CNC z "polymerbetonu"

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Unix

17. 12. 2013, 2:11

Pepa z depa píše:... no tak to jsi mě nadchnul, dáš to sem jako by nic a rovnou hotové, nestačím se divit, krásný a vymyšlený stroj, navíc moje krevní skupina (pevný portál + pohyblivý stůl), já už mám svou skoro hotovu (hodně podobnou), proč jsi nepřišel před půl rokem, kdybych věděl do čeho jdu objednal bych rám raději u tebe ... pro zajímavost, na kolik by u tebe vyšlo jen tělo bez elektroniky, pohonů a příslušenství?

Jen tak dál, bohům jako ty držím pěsti i na nohou :wink:
Nechtěl jsem tady zatím házet žádné cifry, ale na SZ je to každý druhý dotaz :D Tak jen základní. Odlitek vychází na cca 12000 a komplet v sestavě na videu bez PC a vřetena je pod 100000. Předepnutý lineáry a kuličkáče snadno na netu dohledáš :-)
Pepa z depa

17. 12. 2013, 2:30

... tak to máš v podstatě cenu za materiál, teď to stavím a už mám vše koupené, to jsem měl vědět dřív, tak konstrukce je bezkonkurenčně nejpevnější a za ty prachy zaplníš mezeru na trhu, už se těším na videa :D jen se zeptám, abych věděl co mi to dá, jak to jezdí v oceli (rezonance a povrch?), nebo ještě není silnější vřeteno? Díky Pepa
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
Unix

17. 12. 2013, 2:40

QNX píše:Před mnoha lety jsem kreslil podobnou mašinku, jenom v tý jedný noze byla díra a v ní vřeteník pro soustružení. Chtěl jsem tenkrát použít posuv Y a Z na uchycení nožový hlavy a koník případně chytnout na stůl ......... Na týhle mašince by to mohlo být také docela zajímavé rozšíření. Možnost soustružení a 3osého rotačního frézování by to mohla pěkně rozšířit. Přece jenom každej nemá dost místa a dost peněz na víc mašin. Mělo by to svoje nevýhody, ale použitelný by to snad bylo.
Něco podobného zamýšlím až na dalším projektu, větším bráškovi téhle polymerky s rozjezdy 750 x 750 x 350. Jen rám bude vážit okolo 400kg a to už se sakra blbě odlejvá. Na to ale musím nejdřív někde vyšašit nějakých 350k. Zatím mám rozpracovaný vřeteno s automatickou výměnou a to je momentálně priorita.
Unix

17. 12. 2013, 3:12

Pepa z depa píše:... tak to máš v podstatě cenu za materiál, teď to stavím a už mám vše koupené, to jsem měl vědět dřív, tak konstrukce je bezkonkurenčně nejpevnější a za ty prachy zaplníš mezeru na trhu, už se těším na videa :D jen se zeptám, abych věděl co mi to dá, jak to jezdí v oceli (rezonance a povrch?), nebo ještě není silnější vřeteno? Díky Pepa
Ale vůbec ne, z něčeho člověk musí být živ. Jde o to, že i když nám zdražili Euro, je většina totožných komponentů o cca 1/3 levnější při dovozu ze SRN než při koupi u českých prodejců "s čínským uměním". V čechách nakupuji jen zcela vyjímečně, když jsem v časové tísni.

O vřetenu a "frézování" jsem psal výš.
packa

17. 12. 2013, 5:57

Ahoj mašinka vypadá fakt perfektně , plochy pod lineary jsi nějak opracovával ? máš tam zalitou nějakou ocel ? na čem lineary sedí ?

dík za info
Thomeeque

17. 12. 2013, 5:59

Už to psal:
Unix píše:
garmont píše:vypadá to moc dobře. Jak jsou uchycené ty lineáry - v tom rámu jsou zalité nějaké závitové vložky?
V odlitku jsou zalité ocelové lišty do kterých jsou ještě po 50mm zatočený šrouby proti případnému vytržení. Plochy jsou pak zfrézované a je na nich vytvořen doraz pro montáž lineárů. Vše je pak ještě zaarmované.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
packa

17. 12. 2013, 6:12

Thomeeque píše:Už to psal:
Unix píše:
garmont píše:vypadá to moc dobře. Jak jsou uchycené ty lineáry - v tom rámu jsou zalité nějaké závitové vložky?
V odlitku jsou zalité ocelové lišty do kterých jsou ještě po 50mm zatočený šrouby proti případnému vytržení. Plochy jsou pak zfrézované a je na nich vytvořen doraz pro montáž lineárů. Vše je pak ještě zaarmované.
no vidíš to a já to přehlédnul
Pepa z depa

18. 12. 2013, 11:24

... už jsem si vzpoměl, tady http://cnc-technik-mueller.de/bildergalerie/ jsem viděl podobnou konstrukci, ale technologicky bych to

nedal, tak jsem od toho tehdy upustil a jal se svařovat a frézovat :D

edit: doplnění http://thomas-zietz.de/gal_fs2mg.html
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
Oliver Rovný

18. 12. 2013, 1:52

Nazdar, neviem, či som správne pochopil, plochy pod lineáry sú frézované na hotovom ráme, alebo sú vložky vopred frézované a tie sú následne zaliate do rámu?
Tiež by ma zaujímalo, z kolkých častí je zlepený rám?
A do tretice, v akej geometrickej presnosti je spravená mašinka? Skúšal si merať odchýlky od kolmosti osí, príp. rovinnosť v XY ?
A do štvrtice, neskúšal si merať tuhosť stroja (na konci vretena) v smere X, Y, Z ?

Hlavne dve posledné otázky by ma zaujímali, ako prípadného záujemcu. Vďaka za odpoveď.

Pekná práca, radosť pozerať, fandím ti!
Unix

18. 12. 2013, 8:52

Oliver Rovný píše:Nazdar, neviem, či som správne pochopil, plochy pod lineáry sú frézované na hotovom ráme, alebo sú vložky vopred frézované a tie sú následne zaliate do rámu?
Tiež by ma zaujímalo, z kolkých častí je zlepený rám?
A do tretice, v akej geometrickej presnosti je spravená mašinka? Skúšal si merať odchýlky od kolmosti osí, príp. rovinnosť v XY ?
A do štvrtice, neskúšal si merať tuhosť stroja (na konci vretena) v smere X, Y, Z ?

Hlavne dve posledné otázky by ma zaujímali, ako prípadného záujemcu. Vďaka za odpoveď.

Pekná práca, radosť pozerať, fandím ti!
1) samozřejmě, že až na hotovém
2) rám je ze dvou částí a není lepený
3) osy vůči sobě běhají do stovky
4) ne , nemám tam vřeteno
Thomeeque

19. 12. 2013, 11:39

Unix píše:ne, nemám tam vřeteno
a neni to škoda postavit takovou mašinu a nedat tam vřeteno? :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Unix

20. 12. 2013, 12:15

Thomeeque píše:
Unix píše:ne, nemám tam vřeteno
a neni to škoda postavit takovou mašinu a nedat tam vřeteno? :)
Taky mne to pěkně krká, ale počítal jsem s tím, že už budu mít hotové svoje ATC. Zatím není, a bude nedřív po svátkách :(
Jelikož mi to nedá, tak už jsem jedno objednal z Anglie, abych jí viděl běhat už nastrojenou :D
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 12. 2013, 5:55

Skvělá práce bez dalších komentářů. Přeju hodně elánu a náklonnost všech a všeho do dalších projektů. Pěkné svátky!
Petr Spáčil
Pepa z depa

20. 12. 2013, 6:23

.. až dojde vřeteno z Englandu, tak sem šupni nějaké video, jsme v očekávání :D

Ať se ti daří Pepa
Unix

25. 12. 2013, 12:54

Hážu odkaz na video. Není to sice k tématu, spíše k zanyšlení. Ale ono to naše snažení s tím více či méně souvisí.

http://www.youtube.com/watch?v=sQC375vGj9Q" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“