
Muj sef se mne nepta. Tady mas zadani predem, objednej si nastroje co Ti chyby a delej. Je fakt, ze nekteri dodavatele, jako napriklad SECO dodavaji nastroje az do 3 mesicu (pokud vubec) i kdyz slibuji do 48 hodin.
Proto je potreba se obracet na firmy s dodavkou nastroju , ktere dodrzuji slibene terminy.
stro1 píše:
K té poznámce LMT FETTE, všichni výrobci mají něco dobrého. Klidně může být některá fréza na něco horšího, na něco lepší.
Pokud se na daný materiál frézy od firmy Seco nehodí, nevadí, měl by ovšem prodávají CAD/CAM produktu vždy říct před koupí,
Pred 10 lety byl obchodnim reditelem firmy SECO pan Risanek a material podobny Tooloxu obrabet sel. Dokonce bez vody a bez chlazeni vzduchem. Mel jsem tehda 3osou nastrojarskou masinku Deckel s max 5000 otackama.
Programovali jsme v Surfcamu. Proto vidim chybu v dnesni firme Seco, ze nedali dostatecne moznost si vybrat z katalogu nastroju.
-------------------------------------------------
Trochu z jineho soudku:
Zadany obrobek jsem vytvoril ve studentskem Solidworksu a obrobil v HSM Xpress. Hrubovani frezou , kterou jsem jiz popsal, trvalo 32 minut. Posuv na 100% s moznosti zvyseni na 150%.
Prekvapilo mne, ze i ukos lze v Xpressu naprogramovat. Takze po nejakem doladovani a pouziti dalsich nastroju se dostaneme urcite do 40 minut obrabeni. Pri seriove vyrobe a doladeni reznych podminek i pod 30 minut. Pokud se nedostaneme i na 15 minut. Ale toto u takovehoto vyrobku neni o CAMu, ale o nastrojich a zkusenostech programatora.
Proto se ptam. Proc kupovat na tak jednoduchy vyrobek CAD/CAM , kdyz je zadarmo.