PAKO.ll píše:dobrá práce... potřebuji udělat na possuv hodinářského soustruhu jednu půlku matice tak taky půjdu touto cestou...apropos,je vidět že jsou vánoce...máš vydrbané prsty

Jo tak v případě dělené matice mě to přijde jako velice zajímavá alternativa k bronzové dělené matici, to by mohlo mít slušný potenciál

Osobně s tím nemám zkušenosti co se týče výdrže a otěru, ale materiálově se mě to zatím líbí, píšou desetkrát kluznější jak bronz, je to docela tvrdé, jak říkám, nechám to nějakej čásek běhat a uvidím, co to udělá, já jsem to přiznám se dělal takto proto, protože jsem se zařekl, že to bude do vánoc v kupě a tohle bylo poslední co jsem měl dělat a jak na sviňu jsem nenašel doma takový kus bronzi i když jsem si byl jistý, že to mám a pak už bylo všechno zavřené, i šroťáky

tak jsem to 23. navečer ještě spáchal
Původně jsem měl obavu s pevnosti, ale jak už jsem psal, má to 80mm na délku ta matice a závit je Tr 24x4 a na té frézce se nepředpokládají nějaké brutální úběry a rázy, takže se nechám překvapit, myslím, že kdysi tady na to bylo téma a někdo tam psal, že mu to chodí na domácím cnc právě s maticema ze superfluidu a u toho cncčka jsou ty rychlosti jaksi větší tak uvidím......
A aby nedošlo k mýlce, tak matici jsem neodlíval proto, protože i když jsem měl originál separátor, tak jsem nebyl schopný naseparovat šroub aby na těch závitech byla tenká vrstvička, pořád to stíkalo do dna závitu a tam byla vrstva vždy nejsilnější a to by pak na závitu chybělo dno, zkoušel jsem nástřik, nátěr i ponořit do vaničky a vždycky to bylo na pikaču a nasucho bych do toho nešel, jako další jsem chtěl vyzkoušet nástřik polyuretanovou barvou s pistole do které bych nedal tužidlo, ale to bych zas musel pouštět na vánoce kompík a to by mě možná někdo poslal do prdele

.
Dál mě napadlo zaformovat šroub do lukoprenu, do lukoprenové formy odlít voskovou kopii části šroubu, tu pak použít jako mustr do té vybrané původní matice, zalít superfluidem a vosk vytavit
Nakonec jsem to udělal po stachanovsky, matici jsem vylil celou, udělal díru, nabrousil kudlu a napřesno vysoustružil s docela těsným závitem asi na padesátkrát zkoušel aby to mělo jen takový akorát odpor
nejvetší pakec bylo pak očistit všechny stříšky závitu na tom šroubu v délce nějakých 300mm co jsem udělal podélnou drážku pro posuv, pěkně šábrem jednu po druhé
Jinak musím pochválit Ferdu, ten válcovaný závit je fakt super, hlaďoučký, jak broušený
....... co se týče vaření tak já jsem schopný uvařit si maximálně kafe

ženská mě do kuchyně moc nepouští, jednak kvůli rukám a taky proto, že stejně nikdy nic nenajdu kde co je, protože to schválně každou chvilku předělává proto abych nic nenašel