Nechtěl jsem tady zatím házet žádné cifry, ale na SZ je to každý druhý dotazPepa z depa píše:... no tak to jsi mě nadchnul, dáš to sem jako by nic a rovnou hotové, nestačím se divit, krásný a vymyšlený stroj, navíc moje krevní skupina (pevný portál + pohyblivý stůl), já už mám svou skoro hotovu (hodně podobnou), proč jsi nepřišel před půl rokem, kdybych věděl do čeho jdu objednal bych rám raději u tebe ... pro zajímavost, na kolik by u tebe vyšlo jen tělo bez elektroniky, pohonů a příslušenství?
Jen tak dál, bohům jako ty držím pěsti i na nohou
CNC z "polymerbetonu"
- Pepa z depa
... tak to máš v podstatě cenu za materiál, teď to stavím a už mám vše koupené, to jsem měl vědět dřív, tak konstrukce je bezkonkurenčně nejpevnější a za ty prachy zaplníš mezeru na trhu, už se těším na videa
jen se zeptám, abych věděl co mi to dá, jak to jezdí v oceli (rezonance a povrch?), nebo ještě není silnější vřeteno? Díky Pepa
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
Něco podobného zamýšlím až na dalším projektu, větším bráškovi téhle polymerky s rozjezdy 750 x 750 x 350. Jen rám bude vážit okolo 400kg a to už se sakra blbě odlejvá. Na to ale musím nejdřív někde vyšašit nějakých 350k. Zatím mám rozpracovaný vřeteno s automatickou výměnou a to je momentálně priorita.QNX píše:Před mnoha lety jsem kreslil podobnou mašinku, jenom v tý jedný noze byla díra a v ní vřeteník pro soustružení. Chtěl jsem tenkrát použít posuv Y a Z na uchycení nožový hlavy a koník případně chytnout na stůl ......... Na týhle mašince by to mohlo být také docela zajímavé rozšíření. Možnost soustružení a 3osého rotačního frézování by to mohla pěkně rozšířit. Přece jenom každej nemá dost místa a dost peněz na víc mašin. Mělo by to svoje nevýhody, ale použitelný by to snad bylo.
Ale vůbec ne, z něčeho člověk musí být živ. Jde o to, že i když nám zdražili Euro, je většina totožných komponentů o cca 1/3 levnější při dovozu ze SRN než při koupi u českých prodejců "s čínským uměním". V čechách nakupuji jen zcela vyjímečně, když jsem v časové tísni.Pepa z depa píše:... tak to máš v podstatě cenu za materiál, teď to stavím a už mám vše koupené, to jsem měl vědět dřív, tak konstrukce je bezkonkurenčně nejpevnější a za ty prachy zaplníš mezeru na trhu, už se těším na videajen se zeptám, abych věděl co mi to dá, jak to jezdí v oceli (rezonance a povrch?), nebo ještě není silnější vřeteno? Díky Pepa
O vřetenu a "frézování" jsem psal výš.
Už to psal:
Unix píše:V odlitku jsou zalité ocelové lišty do kterých jsou ještě po 50mm zatočený šrouby proti případnému vytržení. Plochy jsou pak zfrézované a je na nich vytvořen doraz pro montáž lineárů. Vše je pak ještě zaarmované.garmont píše:vypadá to moc dobře. Jak jsou uchycené ty lineáry - v tom rámu jsou zalité nějaké závitové vložky?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
no vidíš to a já to přehlédnulThomeeque píše:Už to psal:
Unix píše:V odlitku jsou zalité ocelové lišty do kterých jsou ještě po 50mm zatočený šrouby proti případnému vytržení. Plochy jsou pak zfrézované a je na nich vytvořen doraz pro montáž lineárů. Vše je pak ještě zaarmované.garmont píše:vypadá to moc dobře. Jak jsou uchycené ty lineáry - v tom rámu jsou zalité nějaké závitové vložky?
- Pepa z depa
... už jsem si vzpoměl, tady http://cnc-technik-mueller.de/bildergalerie/ jsem viděl podobnou konstrukci, ale technologicky bych to
nedal, tak jsem od toho tehdy upustil a jal se svařovat a frézovat
edit: doplnění http://thomas-zietz.de/gal_fs2mg.html
nedal, tak jsem od toho tehdy upustil a jal se svařovat a frézovat
edit: doplnění http://thomas-zietz.de/gal_fs2mg.html
- Oliver Rovný
Nazdar, neviem, či som správne pochopil, plochy pod lineáry sú frézované na hotovom ráme, alebo sú vložky vopred frézované a tie sú následne zaliate do rámu?
Tiež by ma zaujímalo, z kolkých častí je zlepený rám?
A do tretice, v akej geometrickej presnosti je spravená mašinka? Skúšal si merať odchýlky od kolmosti osí, príp. rovinnosť v XY ?
A do štvrtice, neskúšal si merať tuhosť stroja (na konci vretena) v smere X, Y, Z ?
Hlavne dve posledné otázky by ma zaujímali, ako prípadného záujemcu. Vďaka za odpoveď.
Pekná práca, radosť pozerať, fandím ti!
A do tretice, v akej geometrickej presnosti je spravená mašinka? Skúšal si merať odchýlky od kolmosti osí, príp. rovinnosť v XY ?
A do štvrtice, neskúšal si merať tuhosť stroja (na konci vretena) v smere X, Y, Z ?
Hlavne dve posledné otázky by ma zaujímali, ako prípadného záujemcu. Vďaka za odpoveď.
1) samozřejmě, že až na hotovémOliver Rovný píše:Nazdar, neviem, či som správne pochopil, plochy pod lineáry sú frézované na hotovom ráme, alebo sú vložky vopred frézované a tie sú následne zaliate do rámu?
2) rám je ze dvou částí a není lepený
3) osy vůči sobě běhají do stovky
4) ne , nemám tam vřeteno
Taky mne to pěkně krká, ale počítal jsem s tím, že už budu mít hotové svoje ATC. Zatím není, a bude nedřív po svátkáchThomeeque píše:a neni to škoda postavit takovou mašinu a nedat tam vřeteno?Unix píše:ne, nemám tam vřeteno
Jelikož mi to nedá, tak už jsem jedno objednal z Anglie, abych jí viděl běhat už nastrojenou
- Pepa z depa
.. až dojde vřeteno z Englandu, tak sem šupni nějaké video, jsme v očekávání 
Ať se ti daří Pepa
Ať se ti daří Pepa
Hážu odkaz na video. Není to sice k tématu, spíše k zanyšlení. Ale ono to naše snažení s tím více či méně souvisí.
http://www.youtube.com/watch?v=sQC375vGj9Q" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=sQC375vGj9Q" onclick="window.open(this.href);return false;