Stará dobrá klasika

obrabeni na klasice
Odpovědět
KoRn

18. 12. 2013, 8:43

Tož dobrého dňa kluci :wink:

S tou barvou už je pozdě :D
Žial bohužial je to tak, no uvidím sám jak se začne pomalinku sloupávat.
Jinak nevadí, stejně ho chci jen pro práci a né jako výstavní model někde v obýváku :)
Spíše mi vadí ten čas, který sem (už) ztratil odmasťováním a natíráním ---> je to časová dřina :roll:
Ještě se chci zeptat na to, co by jste řekli, kdybych na závěr toho krasavca nabalzamoval leštidlem ? Má to nějakou cenu po nátěru leštit již natřená místa ?
picom

18. 12. 2013, 11:18

určitě přeleštit a ještě navonět :wink:
Max
Kontaktovat uživatele:

18. 12. 2013, 6:24

to Tumlik:

diky za vyčerpávající odpověď, vypadá to dobře. Ani jsem vůbec nevěděl, že to prodávají v Hodoníně.
KoRn

23. 12. 2013, 10:24

Po menší odmlce Vás znovu zdravím :wink:
S nátěrem mám téměř hotovo, už mi stačí natřít jen konzoli pro motor :)
Ještě připevním hadici k čerpadlu a můžu odzkoušet :)
Přináším sem pár fotografií, které sem dnes ráno vyfotil :)
Třeba se to někomu bude líbit i tady na webu než-li ve skutečnosti :)
Mne samotnému také bije do oka nový nátěr ikdyž sem trochu či více zdrženlivý a hlavní důraz kladu právě na funkčnost, ta je přeci důležitější :wink:

Jinak Vám všem známým či neznámým přeji hezké svátky Vánoční plné pohody a do Nového roku hodně zdraví :)
Přílohy
DSC_1906.jpg
DSC_1908.jpg
DSC_1909.jpg
DSC_1910.jpg
DSC_1914.jpg
DSC_1915.jpg
DSC_1918.jpg
tom ltr

23. 12. 2013, 5:25

pěkná klasika...já bych jenom vynechal natírání těch ovládacích prvků..ale oni se ošoupou časem :-D
KoRn

23. 12. 2013, 6:27

tom ltr píše:pěkná klasika...já bych jenom vynechal natírání těch ovládacích prvků..ale oni se ošoupou časem :-D
:)
Ano, ano, máš pravdu a právě proto sem to tuplem (naschvál) natřel :D
Před chvílí sem se vynořil z dílny a musím ještě dodat: K čerpadlu přidám T-rozbočovač neboť sem mi čerpadlo hodně zahřívá :idea:
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 12. 2013, 10:36

tom ltr píše:pěkná klasika...já bych jenom vynechal natírání těch ovládacích prvků..ale oni se ošoupou časem :-D
Také jsem to jednou na dvou malých páčkách udělal, a musím se přiznat, že dodnes se za to stydím :)
a neošoupou se :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 12. 2013, 3:41

Jak jsem avizoval, odsoustružil jsem z původní bronzové matice osy X na Deckela střed, udělal závitové osazení a ze super fluidu jsem zfoukl matici na nový opravdu luxusní :) šroub od Ferdy. Osadil jsem to a pořádně promazal a zatím to chodí bezvůlově, celková délka matice je 80mm, uvidím po delším čase jestli se tam, zda vůbec a za jak dlouho vytvoří vůle. Pak bych případně udělal tu matici bronzovou :)
Sem tam bublinka se tam objevila,
P1100792.JPG
P1100803.JPG
P1100789.JPG
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

26. 12. 2013, 5:06

dobrá práce... potřebuji udělat na possuv hodinářského soustruhu jednu půlku matice tak taky půjdu touto cestou...apropos,je vidět že jsou vánoce...máš vydrbané prsty :D
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Miller
Sponzor fora

26. 12. 2013, 7:26

PAKO.ll píše:...apropos,je vidět že jsou vánoce...máš vydrbané prsty :D
Asi dělal bramborový salát :lol:
Mini soustruh SC-4
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 12. 2013, 10:58

PAKO.ll píše:dobrá práce... potřebuji udělat na possuv hodinářského soustruhu jednu půlku matice tak taky půjdu touto cestou...apropos,je vidět že jsou vánoce...máš vydrbané prsty :D
Jo tak v případě dělené matice mě to přijde jako velice zajímavá alternativa k bronzové dělené matici, to by mohlo mít slušný potenciál :) Osobně s tím nemám zkušenosti co se týče výdrže a otěru, ale materiálově se mě to zatím líbí, píšou desetkrát kluznější jak bronz, je to docela tvrdé, jak říkám, nechám to nějakej čásek běhat a uvidím, co to udělá, já jsem to přiznám se dělal takto proto, protože jsem se zařekl, že to bude do vánoc v kupě a tohle bylo poslední co jsem měl dělat a jak na sviňu jsem nenašel doma takový kus bronzi i když jsem si byl jistý, že to mám a pak už bylo všechno zavřené, i šroťáky :( tak jsem to 23. navečer ještě spáchal

Původně jsem měl obavu s pevnosti, ale jak už jsem psal, má to 80mm na délku ta matice a závit je Tr 24x4 a na té frézce se nepředpokládají nějaké brutální úběry a rázy, takže se nechám překvapit, myslím, že kdysi tady na to bylo téma a někdo tam psal, že mu to chodí na domácím cnc právě s maticema ze superfluidu a u toho cncčka jsou ty rychlosti jaksi větší tak uvidím......

A aby nedošlo k mýlce, tak matici jsem neodlíval proto, protože i když jsem měl originál separátor, tak jsem nebyl schopný naseparovat šroub aby na těch závitech byla tenká vrstvička, pořád to stíkalo do dna závitu a tam byla vrstva vždy nejsilnější a to by pak na závitu chybělo dno, zkoušel jsem nástřik, nátěr i ponořit do vaničky a vždycky to bylo na pikaču a nasucho bych do toho nešel, jako další jsem chtěl vyzkoušet nástřik polyuretanovou barvou s pistole do které bych nedal tužidlo, ale to bych zas musel pouštět na vánoce kompík a to by mě možná někdo poslal do prdele :) .
Dál mě napadlo zaformovat šroub do lukoprenu, do lukoprenové formy odlít voskovou kopii části šroubu, tu pak použít jako mustr do té vybrané původní matice, zalít superfluidem a vosk vytavit :wink:
Nakonec jsem to udělal po stachanovsky, matici jsem vylil celou, udělal díru, nabrousil kudlu a napřesno vysoustružil s docela těsným závitem asi na padesátkrát zkoušel aby to mělo jen takový akorát odpor :)
nejvetší pakec bylo pak očistit všechny stříšky závitu na tom šroubu v délce nějakých 300mm co jsem udělal podélnou drážku pro posuv, pěkně šábrem jednu po druhé :wink:
P1100793.JPG
P1100800.JPG
Jinak musím pochválit Ferdu, ten válcovaný závit je fakt super, hlaďoučký, jak broušený :wink:

....... co se týče vaření tak já jsem schopný uvařit si maximálně kafe :D ženská mě do kuchyně moc nepouští, jednak kvůli rukám a taky proto, že stejně nikdy nic nenajdu kde co je, protože to schválně každou chvilku předělává proto abych nic nenašel :)
RaS

27. 12. 2013, 4:37

jenom jestli jí nepomáhá ten němec.. :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Josef
Sponzor fora

27. 12. 2013, 8:57

tumlik píše: že stejně nikdy nic nenajdu kde co je, protože to schválně každou chvilku předělává proto abych nic nenašel :)
Ta moje to dělá taky a někdy i s mými věcmi a já pro to mám už zažitý výraz, že to "zaveverčí". Ja známo, veverka většinu ukrytých ořechů nikdy nenajde.
Takže někdy musím mít dost velké sebezapření, či ak se tomu říká.
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

28. 12. 2013, 7:31

taky mám doma veverku... kam jsi mi to dala ? Vůbec jsem na to nešahala! Vypadá to takhle. Tak to jsem možná někam dala.kam jsi to tedaa dala. Uklidila aby se to tu neválelo.A kam jsi to uklidila. Nevím,mě ty tvoje věci nezajímaj. :mrgreen: Má striktní zákaz mi cokoliv uklízet. A když tak snášet věci jen do jedné bedny. I přesto se tu a tam snaží o sabotáž. :) Úplně top je když vám mizí vercejk přímo pod rukama. Já myslela že už to nebudeš potřebovat. Ale bez ženskejch bych žít nechtěl.
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Josef
Sponzor fora

28. 12. 2013, 8:06

A já myslel, že jsem v tom sám a že už druhý exemplář snad nemůže ani existovat. Přeju ti pevné nervy, ať to s něma nějak vydržíme. Měnit to už asi nemá cenu, po čertovi prý anděl nepřijde...
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“