Arno Plauert 500/300
Jenomže to nedává smysl. 4,02mm není v palcích žádná rozumná míra a snad kdyby to dělali v palcích tak na nějakou rozumnou hodnotu. Kouknu na to večer, ale myslím, že oba ty šrouby (i podélný) se mi na první oměření jevily metricky. Fakt je, že spojovací materiál je palcový. Ale to mám i na staré volmaní vrtačce - spoj. materiál je palcový, ale všechna odměřování jsou (mili)metrická.
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Mě na jednu otočku dělá příčný posuv cca 3,17mm A dělení někdo skutečně předělal na 6,4mm. Podélný posuv na nožovce má původní stupnici rozdělenou na 32 dílků a posuv na jednu otáčku cca 3,15mm 
Měřeno hodinkami 0,01mm

Měřeno hodinkami 0,01mm
Tak jsem to změřil. Po dvaceti otáčkách. Stoupání podélného posuvu 4,02mm (=0,158267717'') stoupání hlavního vodícího šroubu 6,3mm (=0,248031496''). Nerozumím co to je za divný hodnoty.
Každopádně je jasný, že pracovat se s tím moc dobře nebude.
//edit: teď nevím, jestli jsem to neposral s těma desetinnýma čárkama (fakt hrůza, když neudržim dvě čísla mezi dílnou a počítačem). Každopádně ani tak nevyjdou žádný hezký čísla.

Každopádně je jasný, že pracovat se s tím moc dobře nebude.

//edit: teď nevím, jestli jsem to neposral s těma desetinnýma čárkama (fakt hrůza, když neudržim dvě čísla mezi dílnou a počítačem). Každopádně ani tak nevyjdou žádný hezký čísla.
ono těch 6,3 bude asi ve skutečnosti 6,35 což je 1/4 palce a příčné bývá třeba 3,175 což je 1/8palce.. ty 4,02 je nějaké divné..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
To je mi krásná záhada! Já mám na Volmanu na příčným a podélným pomocným suportu TR 16/4 mm a 40 dílků na noniusech, tažnej źávitovej šroub má stoupání 4 chody na jeden palec, spojovací materiál - witvortuv závit pro běžné použití. ale tohle....
Tak jsem zjistil pár dalších detailů. Tažný šroub má skutečně stoupání 6,35mm. Zaprvé jsem to trochu přesněji změřil, ale hlavně tomu nasvědčuje složení ozubených kol. Hlavní kolo na tažném šroubu má 127 zubů, takže pak mi všechna rozumná řezatelná stoupání vychází s pomocí odpovídajíchích oz. kol. Tj. pro stoupání 1mm je to kolo 20z., 1,5mm kolo 30z., 2mm kolo 40z. atd. Takže už si s tím někdo hrál a sestavil to takto.
Taky jsem navštívil olejáře a vybrali jsme olej do toho variátoru. Jako odpovídající specifikaci "extraschwer" mi doporučili Paramo PP44, který jsem dovnitř musel naházet lžičkou (ne, teklo to, ale viskózní jak med). Olej co jsem z toho vylil měl přibližně podobnou konsistenci, ale vytáhl jsem z toho jenom asi 2 decky. Po nalití odpovídajícího množství oleje je to krásně tiché, jen o něco hlasitější než samotný běžící motor. Taky je při rozběhu slyšet, že to má rozběhovou spojku.
Hledal jsem na internetu a to stoupání příčného posuvu je fakt podivné. Když něco není na internetu, tak to je tuplovaná záhada.
Taky jsem navštívil olejáře a vybrali jsme olej do toho variátoru. Jako odpovídající specifikaci "extraschwer" mi doporučili Paramo PP44, který jsem dovnitř musel naházet lžičkou (ne, teklo to, ale viskózní jak med). Olej co jsem z toho vylil měl přibližně podobnou konsistenci, ale vytáhl jsem z toho jenom asi 2 decky. Po nalití odpovídajícího množství oleje je to krásně tiché, jen o něco hlasitější než samotný běžící motor. Taky je při rozběhu slyšet, že to má rozběhovou spojku.
Hledal jsem na internetu a to stoupání příčného posuvu je fakt podivné. Když něco není na internetu, tak to je tuplovaná záhada.

tady máš do zbírky http://aukro.cz/stojanova-truhlarska-vr ... 71566.html" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
krásnej kousek
K tomu ti ovšem chybí dobová motorka
K tomu ti ovšem chybí dobová motorka
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
- Gulliver64
těch 42 dílků nonia ukazuje na šroub "šest závitů na palec", což je 4,23333333mm na jednu otáčku
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
Gulliver64: je to přesně tak, ale moc nadšený z toho nejsem.
Ačkoliv by mohlo toto znamenat, že ten soustruh nebyl mučen na krev léta někde ve fabrice při budování lepších dnešků. Kdo by se drbal s něčím tak komplikovaným.
PAKO.II: jo, tak takovou bych chtěl.
ČZta není žádná mladice ('54), ale ani jednomu z těch strojů by tykat nemohla. A moje bonsai-motorka, je sice jedním z prvních modelů ('74) Hondovy továrny na pístní kroužky, ale ani tak třičtvrtě století nedožene.

PAKO.II: jo, tak takovou bych chtěl.