Prestavba hydraulického sústruhu na drevo na CNC

data m

14. 3. 2008, 3:43

Fizol píše:
robokop píše:mach to nezvladne protoze neumi merit
leda sehnat PID regulator s inkrementalnim vstupem ovladany krok/smer
Na to, že to nezvládne už som prišiel.
Tej druhej časti veľmi nerozumiem ako by sa to zapojilo :cry:
Toto som už riešil v jednej fabrike kde bol potrebný krokový posuv pomocou hydrauliky. Riadenie bolo (prúdová slučka = dĺžka kroku a potom klasika STEP/DIR). Vyriešil som to úplne jednoducho. Na pohyblivú časť zariadenia som umiestnil držiak na lanko ktoré bolo ukončené pružinkou. Na pevnú kontštrukciu som dal IRC okolo ktorého bolo omotané lanko. Klasika, takto bol robený pojazd hláv v tlačiarnach komodor. Výhodou bolo že tam už bol osadený proporcionál aj s riadiacou kartou. O to teraz nejde chceme odmeriavanie. Všetko to riadil ATMEL (ešte stará 8048 :D) ktorý riadil proporciálnu kartu a sledoval si IRC. Jediným zádrhelom bolo to že karta mala vlastnú rampu ale dĺžka sa dala "skoro" korigovať v uP. Časom sa lanko vymenilo za lineárne odmeriavanie ale môžem povedať že (zaťukám si) tento "div" už funguje 8 rokov.

PS: prepáčte, nejako som sa moc rozpísal. Takže čo takto odmeriavať krok piestu IRC-čkom a podľa toho riadiť proporcional? V praxi sa to používa normálne. Keď nájdem foto tak pridám.
Fizol

3. 5. 2008, 1:29

robokop píše:mach to nezvladne protoze neumi merit
leda sehnat PID regulator s inkrementalnim vstupem ovladany krok/smer
Vedel by mi niekto popísať ako ten PID regulátor funguje?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

4. 5. 2008, 8:15

google
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
modemo
Kontaktovat uživatele:

4. 5. 2008, 8:19

Fizol píše: Vedel by mi niekto popísať ako ten PID regulátor funguje?
Pekny clanok http://robotika.cz/guide/control/cs
Fizol

15. 7. 2009, 7:01

Takže som sa nakoniec rozhodol, že na ten hydraulický sústruh nahodím posuvové skrutky. Hydrauliku nechám na podávač, koníka,hlavice atď.

Vybral som piest, ktorý bol na pozdĺžny posuv a chcel by som ho nahradiť skrutkou. Ide teraz o to akou? Celková dĺžka je 2400mm. Support má 450mm a pohyb bude po dráhe 1600mm. Váha celého supportu je 200kg.
Rozhodujem sa medzi guličkovou skrutkou a trapezovou a uvažoval som aj o rotujúcej matici. Myslím si, že guličková skrutka je tam aj zbytočná, predsa je to sústruh na drevo a presnosť nie je až tak dôležitá a ešte keď sa jedná o pozdĺžny pohyb. Rotujúca matica sa mi zdá tiež dosť náročná(remenice a remene). A pretože by som potreboval maximálku asi tak 15m/min., vychádza mi skrutka priemeru 40mm. Ak oželiem 3M, tak by som mohol použiť aj 36mm skrutku. Konštrukčne by som to chcel vyriešiť tak, že namiesto piestu, vyrobím válec priemeru 60x450mm a z čela osadím 2 matice(jednu na pevno a druhú s možnosťou nastavenia vôle). Preto aj tá 36, lebo 40-ková matica už by sa mi tam nezmestila.
A na mazanie by som použil rozvod, čo maže aj sane.
Tak uvažujem ja, ale rád uvítam aj Vaše návrhy. Prikladám aj fotky.
Na pohon bude samozrejme AC servo.
Přílohy
P7070140.JPG
P7070139.JPG
P7070138.JPG
P7070137.JPG
P7070136.JPG
Fizol

28. 7. 2009, 2:34

Ako počítam, tak počítam pri tej dĺžke a 20m/min. to so skrutkou veľmi nepôjde, tak som predsa hľadal niečo okolo hydrauliky a našiel som proporcionálny ventil, ktorý mi presne sedí do systému(4DP02). Na odmeriavanie by som chcel použiť magnetickú pásku od KUBLERA. Myslíte, že by to mohlo fungovať? Čím to ale budem riadiť? Zatiaľ mám len MACH3.
Potreboval by som poradiť od skúsenejších :?:
Přílohy
limes-l20-en.pdf
(523.91 KiB) Staženo 404 x
prop.pdf
(1.08 MiB) Staženo 721 x
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

28. 7. 2009, 5:21

EMC2 + karta 5I20 + 7I23 od MESA by to mela bez problemu zvladat ridit v te kombinaci jak pises.
V podstate bys ani nemusel pouzit ten ventil, ale servo ktere by bylo napojene na hydrauliku ketera by krmila valec. Stim ze skutecna poloha by tedy byla snimana z pravitka.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Fizol

29. 7. 2009, 5:26

Radek-B píše:EMC2 + karta 5I20 + 7I23 od MESA by to mela bez problemu zvladat ridit v te kombinaci jak pises.
V podstate bys ani nemusel pouzit ten ventil, ale servo ktere by bylo napojene na hydrauliku ketera by krmila valec. Stim ze skutecna poloha by tedy byla snimana z pravitka.

RADEK
To ma celkom teší, že by to išlo :lol: Vieš mi to aj bližšie popísať, ako by to fungovalo? Prečo EMC a nie MACH? Kartu 7I23 som nenašiel. Nebol to preklep?
A ešte som veľmi nepochopil, ako by to mohlo fungovať bez proporcionálneho ventilu.
Fizol

29. 7. 2009, 6:55

A ešte mi jedna vec nie je jasná. Pri posuvovej skrutke je to jednoduché. Pri posuve jedným smerom sa motor točí do jednej strany a pri posuve druhým smerom opačne. Ako by sa to vyriešilo pri hydraulike? Pri zrýchľovaní by sa muselo pohybovať jedným smerom a pri spomaľovaní druhým. Ale vždy by to bol iba jeden smer.
k

29. 7. 2009, 7:08

[quote="Fizol"]
To ma celkom teší, že by to išlo :lol: Vieš mi to aj bližšie popísa
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

29. 7. 2009, 3:19

Fizol píše:
Radek-B píše:EMC2 + karta 5I20 + 7I23 od MESA by to mela bez problemu zvladat ridit v te kombinaci jak pises.

RADEK
To ma celkom teší, že by to išlo :lol: Vieš mi to aj bližšie popísať, ako by to fungovalo? Prečo EMC a nie MACH? Kartu 7I23 som nenašiel. Nebol to preklep?
A ešte som veľmi nepochopil, ako by to mohlo fungovať bez proporcionálneho ventilu.
http://www.mesanet.com/index.html

nevim ted presne ktera s tech vstupnich kvadraturnich karet , bylo to mysleno pouze jako navedeni spravnym smerem.
Nechce se mi ti davat presny navod na konkretni HW, kdyz nevim komplet zadani a vse kolem.
Osobne tam vidim jednodussi pouzit servo+cerpadlo zvlast na tu osu. Nez se napojovat proporcionalnim ventilem na hlavni rozvod hydrauliky.
Myslim ze uprava systemu na rizeni toho ventilu da vic prace nez pouzit hotovy kus HW+SW.

Fungovat to bude tak ze budes klasicky napetim +/-10 V. ovladat servo napojene na olejove cerpadlo. To bude primo ovladat posuv valce.
Vysuv valce bude meren pravitkem a jako z-5 tna informace bude real time zavedena do smycky ridici servo.

Jinak bys musel tech +/- 10V prevest na ridici signal pro ten propoventil.
A taky by to slo.

O tom proc to nejde z machem se odmitam bavit. Proste to nejde. Neni na to dostatecne spolehlivy ani neumi ovladat vhodny HW. Vsechno by se muselo dopsat .(moc prace s nejistym vysledkem)

RADEK
automatizace/konstrukce
Fizol

1. 8. 2009, 1:16

A co toto? Malo by to zvladnut aj krok a smer.
Přílohy
hc9140.pdf
(540.09 KiB) Staženo 340 x
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

2. 8. 2009, 1:53

Neni 14 bitu diferencial na ridicim vstupu malo ??? rekl bych ze pro plynulejsi jizdu s tim ze to ma v podstate obrabet by to chtelo vic.

RADEK
automatizace/konstrukce
Fizol

2. 8. 2009, 3:00

Radek-B píše:Neni 14 bitu diferencial na ridicim vstupu malo ??? rekl bych ze pro plynulejsi jizdu s tim ze to ma v podstate obrabet by to chtelo vic.

RADEK
Asi hej, ale ja som mal na mysli skor digitalny vstup. Zeby 16384 stavov bolo malo? Zatial iba hladam informacie.
Fizol

3. 8. 2009, 4:13

Nešlo by riadiť proporcionalny ventil driverom určeným pre DC motor? Chcelo by to len rozdeliť napätie na -24-0V na jednu cievku a 0-24V na druhú. Alebo je to hlúposť???
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“